Γιατί τα πλεκτά χταπόδια μας ελέγχονται αυστηρά

Έχουμε και λέμε: Αττικό Νοσοκομείο, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Αγία Σοφία, Έλενα Βενιζέλου και πολύ σύντομα δύο ακόμη μονάδες στη Βόρειο Ελλάδα. Τα χταποδάκια της ομάδας Octopus for a Preemie, Greece, Μικρό Χταπόδι by 31ebdomades απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλο και περισσότερες μονάδες της χώρας και μας κάνουν να πετάμε από χαρά.
Πρόσφατα βρεθήκαμε σε ένα εργαστήριο πλεκτικής στο Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο σαν αφορμή είχε τη διεθνή δράση Μικρό Χταπόδι. Μιλήσαμε για το πώς ξεκίνησε αυτή η όμορφη πρωτοβουλία, πώς και γιατί τη φέραμε στην Ελλάδα και εξηγήσαμε στις μέλλουσες πλέκτριες γιατί έχει σημασία τα χταποδάκια που δίνονται στα πρόωρα των μονάδων να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είναι αλήθεια πως η δράση εξαπλώνεται γρήγορα, πως εύκολα μπορεί κανείς να βρει ένα σχετικό πατρόν και να φτιάξει ένα χταποδάκι, πολλές φορές χτυπώντας πόρτες μονάδων μαθαίνουμε ότι κάποια γιαγιά έπλεξε σε κάποιο μωράκι ένα-δύο και «ευχαριστούμε, έχουμε», άλλες πάλι, ιδιώτες μας ζητάνε να τους προμηθεύσουμε με ένα χταποδάκι και να μας το πληρώσουν. Τα χταποδάκια μας δεν πωλούνται. Ούτε δίνονται πλέον μεμονωμένα, γιατί σεβόμαστε τους κανόνες υγιεινής της κάθε μονάδας. Επιδιώκουμε να πείσουμε τη διεύθυνση της ΜΕΝΝ για τη θεραπευτική τους αξία και συνήθως στέλνουμε μια ομάδα χταποδιών ως δωρεά-δείγμα.
Αλλά πάνω από όλα οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χταποδάκια μας είναι εντελώς ακίνδυνα για τα ευαίσθητα και μικροσκοπικά προωράκια. Για αυτόν τον λόγο τα χταποδάκια της ομάδας μας περνάνε όλα από αυστηρό ποιοτικό έλεγχο, έλεγχο του μεγέθους, της κατασκεύης και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Και αυτό είναι απαραίτητο!
Δείτε τη διαδικασία που ακολουθούμε και σας παρακαλούμε βοηθήστε κι εσείς ώστε κανένα χταπόδι χωρίς αυτές τις προδιαγραφές να μην μπει σε θερμοκοιτίδα. 

Τα χταπόδια που φτιάχνονται από πλέκτες/πλέκτριες της ομάδας μας αποστέλλονται για έλεγχο στις διαχειρίστριες της ομάδας.
  • Τα χταπόδια αρχικά ελέγχονται για τα υλικά με τα οποία κατασκεύαστηκαν. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΧΡΗΣΗ 100%ΒΑΜΒΑΚΕΡΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ! Δεν επιτρέπεται κανένα άλλο είδος, ούτε προσμείξεις π.χ. βαμβάκι bamboo, milk cotton, βαμβάκι και ακρυλικό κ.λπ.
Η χρήση μόνο βαμβακερού νήματος απαιτείται γιατί είναι το πιο φιλικό για το ευαίσθητο δέρμα των προώρων και είναι το μόνο που δεν θα προκαλέσει κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.
  • Ζητούμε από τα μέλη μας να χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ ειδικού τύπου γέμιση ΥΠΟΑΛΛΕΡΓΙΚΗ που να μπορεί να πλυθεί σε μεγάλες θερμοκρασίες.
Η διαχειρίστρια που θα παραλάβει τα χταποδάκια θα ελέγξει και το είδος γέμισης. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου τα χταπόδια ήταν γεμισμένα με κομμάτια υφάσματος, κάλτσες, κομμάτια νήματος. Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω ήταν βαμβακερά, επομένως και υποαλλεργικά, ΔΕΝ ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ και υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μούχλας στο εσωτερικό των χταποδιών από την εγκλωβισμένη υγρασία.
  • Tα χταποδάκια θα μετρηθούν ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθός τους (τα σωστά μεγέθη θα τα βρείτε στα πατρόν που υπάρχουν στα αρχεία της ομάδας).
Στα πατρόν που χρησιμοποιούμε τα μεγέθη είναι πολύ συγκεκριμένα και έχουν διατυπωθεί μετά από τις μελέτες της δανέζικης όμαδας. Είναι πολύ σημαντικό τα χταπόδια να έχουν το σωστό μέγεθος, ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι ένα χταπόδι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το ίδιο το μωρό και τα πλοκάμια να μην είναι πολύ μακριά, ώστε να υπάρχει κίνδυνος να τυλιχτούν γύρω από το παιδί.
  • Θα ελεγχθεί η τεχνική με την οποία πλέχτηκε το χταπόδι. Πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ οι τεχνικές που αναφέρονται στα πατρόν (θα βρείτε και πολύ βοηθητικά βίντεο στα αρχεία της ομάδας), ώστε να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΞΗ .Οι τρύπες θα αφήσουν μέρος της γέμισης να φαίνεται ή να βγαίνει προς τα έξω.
  • Τέλος θα ελεγχθεί ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο έχει κεντηθεί το πρόσωπο. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου, μάτια, μύτη, χείλη, πρέπει να μην έχουν μεγάλο μήκος γιατί υπάρχει κίνδυνος να περάσουν τα μικροσκοπικά δάχτυλα του προώρου από κάτω.
Μόνο στην ομάδα μας στο facebook Octopus for a Preemie, Greece, Μικρό Χταπόδι by 31ebdomades θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον έλεγχο και όλες τις πιστοποιημένες από την επίσημη διεθνή ομάδα προδιαγραφές.
Αν πλέκετε ή γνωρίζετε κάποια πλέκτρια, σας θέλουμε μαζί!
μινα δημοπουλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s