Η ιστορία της Αλεξάνδρας: μία αγωνίστρια 23 εβδομάδων

Η Στεφανία ήταν το πρώτο μωρό που πήρε το πλεκτό χταπόδι της δράσης μας στην Ελλάδα.

Και άφησα ξεκλείδωτο μόνο το κουτάκι με τα παραμύθια…

Μια συνειδητή εγκυμοσύνη, μια εγκυμοσύνη που κυλούσε τέλεια, ένα παιδικό δωμάτιο σε χρώματα ροζ και γκρι και η ευτυχία που ήρθε 118 μέρες νωρίτερα ντυμένη με αγωνιστική ενδυμασία! Εικοσιτρείς εβδομάδες και 4 μέρες και απλά… γέννησα. Χωρίς νοσηλεία. Χωρίς μακροχρόνια παραμονή στο κρεβάτι. Από την πρώτη σύσπαση έως την ώρα που ήρθε στον κόσμο το μωρό μου, πέρασαν ακριβώς 2 ώρες και 5 λεπτά. Δεν την είδα, έφυγε κατευθείαν για τη ΜΕΝΝ, ήταν μόλις 630 γραμμάρια, αλλά για μένα δεν είχε σημασία, αφού δεν είχα αποβάλλει όπως μου είπαν μπαίνοντας στο νοσοκομείο και το μωρό ήταν στη θερμοκοιτίδα, ήταν όλα καλά – ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα.

Την επόμενη μέρα αεροβαφτίστηκε και πήρε το όνομα Στεφανία. Πέρασαν οι πρώτες 10 μέρες χωρίς σκαμπανεβάσματα στην υγεία της. Το πρωί της 17ης Οκτωβρίου χτύπησε το τηλέφωνο, το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί και κάπως έτσι μπήκαν στη ζωή μας οι λέξεις Παίδων, διακομιδή, ΝΕΚ, παιδοχειρουργός, εγκεφαλική αιμορραγία, βοτάλειος πόρος και πολλές ακόμη που θα μάθαινα αργότερα.

Η Στεφανία διακομίστηκε στο Αγλαΐα Κυριακού και η πρώτη ενημέρωση ήρθε για να με ξυπνήσει από την πεποίθηση «μεγαλώνει στη θερμοκοιτίδα». Το παιδί μου ήταν κάτω από το όριο βιωσιμότητας, θα είχε ημιπληγία ή τετραπληγία ή νοητική υστέρηση, αν τελικά κατάφερνε να ξεγλιστρίσει από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Εκείνη ήταν δυνατή, έπρεπε κι εγώ να σταθώ αντάξια μαμά μιας μαχήτριας. Έτσι, αποφάσισα ότι δεν έχω χρόνο για κλάματα, δεν έχω χρόνο για ηττοπάθεια, ο χρόνος και η ενέργειά μου έπρεπε να αξιοποιηθούν για να της κάνω πιο εύκολο τον αγώνα. Έκλεισα σε κουτάκια τους φόβους μου, τις ορμόνες της λοχείας μου, τις παθήσεις της και αγόρασα… παραμύθια. Είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε σε ΜΕΝΝ με ανοιχτό επισκεπτήριο, έπρεπε να το εκμεταλλευτώ προς όφελος της κόρης μου. Από το πρωί ως το βράδυ λοιπόν ήμουν εκεί για να της διαβάζω παραμύθια, να της περιγράφω τι θα κάνουμε όταν φύγουμε από τη ΜΕΝΝ, έμαθα να τη φροντίζω εγώ, να την αλλάζω, να της δίνω τα φάρμακά της και να κάνω όσα μου είχαν δείξει οι νοσοκόμες, αφού είχα αποφασίσει να την αγγίζουν όσο λιγότερο γίνεται.

Το αλλοτινό «τεράστιο» χταπόδι στα χέρια της 2χρονης σήμερα Στεφανίας.

Μετά από 29 μέρες ζωής έπρεπε να μπει για το πρώτο χειρουργείο και ήταν μόλις 820 γραμμάρια. Πώς γίνεται να χειρουργηθεί ένας άνθρωπος ελαφρύτερος του 1 κιλού; Είχε 50% πιθανότητες να αντέξει τη νάρκωση. Αν και ακούγεται λίγο, είναι πάρα πολύ μπροστά στο 0% επιβίωσης που είχε αν δεν έκανε την επέμβαση. Την παραμονή του χειρουργείου ζήτησα να την κρατήσω αγκαλιά. Έπρεπε να της πω ότι είναι υπέροχη, ότι είμαι τυχερή που τη γέννησα και ότι θα ήμουν εκεί απέξω να την περιμένω. Κι εκείνη βγήκε μετά από 4,5 ώρες χειρουργείου, με τον ίδιο τρόπο που θα έβγαινε και από τα 4 επόμενα χειρουργεία που έκανε για διαφορετικούς λόγους. Παράλληλα, ανοίγαμε κι ένα ένα κουτάκι για όσα ξεπερνάγαμε: το έντερο, τον βοτάλειο πόρο, τα μάτια, το αναπνευστικό, τη σίτιση… Και κάπου εκεί ήρθε και το κουτάκι με τις ιδιαιτερότητες. Ήταν το μόνο που μου ήταν δύσκολο να ανοίξω. Και ξημέρωσε το πρωινό που η ενημέρωση ήταν: «Να δούμε τι θα έχει, ΑΝ θα έχει». Πρώτη φορά που άκουγα το ΑΝ. Δύο γράμματα που μας άλλαξαν τον κόσμο…

Σήμερα που έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια, έχουμε έναν κορίτσαρο 11 κιλά! Μιλάει, περπατάει, καταλαβαίνει τα πάντα κι έχει ένα μόνιμο χαμόγελο. Ίσως επειδή εκείνη ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι γιατί έχουμε τα «δεδομένα». Σε όλον αυτό τον δρόμο είχαμε δίπλα μας γιατρούς με συνείδηση, κατανόηση και υπομονή και φίλους που γνωρίσαμε στα σκαλάκια του νοσοκομείου, κάνοντας τσιγάρο και ανταλλάσσοντας τις πιο αληθινές αγκαλιές!

Αλεξάνδρα Αλμασίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s