Γαστρόσχιση: Μια αληθινή ιστορία

 

Στη 12η βδομάδα της εγκυμοσύνης μου, αφού τελειώσαμε την αυχενική διαφάνεια, η γιατρός μας είπε πως θέλει να μας μιλήσει… «Όλα είναι καλά με το μωρό, φυσιολογική ανάπτυξη, σωστή λειτουργία οργάνων, υπάρχει όμως ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζεται μεν αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οι έλικες του εντέρου φαίνονται ξεκάθαρα να επιπλέουν μέσα στο αμνιακό υγρό. Το μωρό έχει γαστρόσχιση».

Γαστρόσχιση…τι είναι αυτό; Τρομακτικό και μόνο που το ακούς… Μας εξήγησε κάποια πράγματα, μας έδωσε τηλέφωνα για επαφές με παιδοχειρουργούς, νοσοκομεία κτλ. Έψαχνα στο ίντερνετ με το που βγήκα από το γραφείο… Σχεδόν μηδενική αναφορά στην ελληνική βιβλιογραφία, κάποια άρθρα στα αγγλικά με στατιστικά και ποσοστά, βίντεο από γονείς με την ιστορία του δικού τους μωρού και εικόνες… Εικόνες που σου προκαλούν φόβο.

Έκλεισα ραντεβού σε 2 πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε διαφορετικές πόλεις για να με δουν κι εκεί ελπίζοντας σε μια πρόωρη λανθασμένη διάγνωση της δικής μου γιατρού. Παντού όμως η διάγνωση ήταν η ίδια. Γαστρόσχιση. Και ένα τσούρμο από φοιτητές της ιατρικής και διευθυντές κλινικών σε κάθε ραντεβού να στέκονται από πάνω μου κοιτώντας με ενθουσιασμό το μόνιτορ του υπερήχου και κρατώντας σημειώσεις για κάτι που μπορεί και να μη συναντούσαν ξανά στην καριέρα τους, όπως έλεγαν!

Η γαστρόσχιση λοιπόν είναι μια εξαιρετικά σπάνια γενετική ανατομική ανωμαλία κατά την οποία υπάρχει ένα μικρό έλλειμμα 2-6 cm δεξιά από τον αφαλό του μωρού με αποτέλεσμα να βγαίνουν έξω κάποια από τα όργανα της κοιλιακής χώρας, χωρίς να περιβάλλονται από περιτοναϊκό σάκο. Το μωρό δηλαδή, γεννιέται με κάποια όργανα έξω από το σώμα του, ανάλογα την περίπτωση (συνήθως λεπτό και παχύ έντερο, στομάχι, γεννητικά όργανα και πιο σπάνια ήπαρ). Η αιτία της είναι ακόμα άγνωστη! Πριν γεννηθεί το μωρό, δεν μπορούμε να ξέρουμε την έκταση των οργάνων που προεξέχουν. Απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση για να γίνει η ανάταξη των οργάνων και η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες μέχρι και μήνες στη ΜΕΝΝ. Δεν συνυπάρχει συνήθως με κάποιο άλλο σύνδρομο. Προσβάλει 1:8.000-10.000 παιδιά με το 75% να γεννιούνται πρόωρα. Τα ποσοστά θνητότητας της γαστρόσχισης είναι 30%. Το έντερο, λόγω της επαφής του με το αμνιακό υγρό, είναι οιδηματώδες με μειωμένο περισταλτισμό και απορροφητική ικανότητα και μοιάζει να είναι παθολογικά βραχύ. Οι σύνοδες ανωμαλίες που μπορεί να υπάρξουν με τη γαστρόσχιση αφορούν κυρίως το έντερο (στένωση ή ατρησία εντέρου, ΝΕΚ, γάγγραινα).

Υπήρξαν γιατροί που μου είπαν να σταματήσω την κύηση γιατί δε ξέρουμε αρχικά αν το μωρό καταφέρει να γεννηθεί κι αν γεννηθεί δε μπορούμε να ξέρουμε την έκβαση που θα έχει. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουν το έντερο, να τρώει μια ζωή με ρινογαστρικό σωλήνα, να μην έχει σωστή ανάπτυξη…Υπήρξε όμως και μια ομάδα γιατρών που μου είπε θα τα καταφέρουμε…και τα καταφέραμε!

Ο δικός μου μαχητής γεννήθηκε στις 36 βδομάδες με επείγουσα καισαρική χωρίς την ομάδα που μας είχε αναλάβει, καθώς λόγω του πρόωρου τοκετού πήγαμε στο νοσοκομείο που εφημέρευε τη μέρα εκείνη. Μου τον πήραν κατευθείαν χωρίς να τον δω και να τον ακούσω λόγω υποξίας, μπήκε στο χειρουργείο μόλις 5 ώρες μετά τη γέννησή του, αφού ξεπέρασε το σοκ του τοκετού, το οποίο τελείωσε σε πρώτο χρόνο και έμεινε στη ΜΕΝΝ για ενάμιση μήνα με ολική παρεντερική διατροφή λόγω εγκολεασμού του εντέρου…. Τον είδα 13 ώρες αφότου ήρθε στον κόσμο…. Ένα τόσο δα πλασματάκι μέσα στο «κουτάκι» του γεμάτο καλώδια και μόνιτορ. Τόσο μικρό και τόσο δυνατό ταυτόχρονα! Πάλεψε και τα κατάφερε. Πολλές φορές ήμουν έτοιμη να λυγίσω, αλλά έλεγα ότι αφού αυτός παλεύει και έχει τόση θέληση για ζωή, δεν έχω το δικαίωμα να το βάλω εγώ κάτω.

Πλέον, το μόνο που θυμίζει την ιστορία μας αυτή είναι η τομή που έχει στον αφαλό του , το πιο όμορφο σημάδι του !

Ψάξτε, ενημερωθείτε, πιστέψτε στα θαυματάκια σας και μην το βάζετε κάτω. Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε αλλά δε γνωρίζουμε και πότε θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουμε. Η ενημέρωση είναι το όπλο και η δύναμη μας για να τα καταφέρουμε.

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο ως η μέρα ενημέρωσης για τη γαστρόσχιση.

 

Η μαμά ενός μαχητή που βγήκε νικητής από τη μάχη με τη γαστρόσχιση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s