Όχι πια καλώδια στις ΜΕΝΝ!

Παρακολούθηση με το νέο ασύρματο σύστημα Rogers σε κούκλα.

Η είδηση κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα: Μαλακοί και εύκαμπτοι αισθητήρες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για να παρακολουθούν την υγεία των μωρών στη ΜΕΝΝ με ακρίβεια και χωρίς καλώδια. Πόσο τέλειο ακούγεται!

Μία διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern ανέπτυξε αυτούς τους χωρίς καλώδια αισθητήρες σώματος που αντικαθιστούν το μπέρδεμα εκείνων που χρησιμοποιούνται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και βάζουν περιορισμούς στις αγκαλιές και το δέσιμο των γονιών με τα μωρά τους.

Η ομάδα πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συλλογή των πρώτων δεδομένων από το Νοσοκομείο Prentice Women και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Ann & Robert H. Lurie στο Σικάγο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χωρίς καλώδια παιδικοί αισθητήρες προσφέρουν δεδομένα με την ίδια ακρίβεια όπως και το παραδοσιακό σύστημα παρακολούθησης. Επίσης οι νέοι αυτοί αισθητήρες είναι πιο φιλικοί με την εύθραυστη επιδρμίδα των νεογέννητων και επιτρέπουν περισσότερη επαφή δέρμα με δέρμα με τους γονείς.

Η έρευνα, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και δερματολόγοι και η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal Science, περιλαμβάνει δεδομένα από 20 μωρά που φορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο συστήματα παρακολούθησης, ώστε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern να μπορούν να κάνουν μία ποσοτική σύγκριση. Από τότε, η ομάδα πραγματοποίησε με επιτυχία έρευνα σε περισσότερα από 70 μωρά σε ΜΕΝΝ.

«Θέλαμε να περιορίσουμε τη »φωλιά» από καλώδια και σκληρά για το δέρμα αυτοκόλλητα που είναι απαραίτητα στο υπάρχον σύστημα παρακολούθησης και να τα αντικαταστήσουμε με κάτι πιο ασφαλές, πιο baby friendly και πιο συμβατό με την αλληλεπίδραση γονιού-παιδιού», δηλώνει ο John A. Rogers, πρωτοπόρος στη βιοηλεκτρονική, επικεφαλής της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Ο αισθητήρας θώρακα με διαστάσεις 5 x 2,5 εκ. Ο αισθητήρας ποδιού είναι 2,5 x 2,5 εκ. Και οι δύο μαζί ζυγίζουν όσο μία σταγόνα βροχής.

Kόβοντας τα καλώδια

Ο όγκος των καλωδίων που περιβάλλουν τα νεογέννητα στις ΜΕΝΝ είναι συνήθως μεγαλύτερος από τα ίδια τα μωρά. Τυπικά 5 – 6 καλώδια συνδέουν ηλεκτρόδια με κάθε μωρό για να παρακολουθούν την αναπνοή, την πίεση αίματος, το οξυγόνο, τον καρδιακό παλμό και πολλά άλλα. Αν και τα καλώδια αυτά εξασφαλίζουν υγεία και ασφάλεια, περιορίζουν τις κινήσεις του μωρού και δημιουργούν ένα μεγάλο εμπόδιο στο σωματικό δέσιμο κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης για την ανάπτυξη περίοδο.

«Ξέρουμε ότι η δέρμα με δέρμα επαφή είναι πάρα πολύ σημαντική για τα νεογέννητα- κυρίως για όσα είναι άρρωστα ή πρόωρα», λέει η Amy Paller, παιδο-δερματολόγος. «Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικών επιπλοκών, προβλημάτων στο συκώτι καθώς και τις μολύνσεις. Παρόλα αυτά, όταν υπάρχουν καλώδια παντού και το μωρό είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι, η επαφή δέρμα με δέρμα είναι πραγματικά δύσκολη».

«Όποιος μπει σε μία ΜΕΝΝ διαπιστώνει αμέσως πόσο μικροσκοπικά είναι τα μωρα και πόσα πολλά καλώδια και ηλεκτρόδια εφαρμόζονται πάνω τους», δηλώνει η παιδίατρος Debra Weese-Mayer. «Το να μην υπάρχουν αυτά τα καλώδια, μειώνει τις δυσκολίες για το νοσηλευτικό προσωπικό, τα μωρά και τους γονείς τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Υπερβαίνοντας τα δεδομένα

Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας που δημιούργησε η ομάδα του Northwestern έγκεινται στο ότι μπορεί να κάνει περισσότερες μετρήσεις από αυτές που είναι δυνατόν με τα σημερινά κλινικά δεδομένα.

Το δίδυμο των ασύρματων αισθητήρων παρακολουθούν τις ζωτικές ενδείξεις του μωρού – καρδιακό ρυθμό και θερμοκρασία σώματος – από τα δύο άκρα του σώματος. Ο ένας αισθητήρας βρίσκεται στο στήθος ή στην πλάτη του μωρού, ενώ ο δεύτερος είναι τυλιγμένος στο πόδι του. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να συλλέγουν τη θερμοκρασία τόσο του κορμού όσο και των άκρων του μωρού.

«Διαφορές στη θερμοκρασία ανάμεσα στο πόδι και το στήθος έχουν πολύ μεγάλη κλινική σημασία για να ελέγξουμε τη ροή του αίματος και την καρδιακή λειτουργία, κάτι που κατά κανόνα δεν μπορεί να γίνει σήμερα», λέει ο Rogers.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να μετρούν την πίεση του αίματος παρακολουθώντας διαρκώς πότε ο παλμός ξεκινάει από την καρδιά και φτάνει στο πόδι. Σήμερα δεν υπάρχει σωστός τρόπος να συλλέξουμε αξιόπιστες μετρήσεις για την πίεση του αίματος. Ένα πιεσόμετρο θα μπορούσε να δημιουργήσει μελανιά ή να τραυματίσει το εύθραυστο νεογνικό δέρμα. Η άλλη επιλογή είναι να εισαχθεί στην αρτηρία καθετήρας, κάτι που όμως είναι πολύ περίπλοκο εξαιτίας της μικρής διαμέτρου των αιμοφόρων αγγείων ενός πρόωρου. Επίσης ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης, θρόμβωσης, ακόμη και θανάτου.

Επιπλέον, η συσκευή θα μπορούσε να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν κατά την επαφή δέρμα με δέρμα. Εάν οι γιατροί μπορούν να μετρούν διαρκώς τις ζωτικές ενδείξεις του μωρού ενώ αυτό βρίσκεται στην αγκαλιά των γονιών του, είναι δυνατό να μάθουν ακόμη περισσότερα για τη σημασία αυτής της επαφής. Δεδομένου ότι είναι διάφανη και συμβατή με τις απεικονίσεις, μπορεί να παραμένει στο μωρό ακόμη και κατά τη διάρκεια τις ακτινογραφίας, της μαγνητικής και της αξονικής τομογραφίας.

 

Προστασία του ευαίσθητου δέρματος

Το πιεσόμετρο δεν είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα. Πολλά πρόωρα υποφέρουν από τραυματισμούς στο δέρμα από την κολλητική ταινία που χρησιμοποιείται για να παραμείνουν τα καλώδια στο σώμα. Η ταινία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, πληγές και τελικά μόλυνση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζημιά αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εφ’ όρου ζωής σημάδια.

Η ομάδα του Northwestern μελέτησε 70 μωρά στη ΜΕΝΝ μέχρι τώρα και σε κανένα δεν παρατηρήθηκε τραυματισμός στο δέρμα από τους ασύρματους αισθητήρες. Το μυστικό τους για την προστασία του δέρματος βρίσκεται στο πολύ μικρό βάρος και πάχος και στην απαλότητά τους. Αυτή η συσκευή σε πάχος χαρτιού κατασκευάζεται από βιο-συμβατή, μαλακή ελαστική σιλικόνη. Η σιλικόνη αυτή ενσωματώνει ένα σύνολο μικροσκοπικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που συνδέονται με καλώδια τα οποία μοιάζουν με ελατήριο, κουνιούνται και κάμπτονται μαζί με το σώμα.

Ο ασύρματος αισθητήρας επικοινωνεί μέσω ενός αναμεταδότη που βρίσκεται κάτω από το στρώμα της κούνιας και μεταφέρει τα δεδομένα στο σταθμό των νοσηλευτών χρησιμοποιώντας ραδιοσυχνότητες. Αν και μπορεί να αποστειρωθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί, ο αισθητήρας είναι αρκετά φθηνός (περίπου 10 δολάρια) και για αυτό μπορεί να αντικαθίσταται κάθε 24 ώρες, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μόλυνσης.

Πότε θα εμφανιστεί στα νοσοκομεία;

Ο Rogers εκτιμά ότι οι ασύρματοι αισθητήρες θα εμφανιστούν στα νοσοκομεία των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 2 – 3 χρόνια. Με τη στήριξη δύο ΜΚΟ, η ομάδα του Rogers ελπίζει ότι θα στείλει αισθητήρες σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες ανεπτυγμένων χωρών μέσα στον επόμενο χρόνο ως μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας καθώς η τεχνολογία αυτή μπορεί να προσαρμοστεί με ελάχιστες τροποποιήσεις σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s