Το «μικρότερο» θαύμα της Ινδίας

Η ιστορία του Nirvaan, του μικρότερου πρόωρου μωρού που επιβίωσε στην Ινδία, μετά από 4 μήνες νοσηλείας, δεν ήταν παρά ένα θαύμα, λένε οι γιατροί και οι γονείς του. Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό υποστήριξης του νοσοκομείου Surya σε ένα προάστιο της Βομβάης έδωσαν εξιτήριο σε ένα υγιές μωρό, το οποίο ζύγιζε 3.800 γρ. Τα πράγματα δεν ήταν όμως τόσο απλά από την αρχή. Ο Nirvaan γεννήθηκε τον περασμένο Μάιο και ζύγιζε μόλις 620 γραμμάρια. Βλέπετε, ήταν μόνον 22 εβδομάδων. Και πρέπει να ξέρετε ότι το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών που γεννιούνται πριν από την 24η εβδομάδα κύησης είναι μόλις 0,5%. Στην Ινδία επιπλέον, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται πριν από την 28η εβδομάδα κύησης κυμαίνεται στο 1%.

«Το σκεφτήκαμε πολύ για να του δώσουμε το όνομα Nirvaan, που σημαίνει ευδαιμονία, καθώς αυτό είναι για μας ο γιος μας», δήλωσε η μητέρα του. «Παρά τις δυσμενείς προβλέψεις και στατιστικές, δεν είχα ποτέ αρνητικό προαίσθημα γι΄αυτόν. Ήξερα ότι θα αναδειχθεί νικητής», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Sejal Desai, μαιευτήρας και γυναικολόγος, δήλωσε ότι το ταξίδι του Nirvaan ξεκίνησε στις 12 Μαΐου του 2017, όταν έλαβε μια κλήση από έναν συνάδελφο για έκτακτη ανάγκη: «Όταν έμαθα την κατάσταση της ασθενούς, είπα στον συνάδελφο να χορηγήσει μια ένεση για να επιβραδύνει τις συσπάσεις της μητέρας και να τη φέρει αμέσως στο νοσοκομείο». O Nirvaan γεννήθηκε φυσιολογικά και μεταφέρθηκε αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου σε θερμοκοιτίδα, προκειμένου να είναι σε θέση να αναπνέει για τις επόμενες 12 εβδομάδες.

«Ο Nirvaan είχε ανώριμους πνεύμονες και χρειάστηκε υποστήριξη για να αναπνεύσει. Επίσης, έπρεπε να του χορηγήσουμε πολλαπλές δόσεις επιφανειοδραστικού παράγοντα στον αναπνευστικό σωλήνα, για να βοηθήσουμε την ωρίμανση των  πνευμόνων», δήλωσε ο Δρ. Bhupendra Avasthi, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ο Nirvaan επέζησε από πολλές απειλητικές για τη ζωή του καταστάσεις, όπως πνευμοθώρακα (συσσώρευση αέρα γύρω από τους πνεύμονες) και εγκεφαλικές αιμορραγίες, αλλά κατάφερε να τις ξεπεράσει με επιτυχία. «Μας πήρε τουλάχιστον έξι εβδομάδες για να δούμε νικητή τον πολεμιστή Nirvaan» είπαν οι νεογνολόγοι του. Οι γιατροί λένε ότι το μωρό δεν χρειάζεται περαιτέρω ιατρική βοήθεια. Κι έτσι οι γονείς έχουν αρχίσει να κάνουν όνειρα για τα πρώτα του γενέθλια.

αποδοση: κωνσταντίνα μαλτεζου
πηγη: www.hindustantimes.com

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s