Άδεια μητρότητας και προωρότητα

Σε ποια κατάσταση βρισκόσασταν όταν έπρεπε να επιστρέψετε στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας; Θηλάζατε ακόμη; Είχατε πάρει μόλις 15 μέρες το παιδί στο σπίτι και προσπαθούσατε να δεθείτε μαζί του; Τρέχατε στα follow up και στις φυσιοθεραπείες; Προσπαθούσατε να συνέλθετε από το μετατραυματικό στρες της ΜΕΝΝ; Ή – ακόμη χειρότερα – τρέχατε στα επισκεπτήρια, διότι το μωρό εξακολουθούσε να νοσηλεύεται, ενώ η άδειά σας είχε τελειώσει; Τα ερωτήματα απευθύνονται σε μητέρες πρόωρων μωρών. Οι οποίες πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες η άδεια μητρότητας για όσες γέννησαν πρόωρα είναι μεγαλύτερη για τους παραπάνω, ευνόητους λόγους.

Μόλις πριν από δύο μήνες μάλιστα μάθαμε ότι και η Ιρλανδία αναπροσαρμόζει το νομοθετικό της πλαίσιο, προκειμένου να χορηγήσει μεγαλύτερη άδεια μητρότητας στις μητέρες των πρόωρων μωρών. H απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε εντός του Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται να ωφελήσει περισσότερες από 4.500 μητέρες ετησίως. Η κυβέρνηση δέχθηκε σχετική πρόταση από το Πράσινο Κόμμα τον περασμένο Απρίλιο και κατόπιν ανάλυσης αποφάσισε να την προωθήσει. Η πρωτοβουλία έχει και άλλα θετικά: Προβλέπει επιπλέον οικονομικό βοήθημα για την περίοδο μεταξύ πραγματικής ημερομηνίας γέννησης και της ημερομηνίας που θα ξεκινούσε η άδεια!
Μέχρι πρότινος στην Ιρλανδία η άδεια μητρότητας είχε διάρκεια 26 εβδομάδες. Η επιπλέον άδεια και το βοήθημα θα προστεθούν στο τέλος της περιόδου των 26 εβδομάδων. Εκτός αυτού, ο Υπουργός Υγείας Simon Harris θα ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο την επεξεργασία προτάσεων για να επιτραπεί η κρατική χρηματοδότηση σε ζευγάρια που υπόκεινται σε θεραπείες γονιμότητας. Υπολογίζεται ότι το 1 από τα 6 ζευγάρια στην Ιρλανδία παλεύει με την υπογονιμότητα.
Στην Ελλάδα πάλι 1 στα 10 μωρά γεννιούνται πρόωρα και οι μητέρες τους δεν έχουν τα δικαιώματα που θα τους εξασφάλιζαν μια ομαλή μετάβαση στη νέα τους ζωή. Τα σχόλιά σας, ευπρόσδεκτα.
Το πρωτότυπο άρθρο διαβάσαμε εδώ.
αποδοση: μαρια χατζη

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Άδεια μητρότητας και προωρότητα

  1. […]  [babyPostAd]Μόλις πριν από δύο μήνες μάλιστα μάθαμε ότι και η Ιρλανδία αναπροσαρμόζει το νομοθετικό της πλαίσιο, προκειμένου να χορηγήσει μεγαλύτερη άδεια μητρότητας στις μητέρες των πρόωρων μωρών. H απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε εντός του Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται να ωφελήσει περισσότερες από 4.500 μητέρες ετησίως. Η κυβέρνηση δέχθηκε σχετική πρόταση από το Πράσινο Κόμμα τον περασμένο Απρίλιο και κατόπιν ανάλυσης αποφάσισε να την προωθήσει. Η πρωτοβουλία έχει και άλλα θετικά: Προβλέπει επιπλέον οικονομικό βοήθημα για την περίοδο μεταξύ πραγματικής ημερομηνίας γέννησης και της ημερομηνίας που θα ξεκινούσε η άδεια! Μέχρι πρότινος στην Ιρλανδία η άδεια μητρότητας είχε διάρκεια 26 εβδομάδες. Η επιπλέον άδεια και το βοήθημα θα προστεθούν στο τέλος της περιόδου των 26 εβδομάδων. Εκτός αυτού, ο Υπουργός Υγείας Simon Harris θα ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο την επεξεργασία προτάσεων για να επιτραπεί η κρατική χρηματοδότηση σε ζευγάρια που υπόκεινται σε θεραπείες γονιμότητας. Υπολογίζεται ότι το 1 από τα 6 ζευγάρια στην Ιρλανδία παλεύει με την υπογονιμότητα. Στην Ελλάδα πάλι 1 στα 10 μωρά γεννιούνται πρόωρα και οι μητέρες τους δεν έχουν τα δικαιώματα που θα τους εξασφάλιζαν μια ομαλή μετάβαση στη νέα τους ζωή. Τα σχόλιά σας, ευπρόσδεκτα.  Το πρωτότυπο άρθρο διαβάσαμε εδώ. Πηγή:   31ebdomades.gr […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s