Κράτα με

Σύμφωνα με έρευνα, οι πολλές αγκαλιές σε μωρά τροποποιούν τα γονίδιά τους για χρόνια.

Το πόσες αγκαλιές λαμβάνουν τα μικρά μωρά για παρηγοριά δεν επιδρά μόνο στο να νιώθουν ζεστά, άνετα και αξιαγάπητα. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, στην πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει τα μωρά σε μοριακό επίπεδο και αυτή η επίδραση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Με βάση την έρευνα, τα μωρά που λαμβάνουν λιγότερη φυσική επαφή και στρεσάρονται από μικρή ηλικία, καταλήγουν με αλλαγές στις μοριακές διαδικασίες που επιδρούν στη γονιδιακή έκφραση.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά δίνει βέβαια έμφαση στο ότι η έρευνα αυτή είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο τι προκαλεί την αλλαγή.

Θα μπορούσε όμως να δώσει στους επιστήμονες μερικές χρήσιμες ιδέες σχετικά με το πώς το άγγιγμα επιδρά στο επιγονιδίωμα – τις βιοχημικές αλλαγές που επηρεάζουν τη γονιδιακή έκφραση στο σώμα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ζητήθηκε από τους γονείς 94 μωρών να κρατούν ημερολόγιο με τις συνήθειες αγγίγματος και αγκαλιάσματος των μωρών τους ξεκινώντας από τις 5 εβδομάδες μετά τον τοκετό, καθώς και να καταγράφουν τη συμπεριφορά των μωρών τους – όσον αφορά τον ύπνο, το κλάμα κ.λπ.

Τεσσεράμιση χρόνια αργότερα, δείγματα DNA λήφθηκαν από τα παιδιά για να αναλυθεί η βιοχημική αλλαγή που ονομάζεται μεθυλίωση DNA. Πρόκειται για έναν επιγενετικό μηχανισμό με τον οποίο ορισμένα τμήματα του χρωμοσώματος συνάπτονται με μικρά μόρια άνθρακα και υδρογόνου, συχνά αλλάζοντας το πώς λειτουργούν τα γονίδια και επηρεάζοντας την έκφρασή τους.

Οι ερευνητές βρήκαν αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA μεταξύ παιδιών με «πολλή» και «λίγη επαφή» σε πέντε συγκεκριμένα σημεία του DNA, δύο από τα οποία βρίσκονταν εντός γονιδίων: το ένα σχετιζόταν με το ανοσοποιητικό σύστημα και το άλλο με το μεταβολικό.

Η μεθυλίωση του DNA λειτουργεί επίσης ως δείκτης για τη φυσιολογική βιολογική ανάπτυξη και τις διαδικασίες που τη συνοδεύουν, ενώ μπορεί να επηρεαστεί και από εξωτερικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Έπειτα είναι και η επιγενητική ηλικία, η βιολογική γήρανση του αίματος και των ιστών. Σε παιδιά που δεν είχαν τόση επαφή ως μωρά και είχαν βιώσει περισσότερο στρες στα πρώτα τους χρόνια, αυτός ο δείκτης ήταν χαμηλότερος από τον αναμενόμενο με βάση την πραγματική τους ηλικία.

«Στα παιδιά, θεωρούμε ότι η πιο αργή επιγενετική γήρανση θα μπορούσε να αντανακλάται σε μικρότερη αναπτυξιακή πρόοδο», αναφέρει ένα από τα μέλη της ομάδας, o Μichael Kobor.

Κενά μεταξύ επιγενετικής και χρονολογικής ηλικίας έχουν συσχετιστεί στο παρελθόν με προβλήματα υγείας, αλλά πάλι είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα: οι επιστήμονες παραδέχονται αβίαστα ότι δεν γνωρίζουν ήδη πώς αυτό θα επηρεάσει τα παιδιά αργότερα στη ζωή τους.

Επίσης, μιλάμε για λιγότερα από 100 μωρά στην έρευνα, φαίνεται ωστόσο ότι το άγγιγμα και οι αγκαλιές πράγματι αλλάζουν το σώμα σε γενετικό επίπεδο.

Δεν αμφισβητείται φυσικά ότι η ανθρώπινη επαφή κάνει καλό σε μας και την εξέλιξή μας με πολλούς τρόπους, αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι θα μπορούσε να αλλάξει την επιγενετική των ανθρώπινων μωρών.

Θα είναι έργο περαιτέρω ερευνών να εντοπίσουν το γιατί, καθώς και να εξετάσουν το εάν θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως συνέπεια τυχόν μακροπρόθεσμες αλλαγές στην υγεία.

«Σχεδιάζουμε να ερευνήσουμε το εάν η βιολογική ανωριμότητα που είδαμε σε αυτά τα παιδιά συνεπάγεται ευρύτερες συνέπειες για την υγεία τους, ειδικά την ψυχολογική τους ανάπτυξη», αναφέρει μία εκ των ερευνητών, η Sarah Moore.

«Εάν περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει το αρχικό εύρημα, θα υπογραμμίσει τη σημασία της σωματικής επαφής, ειδικά σε αγχωμένα μωρά».

Και προτού βιαστείτε να αγχωθείτε για το διάστημα που πιθανώς πέρασαν μακριά από εσάς τα πρόωρα μωρά σας, να σας θυμίσουμε ότι οι αγκαλιές στο σπίτι είναι το καλύτερο φάρμακο και μπορούν να υπερκαλύψουν τον χαμένο χρόνο. Κρατήστε τα μωρά σας αγκαλιά, ακόμη κι αν δεν θηλάζετε, ακόμη κι αν νιώθετε στρες ή κατάθλιψη. Η αγκαλιά κάνει θαύματα. Και ίσως είμαστε κοντά στην ανακάλυψη μερικών από αυτά.

Απόδοση: μαρια χατζη
πηγή: www.sciencealert.com
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s