Μοβ πεταλούδα

Δύο μητέρες στέκονται η μία δίπλα στην άλλη. Τα μωρά τους φιλοξενούνται πλέον σε κουνάκια, λίγο πριν από την έξοδο από τη ΜΕΝΝ. Η μία εξαντλημένη εξακολουθεί να βάζει τα δυνατά της για να ηρεμήσει τα δίδυμά της που είναι ιδιαιτέρως ανήσυχα. Η άλλη κάθεται δίπλα στο δικό της μωρό που κοιμάται ήρεμα, κοιτάζοντάς το γεμάτη αγάπη.

«Τι τυχερή που είσαι! Δεν έχεις δίδυμα!»της λέει. Μία τόσο απλή και αθώα φράση που όμως ράγισε την καρδιά της άλλης μητέρας. Γιατί αυτό που δεν γνώριζε η μητέρα με τα δίδυμα ήταν ότι και η άλλη μητέρα είχε κάποτε δίδυμα.

Η Μίλυ Σμιθ κυοφορούσε δίδυμα αλλά το δεύτερο κοριτσάκι της έζησε μόλις 3 ώρες. Παρόλο τον ενθουσιασμό τους για τη δίδυμη κύηση, η Μίλυ Σμιθ και ο σύντροφός της ήταν από την αρχή προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο. Μόλις την 12η εβδομάδα κλυησης το ένα τους μωρό, η Σκάη διαγνώστηκε με ανεγκεφαλία, δηλαδή ένα τμήμα του εγκεφάλου δεν αναπτυσσόταν σωστά. Κάτι που αυτομάτως σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει μετά τη γέννησή της, καθώς δεν υπάρχει καμία θεραπεία για αυτή την πάθηση. Τα μωρά που γεννιούνται με ανεγκεφαλία στην καλύτερη περίπτωση ζουν από ώρες μέχρι λίγες μέρες το πολύ.

Το ζευγάρι λοιπόν κλήθηκε να πάρει μία πολύ δύσκολη απόφαση: Για να έχει η Κάλυ, το δεύτερο και υγιές μωρό, μία καλή πιθανότητα να επιβιώσει, έπρεπε να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη ως είχε. Και παρόλο που ήταν αρκετά τυχεροί να έχουν μία υγιή κόρη, όλη η εγκυμοσύνη ήταν για το ζευγάρι γεμάτη από ανάμεικτα συναισθήματα.

 

Στο Kingston Hospital του Ηνωμένου Βασιλείου όπου γεννήθηκαν τα δίδυμα κοριτσάκια υπάρχει ένα ειδικό δωμάτιο που λέγεται « Δωμάτιο Μαργαρίτα» στο οποίο μπορούν να παραμείνουν οι γονείς με το μωρό τους μέχρι εκείνο να φύγει. Στο δωμάτιο αυτό, η Μίλυ με τον σύντροφό της ξάπλωσαν αγκαλιά με τη Σκάη και την χάιδευαν για 3 ώρες. Κάποια στιγμή, ο Λίουις πήγε τη Σκάη να γνωρίσει την αδερφή της Κάλυ, που νοσηλευόταν ήδη στη ΜΕΝΝ και τις έβαλαν μαζί στη θερμοκοιτίδα λίγο προτού η Σκάη φύγει για πάντα. Ήταν μία στιγμή που η Μίλυ έχασε λόγω της καισαρικής στην οποία είχε υποβληθεί.

Και έτσι το ζευγάρι έπρεπε να θρηνήσει το ένα της μωρό και ταυτόχρονα να βρει τη δύναμη να φροντίσει τη νεογέννητη Κάλυ που νοσηλευόταν.

Ας επιστρέψουμε λοιπόν πάλι στην αρχή της ιστορίας…

Δύο μητέρες κάθονται σε ένα δωμάτιο με τα μωρά τους. Η μία μητέρα προσπαθεί να ηρεμήσει τα δίδυμά της, ενώ η άλλη κάθεται σε μία πολυθρόνα δίπλα στο κουνάκι της κόρης της. Η μητέρα με τα δίδυμα απευθύνεται στην άλλη μητέρα λέγοντάς της: «Πόσο τυχερή είσαι που δεν έχεις δίδυμα…»

Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε στη Μίλυ η ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθήσει οικογένειες σαν τη δική της που είχαν χάσει το ένα τους μωρό και έπειτα έπρεπε να βρίσκονται στη ΜΕΝΝ μαζί με άλλους γονείς που δεν ήξεραν την ιστορία τους. Έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος να τιμηθεί το μωρό που χάθηκε αλλά και να ενημερωθούν για την απώλεια με ευγένεια και σεβασμό οι υπόλοιπες οικογένειες.

Το σχόλιο εκείνης της μητέρας ήταν απόλυτα αθώο, ίσως και με μία αίσθηση χιούμορ. Δεν θα μπορούσε να ξέρει ότι στην πραγματικότητα και η άλλη μητέρα είχε δίδυμα αλλά το ένα είχε πεθάνει. Και σίγουρα όταν έχεις ένα ακόμη μωρό που νοσηλεύεται στη ΜΕΝΝ, χωρίς να ξέρεις τι να περιμένεις, δεν έχεις τη δύναμη να εξηγήσεις ξανά και ξανά τι σου έχει συμβεί.

Ένα απλό αυτοκόλλητο, μία μοβ πεταλούδα κολλημένη πάνω στη θερμοκοιτίδα ήταν αρκετή για να λύσει το πρόβλημα. Μία μοβ πεταλούδα μπορεί απλά, σιωπηλά και με σεβασμό να πει την ιστορία ενός δίδυμου αδελφού που πέταξε μακριά. Όχι μόνο στους άλλους γονείς της ΜΕΝΝ αλλά και στο νοσηλευτικό προσωπικό που θα είναι ενήμερο για το ιδιαίτερο ιατρικό ιστορικό του νοσηλευόμενου μωρού.

Γιατί ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι έχει περάσει ο γονιός της διπλανής θερμοκοιτίδας…

Πηγή
Απόδοση: τασούλα Μελισσοπουλου

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s