Γιατί μειώθηκαν τα ποσοστά της προωρότητας;

Τα ποσοστά της προωρότητας μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Κι αυτό επειδή άλλαξε η νομοθεσία για τις εξωσωματικές και μειώθηκαν οι πολύδυμες κυήσεις. Η πληροφορία είναι αληθινή, αν και ανεπιβεβαιώτη ακόμη από τα επίσημα στοιχεία. Την μάθαμε από επαγγελματίες της υγείας στον χώρο της IVF γονιμοποίησης που έχουν πολλούς λιλιπούτειους «ασθενείς» σε διάφορες μονάδες της χώρας.

Η νέα νομοθεσία του 2014 που ελέγχει την εμβρυομεταφορά και εφαρμόζεται αυστηρά πλέον, άρχισε πρόσφατα να έχει θετικά αποτελέσματα ως προς τον αριθμό των πρόωρων γεννήσεων. Η Ελλάδα είχε γίνει – και ακόμη είναι λόγω των τιμών – ένας μικρός παράδεισος ιατρικού τουρισμού IVF, το κόστος όμως σε ανθρώπινες ζωές, δια βίου προβλήματα υγείας και ψυχολογικές προεκτάσεις ήταν τεράστιο. Οι γιατροί παλιότερα, όταν δεν υπήρχε νομικός περιορισμός, συνήθιζαν να βάζουν όσο περισσότερα γονιμοποιημένα ωάρια μπορούσαν στο σώμα μιας γυναίκας, ύστερα κι από δική της επιθυμία, χωρίς να τονίζουν ωστόσο τις πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτής της πράξης. Τα τρίδυμα έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας – φυσικά και προωρότητας, αλλά κυρίως νοσηρότητας – και η λογική «δεν πειράζει, θα βάλουμε 4 ωάρια και μετά θα κάνουμε μείωση» ενέχει κινδύνους που αφορούν όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχολογία μιας μητέρας.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έκρινε ότι αυτό έπρεπε να σταματήσει. Έβγαλε λοιπόν μια κανονιστική διάταξη που απαγορεύει την τοποθέτηση πάνω από δύο ωαρίων. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι και τέσσερα, τη στιγμή που παλιότερα μπορεί να ακούγαμε ακόμη και για εξάδυμες κυήσεις. Έτσι, ο γνωστός και ως «νόμος των δύο ωαρίων», με την υπ′ αρ. 47/2014 κανονιστική απόφαση της Ε.Α.Ι.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 2589/2014), ορίζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την εμβρυομεταφορά σε σχέση με την ηλικία της γυναίκας και υπογραμμίζει την ανάγκη ενημέρωσης των μελλοντικών γονέων για τους κινδύνους της προωρότητας, της νοσηρότητας, αλλά και της θνησιμότητας των πολύδυμων βρεφών.

Τα νέα μάς χαροποίησαν ιδιαίτερα όσον αφορά την προωρότητα και ελπίζουμε να συντελεστούν κι άλλες αλλαγές στο άμεσο μέλλον κυρίως όσον αφορά την ψυχολογία των ζευγαριών που περνάνε από τη διαδικασία της IVF. Μήπως κάποτε περιοριστεί και ο αριθμός των διδύμων με χωρισμένους γονείς ή γονείς σε κατάθλιψη. Για την ιστορία πάντως, στο εξωτερικό, εδώ και χρόνια, τα ζευγάρια που θα περάσουν τη διαδικασία της υποβοηθούμενης περνάνε από ψυχολογικό έλεγχο, όχι μόνο μία φορά, και δέχονται ψυχολογική υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια. Κάθε αρχή και δύσκολη…

Διαβάστε εδώ τη μαρτυρία μιας γυναίκας που έμεινε έγκυος σε πεντάδυμα και αναγκάστηκε να κρατήσει τα δύο

31ebdomades team

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s