Παρακαλώ, μην αγγίζετε!

Καθώς ετοιμαζόμουν να πάρω το μικροσκοπικό μου προωράκι των 30 εβδομάδων στο σπίτι, οι νεογνολόγοι μου έλεγαν διαρκώς να αποφεύγω τα σούπερ μάρκετ. Ήμουν πραγματικά πολύ μπερδεμένη. Είναι δυνατόν τα σούπερ μάρκετ να είναι τόσο απειλητική πηγή μικροβίων;

Εννοείται πως θα τηρούσα με ευλάβεια και την οδηγία αυτή, όμως δεν κρατήθηκα και ρώτησα το λόγο. Η απάντηση που πήρα ήταν, μεταξύ άλλων, ότι οι άνθρωποι στο σούπερ μάρκετ έχουν την τάση να αγγίζουν τα μικρά μωρά μέσα στο καροτσάκι τους. Γέλασα, μην μπορώντας να καταλάβω γιατί κάποιος θα έκανε κάτι τέτοιο. Εγώ δεν το είχα κάνει ποτέ.

Πόσο δίκιο είχαν Από τη μέρα που άρχισα να βγάζω βόλτα το παιδί μου με το καροτσάκι, αντιμετώπισα ένα χείμαρρο ανθρώπων που προσπαθούσαν να αγγίξουν το μωρό μου και που δε δίσταζαν να κάνουν και προσωπικές ερωτήσεις. Ήταν λες και το μωρό μου ήταν δημόσια περιουσία!

Έχοντας περάσει βδομάδες ευλαβικής αποστείρωσης χεριών προτού αγγίξω το μωρό μου, το να βλέπω κάποιον να βάζει τα χέρια του μέσα στο καρότσι για να αγγίξει το παιδί μου ήταν αρκετό για να με κάνει έξαλλη! Κάποιοι άνθρωποι προφανώς δεν μπορούν να αντιληφθούν τον προσωπικό χώρο μαμάς και παιδιού.

Δεν άφησα κανέναν να ακουμπήσει το μωρό μου για αρκετό καιρό. Ακόμη και φίλοι και συγγενείς που μας επισκέπτονταν σπίτι, πρώτα απολύμαιναν τα χέρια τους υπό την επίβλεψή μου και ύστερα έπαιρναν αγκαλιά το μωρό. Άρα το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσα να επιτρέψω ήταν να το ακουμπήσουν άγνωστα χέρια!

Η αντίδρασή μου ήταν πάντα ένα σταθερό και απόλυτο «Παρακαλώ, μην το αγγίζετε!». Οι αντιδράσεις ποικίλες: Συνήθως, οι άνθρωποι ζητούσαν συγγνώμη και απομακρύνονταν. Κάποιοι μου προσέφεραν «ενδιαφέρουσες» συμβουλές: «Πρέπει να καλύπτετε το καρότσι με μία κουβέρτα αν δε θέλετε ο κόσμος να αγγίζει το μωρό!», «Για ποιο λόγο βγάζετε έξω ένα τόσο μικρό μωρό;» (Ήταν 3 μηνών περίπου τότε…) Πόσο ανόητη ήμουν που ήθελα μία φυσιολογική ζωή μετά τη φρίκη της ΜΕΝΝ…

Και μη νομίζετε, όσο περνάει ο καιρός, το πράγμα δε φτιάχνει. Ένα μικροσκοπικό χαμογελαστό μωρό, προκαλεί πάντα τα ξένα χέρια να το ακουμπήσουν.

Μερικές συμβουλές λοιπόν για όλες εσάς που θέλετε μία φυσιολογική κατά το δυνατόν ζωή μετά τη ΜΕΝΝ.

  • Χρησιμοποιήστε για τις βόλτες σας σλινγκ. Λογικά κανείς δε θα είναι τόσο αγενής ώστε να βάλει τα χέρια του στο στήθος σας. Αλλά ποτέ μη λες ποτέ!
  • Χρησιμοποιήστε το κάλυμμα βροχής του καροτσιού ως εμπόδιο. Ίσως φαίνεται λίγο περίεργο τις ηλιόλουστες μέρες, αλλά είναι πολύ χρήσιμο σε κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους, όπως τα σούπερ μάρκετ ή οι αίθουσες αναμονής των ιατρείων.
  • Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα «μην αγγίζετε» με θετικά αποτελέσματα. Όχι μόνο περιορίζει τα ανεπιθύμητα χέρια, αλλά προσελκύει και άλλους προωρογονείς.
  • Πάνω από όλα όμως, το πιο σημαντικό είναι να είστε σταθεροί. Χρειάστηκε πολλές φορές να πω με τρόπο απότομο σε κάποιον να μην ακουμπήσει το μωρό μου. Αλλά μετά την περιπέτεια της ΜΕΝΝ το να γίνω αγενής απέναντι σε κάποιον που μπορεί να θέσει τη ζωή του παιδιού μου σε κίνδυνο είναι το τελευταίο που με απασχολεί!
αποδοση: τασουλα μελισσοπουλου
πηγη: the smallest things 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s