Τελικά, ναι ή όχι στην προγεστερόνη;

Μια ολοένα και πιο δημοφιλής ορμονική θεραπεία πρόληψης του πρόωρου τοκετού δεν λειτουργεί, σύμφωνα με μια νέα σημαντική έρευνα. Πρόκειται για τη θεραπεία με κολπικά υπόθετα προγεστερόνης, τα οποία συνταγογραφούνται σε έγκυες που έχουν γεννήσει πριν από τις 37 εβδομάδες και διατρέχουν τον διπλάσιο κίνδυνο να το πάθουν ξανά. Με βάση τις προηγούμενες ενδείξεις, θεωρήθηκε ότι η εν λόγω θεραπεία θα μπορούσε να καθυστερήσει τον πρόωρο τοκετό, μειώνοντας τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των επιπλοκών του για τα μωρά και διασφαλίζοντας την υγεία των μητέρων. «Η προγεστερόνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι συγκεντρώσεις αυτής της ορμόνης μειώνονται δραματικά αμέσως προτού ξεκινήσει ο τοκετός, γεγονός που αποτελεί ένα σκεπτικό για τη θεραπεία», λέει η επικεφαλής της νέας έρευνας, καθηγήτρια Caroline Crowther.

Στην ανάγκη για μια νέα έρευνα, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν επειδή υπήρχαν μεικτά ευρήματα από πρόσφατες μελέτες – μερικές δείχνουν ότι η χρήση της κολπικής προγεστερόνης μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ενώ άλλες όχι – και έτσι υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με τα οφέλη της για την υγεία. Τελικά, εφόσον δεν υπάρχει κοινή παραδοχή για τα οφέλη αυτής της θεραπείας, οι πρακτικές της ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ νοσοκομείων και χωρών. Ωστόσο ούτε και αυτό είναι ικανοποιητικό. Έτσι, οι ερευνητές σχεδίασαν μια μεγάλη μελέτη για να δουν επακριβώς αν υπάρχει ευεργετική επίδραση από τη θεραπεία και αν υπάρχουν παρενέργειες.

Συνολικά, 789 γυναίκες από 39 μαιευτήρια της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά συμμετείχαν στη μελέτη PROGRESS, με επικεφαλής την καθηγήτρια Crowther στο Ινστιτούτο Liggins του Πανεπιστημίου του Όκλαντ. Στις μισές γυναίκες που επιλέχθηκαν τυχαία δόθηκαν κολπικά υπόθετα προγεστερόνης για 14 εβδομάδες, ξεκινώντας από τα μέσα της εγκυμοσύνης, ενώ στις άλλες μισές γυναίκες χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των μωρών και των μητέρων τους. Ο ρυθμός των προβλημάτων υγείας στα μωρά, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας, δεν ήταν σημαντικά διαφορετικός μεταξύ των δύο ομάδων θεραπείας. Η υγεία της μητέρας και οι ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας ήταν επίσης παρόμοιες.

«Έχουμε τώρα μια σαφή απάντηση που μπορούμε να πιστέψουμε: η κολπική προγεστερόνη δεν βελτιώνει την υγεία του μωρού όταν χορηγείται σε γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού» αποφάνθηκαν οι ειδικοί μετά το πέρας της έρευνας. Τα ευρήματα του προγράμματος PROGRESS, που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «PLOS Medicine», ταιριάζουν με αυτά από δύο άλλες πρόσφατες μεγάλες μελέτες.

Σχολιάζοντας στο ίδιο περιοδικό, η Jane Norman από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ο Phillip Bennet από το Imperial College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι το αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων δικαιολογεί τη διεξοδική εξέταση όλων των θεραπειών προγεστερόνης και τη διερεύνηση άλλων εναλλακτικών μεθόδων πρόληψης της προωρότητας. Με άλλα λόγια, η έρευνα συνεχίζεται… Και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Πηγη: www.auckland.ac.nz
απόδοση: κωνσταντινα μαλτεζου

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s