Ανοίξτε τις μονάδες στους γονείς!

Μία πρόσφατη έρευνα απέδειξε αυτό που εδώ και χρόνια μοιάζει γνωστό για τις περισσότερες μονάδες του δυτικού κόσμου, αλλά για την ελληνική πραγματικότητα φαίνεται να έχει ακόμη δρόμο: ότι τα πρόωρα μωρά είναι πιο υγιή όταν οι γονείς βοηθούν με τη νοσοκομειακή φροντίδα τους. Η έρευνα, που συντονίστηκε από επιστημονική ομάδα στον Καναδά, διεξήχθη σε τρεις διαφορετικές χώρες και έδειξε ότι τα μωρά που συμμετείχαν σε αυτή πήραν περισσότερο βάρος τις τρεις πρώτες εβδομάδες, ενώ και οι γονείς τους είχαν λιγότερο στρες! Εμείς, σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματά της με την ελπίδα όλο και περισσότερες ελληνικές μονάδες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να ανοίξουν τις πόρτες τους διάπλατα στους γονείς. Να πούμε εδώ ένα μεγάλο μπράβο στις ΜΕΝΝ του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, του Αττικόν και του Έλενα Βενιζέλου που έχουν ανοικτό επισκεπτήριο και εμπλέκουν όλο και περισσότερο τους γονείς στη φροντίδα των μωρών τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δέχτηκαν πολύ εύκολα να υιοθετήσουν και τη δράση «Μικρό Χταπόδι», πράγμα για το οποίο τις ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Να λοιπόν που τα πρόωρα μωρά φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα όταν οι γονείς τους επιτρέπεται να βοηθούν με τη φροντίδα τους στο νοσοκομείο μαζί με τις μαίες, παρά όταν τους συμπεριφέρονται ως επισκέπτες και αφήνονται στην άκρη. Επιπλέον, πολλοί γονείς νιώθουν έντονο άγχος, στρες και απόγνωση, όταν το παιδί τους βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για αυτό.

Η έρευνα

Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα ενός νοσοκομείου στην Εσθονία που επιτρέπει στους γονείς να βοηθούν με τη βασική φροντίδα του μωρού τους. Πρόκειται για μια ομάδα ιατρών στον Καναδά που συντόνισαν μια μεγάλη έρευνα σε τρεις χώρες -Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία- για να εξετάσουν την επίδραση στο μωρό. Στο άρθρο τους στο Περιοδικό Υγείας Παιδιού και Εφήβου «Lancet» αναφέρουν ότι το αίσθημα του αποκλεισμού από τη μονάδα των πρόωρων μωρών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους γονείς. «Το αίσθημα της απόγνωσης, του άγχους, της κατάθλιψης και του φόβου μπορεί να συμβάλει στην αδυναμία τους να αναλάβουν φυσιολογικούς γονεϊκούς ρόλους», γράφουν. Στην έρευνα συμμετείχαν 26 νοσοκομεία και σχεδόν 1.800 μωρά, τα μισά εκ των οποίων λάμβαναν βασική φροντίδα από τους γονείς μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα άλλα μισά δεν λάμβαναν. Οι γονείς έπρεπε να δεσμευτούν ότι θα περνούν 6 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την εβδομάδα, στη μονάδα και είχαν εκπαιδευτεί να βοηθούν. Έκαναν μπάνιο, τάιζαν και έντυναν τα μωρά τους, άλλαζαν πάνες, έδιναν φάρμακα από το στόμα και μετρούσαν τη θερμοκρασία τους. Ενθαρρύνονταν να συμμετέχουν στις αποφάσεις για τη θεραπεία των μωρών τους, να συμμετέχουν σε βάρδιες θαλάμων και να παρακολουθούν την ανάπτυξη και πρόοδο του παιδιού τους.

Το αποτέλεσμα

Τα μωρά σε αυτό που αποκαλούνταν FiCare – φροντίδα με συμμετοχή της οικογένειας – είχαν πάρει περισσότερο βάρος μετά από 21 ημέρες, οι γονείς τους τους είχαν λιγότερο στρες και, μόλις το μωρό πήγαινε σπίτι, οι μητέρες ήταν πιο πιθανό να θηλάζουν συχνά σε σχέση με τις μητέρες που συμμετείχαν λιγότερο στη νοσοκομειακή φροντίδα. «Το πώς παρέχεται η φροντίδα στην οικογένεια, όχι μόνο στο νεογνό, έχει θετική επίδραση στην ευημερία του βρέφους και της οικογένειας, είπε η Δρ. Κarel O’ Brien, του Τμήματος Παιδιατρικής του Συστήματος Υγείας Sinai στο Τορόντο του Καναδά. «Η αύξηση του βάρους, ο θηλασμός και το μειωμένο γονεϊκό στρες και άγχος σχετίζονται όλα με θετικά νευροαναπτυξιακά ευρήματα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι γονείς που συμμετέχουν στη φροντίδα των βρεφών σε αυτό το αρχικό στάδιο θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Απόδοση: Μαρία Χατζή
Πηγή: The Guardian

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s