Από πλεονεκτική θέση

27332083_900877143370419_3053384029903233020_n
Ηρωίδα που παλεύει με το τέρας της προωρότητας (παιδική ζωγραφιά).

Από την πρώτη φορά που αντίκρυσα το παιδί μου μέσα σε ένα κουτί από πλεξιγλάς, με δεκάδες καλώδια και μηχανήματα υποστήριξης με έζωσε μια θλίψη. Αυτή η θλίψη που θα με ακολουθούσε πολλά χρόνια μετά στη θύμιση εκείνης της εικόνας, αλλά και στη θέα άλλων μικρών παιδιών που ατύχησαν να γεννηθούν πρόωρα. Μία θλίψη ανίκητη που απλώνεται σα λαδιά σε ρούχο. Ξεκινάει από το ίδιο το γεγονός και φτιάχνει ομόκεντρους κύκλους, γεννημένους από παράπονα και αναπάντητα «γιατί». Και καθώς οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια περνούν και το παιδί σου αντιμετωπίζει ενδεχομένως δυσκολίες σε πιάνει – ή μάλλον δεν σε αφήνει – το παράπονο, επειδή πιστεύεις ότι ξεκίνησε τη ζωή του άδικα, άνισα, με θέματα που ίσως του προκαλούν προβλήματα συνεχώς. Ξεκίνησε, έχεις την αίσθηση, από μειονεκτική θέση και ξέρω πως βουβά κατηγορείς και τον εαυτό σου γι’ αυτό.

Το σκέφτηκα πολλές φορές. Ακόμη κι όταν προσπαθούσα να το αγνοήσω, όλο και κάποιος θα βρισκόταν να πει τη λάθος ατάκα στη λάθος στιγμή, όλο και κάποια εικόνα θα αρκούσε για να ξανακουνήσει τους κύκλους στα νερά της θλίψης μου. Το πρόωρο παιδί μου ξεκίνησε τη ζωή του από μειονεκτική θέση. Με λιγότερες μέρες μέσα μου. Με λιγότερες αγκαλιές και χάδια επάνω μου. Με περισσότερο πόνο. Με συντριπτική μοναξιά. Με ένα, δύο ή και τρία χειρουργεία. Με σχήματα αντιβίωσης. Με ξένο αίμα. Με πολλά σημάδια στο σώμα του. Με μήνες «πίσω» στην ανάπτυξή του. Με ευαισθησία στο στομάχι ή στους πνεύμονες ή με δυσκολίες στην κίνηση. Άδικο. Να ξεκινάς τη ζωή από μειονεκτική θέση. Σωστά;

Ίσως όχι. Δηλαδή ξεκάθαρο όχι, τώρα πια που τα χρόνια μου δίνουν μια άλλη οπτική. Δεν ήταν μειονεκτική η θέση της εκκίνησης. Γιατί πλάι σε όλα τα προβλήματα βλέπω ένα παιδί που πολεμάει. Ίσως χωρίς να το καταλαβαίνει, αλλά πολεμάει. Μοιάζει αυτό να το ξέρει καλά. Ακόμη κι όταν απογοητεύεται και δείχνει ότι θα τα παρατήσει. Ακόμη κι όταν απογοητεύομαι και τείνω να χάνω την εμπιστοσύνη μου. Στην τελευταία στροφή του μετ’ εμποδίων δρόμου, σηκώνει το κεφάλι και δίνει μια δρασκελιά. Συνηθισμένη μάλλον. Από τον πόνο που άντεξε στο μικροσκοπικό σώμα της. Από τη δύναμη που άντλησε από την ίδια τη ζωή, πολεμώντας ενάντια στον πιο δύσκολο εχθρό. Από τις μικρές μάχες που έμαθε να κερδίζει μέχρι να καταλάβει με κάθε πόντο του τότε μικροσκοπικού κορμιού της πως κάπως έτσι κερδίζεται και ο πόλεμος.

Και ξέρετε, τα πρόωρα παιδιά πήγαν στον πόλεμο. Πολεμούσαν με όλες τους τις δυνάμεις όσο εμείς τους πλέκαμε κάλτσες και τους στέλναμε φαγητό ή κανά γράμμα εμψύχωσης… Όσο οι γιατροί και οι νοσοκόμες τούς έδιναν τις πρώτες – και τις δεύτερες και τις τρίτες – βοήθειες και έκαναν τον δικό τους αγώνα για να βγει εκείνη η σφαίρα από το κορμί τους, να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να κατακτήσουν τα… αυτονόητα για όσα πλάσματα γεννιούνται τελειόμηνα και υγιή. Οι κατακτήσεις όμως, οι όποιες κατακτήσεις, είναι δικές τους. Πέρασαν από το σώμα τους, τρύπωσαν στο μυαλό τους, ορθώθηκαν από τις επιθυμίες τους και είναι πια δικές τους. Και το να πάει κανείς στον πόλεμο από το σημείο μηδέν, γυμνός, άπειρος και μικρός και να τον κερδίσει με παλληκαρίσιο ανάστημα, ξέρετε τι νομίζω ότι του δίνει στη ζωή; Πλεονεκτική θέση. Όλα εκείνα τα εφόδια που έχοντας πλέον καταγραφεί στον πίνακα των εμπειριών του, του χαρίζουν τη γνώση της μάχης και την πείρα του πολεμιστή που κερδίζει. Και από αυτή την πλεονεκτική θέση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τα πάντα.

κελλυ σωκου

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Από πλεονεκτική θέση

  1. Πόσο δίκιο έχεις!!! Θέλω απλώς να τονίσω ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες στις ΜΕΝΝ δεν είναι απλοί άνθρωποι, είναι ήρωες! Η δουλεία τους δεν μπορεί να πληρωθεί από κανένα μισθό, τα ευχαριστώ δεν θα είναι ποτέ αρκετά!!! Έζησα την ΜΕΝΝ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και θα τους χρωστάω ΠΑΝΤΑ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s