Καλύτερη υγεία για τα πρόωρα

 

Σπουδαία νέα σχετικά με την υγεία των πρόωρα γεννημένων παιδιών είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Μέσα σε 20 χρόνια, οι ομάδες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας στη Γαλλία διαπίστωσαν μια ξεκάθαρη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα και μια μείωση κατά το ήμισυ στις εγκεφαλικές βλάβες μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Τα πρόωρα επιβιώνουν έχοντας καλύτερη υγεία σε σχέση με το 1997: Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας στη Γαλλία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The British Medical Journal». Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη 5.000 παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα από την 22η (5 μηνών) μέχρι την 34η (7μιση μηνών) εβδομάδα κύησης, από τον Απρίλιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2011. Στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που συνδέονται με την προωρότητα των παιδιών και πιο συγκεκριμένα με τη νευρο-κινητική, αισθητηριακή αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξή τους μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία που συνέλεξαν με στοιχεία του 1997 τα οποία είχαν συγκεντρώσει από μία παρόμοια έρευνα σε 9 περιοχές της Γαλλίας.

Βρέθηκε λοιπόν ότι σε ηλικία 2 ετών, το 52% των παιδιών που γεννήθηκαν από την 22η μέχρι την 26η εβδομάδα κύησης επιβίωσε, το 93% όσων γεννήθηκαν από την 27η μέχρι και την 31η εβδομάδα και το 99% αυτών που γεννήθηκαν από την 32η μέχρι και την 34η εβδομάδα. Το ποσοστό εγκεφαλικής παράλυσης (κινητική αναπηρία που συνδέεται συχνά με την προωρότητα) ήταν αντίστοιχα 7%, 4% και 1%. Λιγότερο από 1% των παιδιών είχαν σοβαρή αισθητηριακή αναπηρία (τύφλωση ή κώφωση). Η ανάπτυξή τους, όπως εκτιμήθηκε από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς, ήταν αντίστοιχη της ηλικίας τους για το 50% των παιδιών που γεννήθηκαν την 24η-26η εβδομάδα, 59% για τα παιδιά που γεννήθηκαν την 27η-31η εβδομάδα και 64% για αυτά που γεννήθηκαν από την 32η-34η εβδομάδα.

Ο διαχωρισμός σύμφωνα με την ηλικία κύησης έχει προκύψει από τις ανάγκες των βιαστικών μωρών και ορίζεται ως εξής:

α) Εξαιρετικά πρόωρα θεωρούνται όσα μωρά γεννιούνται νωρίτερα από την 28η εβδομάδα κύησης.
Το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 800 γραμμάρια και παραμένουν στη θερμοκοιτίδα για όσο χρόνο χρειάζονται μέχρι να ωριμάσουν όλα τα συστήματα του οργανισμού τους, διάστημα κατά το οποίο είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα και να χρειαστεί να παλέψουν πολύ για τη ζωή τους.
β) Πολύ πρόωρα είναι όσα γεννιούνται στη διάρκεια της 28ης έως 32ης εβδομάδας κύησης.
Θεωρείται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες βιωσιμότητας, αλλά χρειάζονται εντατική και ειδική φροντίδα για να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της προωρότητας.
γ) Μετρίως πρόωρα έως όψιμα πρόωρα χαρακτηρίζονται όσα γεννιούνται από την 32η έως 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Μειωμένο το ποσοστό εγκεφαλικής παράλυσης στα πολύ πρόωρα 

Από το 1997 μέχρι το 2011, το ποσοστό εγκεφαλικής παράλυσης έχει μειωθεί στο μισό για τα πολύ πρόωρα μωρά. Έτσι το ποσοστό επιβίωσης χωρίς σοβαρά κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες κύησης και ιδιαίτερα στα πιο πρόωρα: από 74,5% το 1997 έφτασε 80,5% το 2011 για τα μωρά που γεννιούνται πριν από τον 7ο μήνα κύησης.

« Τέτοιου είδους έρευνες είναι απαραίτητες για να κατανοούμε καλύτερα την επίδραση που έχουν στην ανάπτυξη των παιδιών οι αλλαγές στις ιατρικές πρακτικές και για να μπορούμε να βελτιώνουμε την παρεχόμενη φροντίδα», εξηγεί ο Πιέρ Υβ Ανσέλ, υπεύθυνος της ομάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας στη Γαλλία και του Κέντρου Κλινικών Ερευνών Μητέρας-Παιδιού του νοσοκομείου Cochin AP-HP.

«Τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι γονείς, για παράδειγμα, επέτρεψαν μία εκτίμηση της ανάπτυξης των παιδιών από τη δική τους οικογένεια και την πρώιμη ανίχνευση όσων χρειάζονταν συμπληρωματική έρευνα. Για εμάς το στοίχημα είναι να εντοπίζουμε τα παιδιά που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν στο μέλλον καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Αυτά τα ερωτηματολόγια αποτελούν έναν τρόπο για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μία δομημένη παρακολούθηση στα παιδιά, εστιάζοντας κυρίως σε όσα το έχουν πραγματικά ανάγκη», προσθέτει η Βερονίκ Πιερά, επικεφαλής της έρευνας.

 

Καμία βελτίωση για τα πρόωρα που γεννιούνται πριν από τους 5 μήνες κύησης

Αντίθετα, το γενικό ποσοστό επιβίωσης και κυρίως χωρίς προβλήματα στα παιδιά που γεννιούνται πριν από τους 5 μήνες κύησης (22η εβδομάδα κύησης) βελτιώθηκε ελάχιστα. Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που επηρεάζουν τα στοιχεία αναφοράς των παιδιών μέσα στο χρόνο, διαφαίνεται ότι το ποσοστό επιβίωσης και επιβίωσης χωρίς σοβαρές ή μέτριες νευροαναπτυξιακές και αισθητηριακές διαταραχές στην ηλικία των 2 ετών αυξήθηκε από το 1997 μέχρι και το 2011 για τα παιδιά που γεννιούνται την 24η-31η εβδομάδα κύησης. Ωστόσο, καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε για τα παιδιά που γεννήθηκαν την 24η εβδομάδα ή και πιο νωρίς.

Με δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων, συστήθηκε στη Γαλλία μία ομάδα εργασίας για να ασχοληθεί με τη φροντίδα των εξαιρετικά πρόωρων μωρών. Όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και η Γαλλία αποτρέπει την ιατρική παρέμβαση σε παιδιά που γεννιούνται πριν από την 24η εβδομάδα, προσφέροντας μόνο φροντίδα «ανακούφισης».

Εμείς ας ευχηθούμε ότι πολύ σύντομα τα δεδομένα θα βελτιωθούν για όλα τα βιαστικά μωρά.

Πηγη: allodocteurs
αποδοση: Τασουλα μελισσοπουλου

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s