Η μικρή Αλεξί των 22 εβδομάδων είναι ζωντανή!

Γεννημένη μόλις την 22η εβδομάδα κύησης, η μικρή Αλεξί ξεπερνά τα όρια βιωσιμότητας των εξαιρετικά πρόωρων μωρών. Ήδη 5 μηνών, τα πηγαίνει εντυπωσιακά καλά, όπως δείχνουν άλλωστε και τα παχουλά της μάγουλα.

Η πρόοδος της Ιατρικής επιτρέπει να σώζονται ολοένα και περισσότερα εξαιρετικά πρόωρα μωρά. Πέρα όμως από αυτό, η Αλεξί αποτελεί μία σπάνια περίπτωση. Γεννημένη στις 22+6 εβδομάδες κύησης, ζύγιζε μόλις 520 γραμμάρια και είχε το πολύ 20% πιθανότητες να επιβιώσει.

Και αν αυτή η γεμάτη ελπίδα ιστορία δείχνει τη δύναμη της ζωής, ταυτόχρονα μας θυμίζει και πόσο εύθραυστη είναι. Αμέσως μετά τη γέννησή της, η δίδυμη αδελφή της Αλεξί, Λεάν, δεν τα κατάφερε. Ζύγιζε μόλις 443 γραμμάρια.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης όλα κυλούσαν ομαλά. Μέχρι που στον υπέρηχο των 20 εβδομάδων φάνηκε ότι ο τράχηλος ήταν πολύ κοντός. Οι γιατροί προχώρησαν σε άμεση περίδεση για να τον κρατήσουν κλειστό. «Φοβόμουν πάρα πολύ», εξομολογείται η μητέρα, «επειδή είχα διαβάσει ότι το όριο βιωσιμότητας ήταν οι 24 εβδομάδες». Όταν λίγο αργότερα εμφανίστηκε αιμορραγία, η Στεφανί νοσηλεύτηκε κατεπειγόντως στο νοσοκομείο Σεντ Ζουστίν (στον Καναδά), στις 16 Αυγούστου.

Υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι, όμως ήταν αποφασισμένη να δώσει μία ευκαιρία στα μωρά της τα οποία γεννήθηκαν 3 μέρες αργότερα, στις 19 Αυγούστου, προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού τις 17 Δεκεμβρίου. Αν και κατά τη γέννησή της η Αλεξί ήταν ιδιαίτερα ζωηρή, τις πρώτες εβδομάδες υπήρχε έντονη ανησυχία για το αν θα καταφέρει να επιβιώσει.

Η Αλεξί νοσηλεύεται μέχρι σήμερα, έχει δυναμώσει πολύ αναπνέει μόνη της. Μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία της και ζυγίζει πάνω από 4 κιλά. Σύμφωνα με έναν από τους γιατρούς που την παρακολουθεί, μπορεί να βγει από το νοσοκομείο πολύ σύντομα.

«Τα βράδια ξυπνάω χωρίς να έχω το μωρό. Λαχταράω όμως να έρθει η ώρα που θα με ξυπνάει εκείνη», εξομολογείται η μαμά της.

 

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση επιβίωσης

Η μικρή Αλεξί δεν είναι η μοναδική περίπτωση εξαιρετικά πρόωρου μωρού που γεννήθηκε την 22η εβδομάδα. Η πρόοδος της Ιατρικής δίνει πλέον την ευκαιρία σε αυτά τα μικροσκοπικά μωρά να σωθούν. «Σίγουρα, στάθηκε πολύ τυχερή», παραδέχεται ο νεογνολόγος Αχμέντ Μουσά, που την παρακολουθεί. «Είχε μια πάρα πολύ ικανοποιητική πορεία και απέφυγε πολλές πιθανές επιπλοκές». Σύμφωνα με το γιατρό, οι εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης της υγείας επιτρέπουν την επιβίωση των μωρών σε ολοένα και μικρότερη εβδομάδα κύησης. Στο Σεν Ζουστίν, 5 ή 6 μωρά που γεννήθηκαν την 22η εβδομάδα επιβίωσαν τη χρονιά που μας πέρασε! Με τα νέα δεδομένα να αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης για τα εξαιρετικά πρόωρα μωρά, οι γυναίκες που γεννούν τόσο νωρίς ίσως να μην έχουν σε λίγο καιρό να αντιμετωπίσουν το μεγάλο δίλημμα: να ζητήσουν από τους γιατρούς να επέμβουν ή να αφήσουν το μωρό να «φύγει»;

Πολλές ομάδες έχουν αρχίσει να προσφέρουν πλέον εντατική ιατρική περίθαλψη σε μωρά που γεννιούνται την 22η εβδομάδα. Δεν είναι συνήθης πρακτική, αλλά κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά, με την ηλικία κύησης και το βάρος γέννησης να είναι τα σημαντικότερα κριτήρια.

Η αισιόδοξη είδηση λοιπόν είναι πως με τον καιρό, τα πράγματα αλλάζουν, η παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη βελτιώνεται και ολοένα και περισσότερα εξαιρετικά πρόωρα επιβιώνουν, έχοντας ένα καλύτερο μέλλον με λιγότερα προβλήματα – ψυχοκινητικά, μαθησιακά, κ.λπ.

ΑΠΟΔΟΣΗ: ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ: JOURNALDEMONT

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s