Τα πρόωρα δεν υστερούν στο σχολείο

 

Είχατε πολλή δουλειά να κάνετε όταν ήσασταν μέσα στη μήτρα, να μεγαλώσετε δηλαδή από ένα μοναδικό κύτταρο σε ένα κουλουριασμένο μωρό τριών και περισσότερων κιλών σε μόλις 9 μήνες. Να γιατί χρειαζόμαστε κάθε μία από τις 40 εβδομάδες της κύησης και να γιατί τα πρόωρα μωρά -ειδικά τα εξαιρετικά πρόωρα, που έχουν γεννηθεί στις μόλις 23 ή 24 εβδομάδες κύησης- ξεκινούν τη ζωή τους σε μειονεκτική θέση. Τώρα όμως υπάρχουν πολύ καλά νέα από το μέτωπο της προωρότητας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), τα περισσότερα πρόωρα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των εξαιρετικά πρόωρων, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το νηπιαγωγείο εγκαίρως και να αποδώσουν τόσο καλά όσο και τα τελειόμηνα στο δημοτικό και το γυμνάσιο. Μερικά μάλιστα, σκοράρουν πολύ υψηλά στα τεστ δεξιοτήτων και νοημοσύνης, ώστε να θεωρούνται χαρισματικά.

Γενικά, η προοπτική για τα πρόωρα μωρά έχει βελτιωθεί σταδιακά από τη δεκαετία του 1960, με την ελάχιστη ηλικία θνησιμότητας να πέφτει τουλάχιστον μία εβδομάδα κύησης ανά δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η επιβίωση ενός πρόωρου μωρού που γεννιόταν στις 32 εβδομάδες ήταν παλιά πολύ αβέβαιη, το 95% (και περισσότερο) από αυτά τα μωρά τώρα πηγαίνουν στο σπίτι τους υγιή. Για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στις 25 εβδομάδες, οι πιθανότητες είναι ακόμη στο 76%, αλλά πέφτουν κάτω από το 56% στις 24 εβδομάδες, το 26% στις 23 εβδομάδες και μόλις στο 5% στις 22 εβδομάδες κύησης.

Τα μωρά που τελικά επιβιώνουν μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλαπλές σωματικές και αναπτυξιακές προκλήσεις – και οι νοητικές ικανότητες ήταν πάντα αυτές που μπορούσαν να καταγραφούν δυσκολότερα. Για να βοηθήσει στη διευκρίνιση των πραγμάτων, ο δρ. Κρεγκ Γκάρφιλντ, αναπληρωτής καθηγητής της παιδιατρικής και των ιατρικών κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Northwestern, μαζί με τους συναδέλφους του, κατέγραψε ένα εντυπωσιακά μεγάλο στατιστικό δείγμα, αναζητώντας όλα τα μωρά που γεννήθηκαν στην πολιτεία της Φλώριδα από το 1992 έως το 2002. Η Φλώριδα είναι μια ιδιαίτερα καλή περίπτωση για να καταγράψει κανείς τη σχολική επίδοση, χάρη στα πολιτειακά τεστ ευρείας αναγνώρισης που αφορούν την ετοιμότητα όλων των νηπίων για το σχολείο, καθώς και στο ετήσιο Tεστ Εξέτασης Εφ’ όλης της ύλης της Φλώριδα (FCAT) που δίνεται σε όλους τους μαθητές.

Από το 1,3 εκατ. μωρά που γεννήθηκαν στη Φλώριδα στη δεκαετία-στόχο (τα αρχεία των οποίων ήταν σε μεγάλο βαθμό πλήρη για να συμπεριληφθούν στη μελέτη), μόλις 925 είχαν έρθει στον κόσμο εξαιρετικά πρόωρα στο όριο των 23 προς τις 24 εβδομάδες. Αυτός είναι ένας πολύ μικρός πληθυσμός σε σχέση με τη συνολική ομάδα, αλλά όμως αρκετά μεγάλος για να έχει στατιστική αξία.

Όταν η ομάδα του Γκάρφιλντ υπολόγισε την εβδομάδα κύησης και τους ακαδημαϊκούς βαθμούς, έλαβαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Από τα μωρά που γεννήθηκαν στο παράθυρο των 23 προς τις 24 εβδομάδες, το 65% θεωρούνταν έτοιμα για το νηπιαγωγείο εγκαίρως, κάτι που δεν ήταν πάρα πολύ μακριά από το ποσοστό του 85% για τα τελειόμηνα μωρά. Τα πρόωρα των 23 εβδομάδων πράγματι απέδιδαν χαμηλότερα από τα τελειόμηνα στο FCAT, επιτυγχάνοντας τα 2/3 της μέσης απόκλισης σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της ηλικίας τους.

Δυστυχώς, το 33,5% των εξαιρετικά πρόωρων μωρών βαθμολογήθηκαν ως χαμηλής ακαδημαϊκής επίδοσης με τα βαθμολογικά πρότυπα της Φλώριδα, σε σύγκριση με το μόλις 5,8% των τελειόμηνων μωρών. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι περίπου τα 2/3 της ομάδας των εξαιρετικά πρόωρων βρίσκονται εντός του μέσου όρου, ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούν οι γονείς. Όχι μόνο τα μικρότερα μωρά αποδίδουν μέχρι τις μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου, αλλά μερικά διαπρέπουν με το 1,8% να κερδίζει τον τίτλο του χαρισματικού!

Τίποτε από όλα αυτά δεν σημαίνει ότι τα εξαιρετικά πρόωρα μωρά δεν ξεκινούν τη ζωή τους από μειονεκτική θέση. Σημαίνει, ωστόσο, ότι οι γονείς, οι γιατροί και οι δάσκαλοί τους μαθαίνουν να παίζουν αυτό το δύσκολο παιχνίδι όλο και καλύτερα κάθε φορά. Αυτό με τη σειρά του σηματοδοτεί μία καλύτερη προοπτική για μια ολοκληρωμένη ζωή.

Πηγή: Time
Απόδοση: Mαρία Χατζή

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s