Σελήνιο για την προωρότητα

Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση των αιτίων της προωρότητας μάς φέρνει μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μία διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε τα 6 γονίδια που επηρεάζουν τη διάρκεια της κύησης και τις παραλλαγές τριών από αυτά που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», αποτελεί μια συναρπαστική ανακάλυψη κυρίως επειδή τα αποτελέσματά της μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή. Βλέπετε, ένα από τα έξι γονίδια που εμπλέκονται, μας δείχνει τον δρόμο για να εμποδίσουμε τις πρόωρες γεννήσεις οι οποίες φτάνουν σε ποσοστό 10% παγκοσμίως.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Louis Muglia του Ιατρικού Κέντρου του Cincinnati Children’s Hospital, πραγματοποίησαν μία έρευνα πλήρους σύνδεσης γονιδιώματος σε σχεδόν 44.000 σε γυναίκες που έδωσαν δείγματα σάλιου και πληροφορίες για την εγκυμοσύνη τους στην εταιρεία «23andMe». Το DNA τους ελέγχθηκε για σχεδόν 16 εκατομμύρια μονούς νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς «σπάζοντας» το γονιδίωμα που εντοπίζεται σε γυναίκες οι οποίες γέννησαν πρόωρα. Τα ευρήματα συγκρίθηκαν στη συνέχεια με μία βάση δεδομένων από 8.643 μητέρες και 4.090 παιδιά από 3 σκανδιναβικές έρευνες για να ελεγχθούν οι συσχετισμοί. Και τα κατάφεραν. Βρήκαν ότι ένα γονίδιο με το όνομα EEFSEC εισάγει σελήνιο στις πρωτεΐνες που έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και που μπορούν να επηρεάσουν τη γέννηση.

«Η έρευνα δεν αποκαλύπτει μόνο αρκετά γονίδια που συνδέονται με τον πρόωρο τοκετό, αλλά προσδιορίζει μία απλή, χαμηλού κόστους λύση – συμπληρώματα σεληνίου σε εγκυμονούσες – κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές» λέει ο Trevor Mundel, Πρόεδρος του Τμήματος Παγκόσμιας Υγείας του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates που χρηματοδοτεί την έρευνα μαζί με το Ίδρυμα March of Dimes, το Cincinnati Children’s Hospital, την Εταιρεία «23andMe» και το  Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Η έλλειψη σεληνίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννησης σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων χαμηλού εισοδήματος στις ΗΠΑ που δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινές τροφές και σε χώρες όπου το έδαφος είναι φτωχό σε σελήνιο, όπως το Μαλάουι, όπου ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό είναι ο υψηλότερος σε όλο τον κόσμο.

Η δική μας ευχή να αναπτυχθεί ένα πακέτο γενετικών τεστ που θα μπορεί να προσδιορίσει ποιες έγκυες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα και να μπορέσουν να μπουν σε ένα πρόγραμμα «πρόληψης».

αποδοση: τασουλα μελισσοπουλου
Πηγη: https://geneticliteracyproject.org/2017/09/06/preventing-preterm-birth-preemie-genes-identified/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s