«Τα Χταποδάκια της Δανίας» στην Ελλάδα

Όταν πριν από τρία χρόνια σας μιλήσαμε για πρώτη φορά από αυτό εδώ το μπλογκ για τη δράση Μικρό Χταπόδι, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Σήμερα όμως, η δράση έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε αρκετά ελληνικά νοσοκομεία, φέρνοντας εκατοντάδες μικρά πλεκτά χταπόδια στην αγκαλιά των πρόωρων μωρών που φιλοξενούνται εκεί. Τα χταποδάκια της ελληνικής ομάδας προσφέρονται προς το παρόν σε μονάδες νοσηλείας νεογνών ορισμένων νοσοκομείων (Παίδων: Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία, Αττικόν, Έλενα Βενιζέλου, Ιασώ Θεσσαλίας, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης) και ευελπιστούμε πως σύντομα θα προστεθούν κι άλλα, δημόσια και ιδιωτικά.

Το πολύ ελπιδοφόρο νέο όμως που αποκαλύπτει αυτή εδώ η ανάρτηση είναι η κυκλοφορία ενός βιβλίου που θα μπορέσει να διαδώσει ακόμη περισσότερο την όμορφη αυτή προσπάθεια. Χάρη στις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο «Τα Χταποδάκια της Δανίας. Πλεκτά μαλακά παιχνίδια για μικρούτσικα μωρά» μας μεταφέρει όλες τις πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε η δράση, μαζί με χρήσιμες οδηγίες για όσους θέλουν να πλέξουν γι’ αυτή. Το βιβλίο είναι μεταφρασμένο από το πρωτότυπο δανέζικο σε μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο, ενώ η δική μας ομάδα Octopus for a Preemie, Greece, Μικρό Χταπόδι by 31ebdomades, έχει συμβάλλει στην επιμέλειά του.

 

 

Να θυμίσουμε ότι τα χταποδάκια ήταν ιδέα μιας μητέρας από τη Δανία που γρήγορα έφτασε στα χέρια μιας ομάδας εθελοντών με στόχο να βοηθηθούν τα πρόωρα βρέφη. Είναι απίθανα, χαριτωμένα παιχνίδια με τα πλοκάμια τους σχεδιασμένα έτσι ώστε να θυμίζουν στα μωρά τον ομφάλιο λώρο. Γαληνεύουν και ηρεμούν τα νεογέννητα και είναι κατάλληλα για μεγαλύτερα μωρά βοηθώντας τα να μάθουν να πιάνουν. Τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας μπορούν επίσης να παίξουν ευχάριστα με τα χταποδάκια. Σήμερα, η ιδέα έχει περάσει τα σύνορα της Δανίας και έχει διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, φτάνοντας ακόμα και σε μακρινές χώρες όπως η Αργεντινή και ο Καναδάς.

Στο βιβλίο θα βρείτε πολλά χαριτωμένα σχέδια για βελονάκι και πλέξιμο καθώς και πολλές ιδέες για να διακοσμήσετε τα χταποδάκια σας και να τους δώσετε ιδιαίτερη προσωπικότητα. Επιπλέον, θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό πλεξίματος για αρχάριους για να ξεκινήσετε εύκολα!

Αν θέλετε να πλέξετε για την ελληνική ομάδα, μπορείτε να ζητήσετε να γίνετε μέλος της στο facebook ή να γράψετε στο xtapodakia@patakis.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s