Σε ένα σπίτι δίπλα στα δικά μας

Αν και ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη νεογνική απώλεια και την απώλεια κύησης, αν και το μυαλό όλων πηγαίνει δικαίως στην προωρότητα, τη Νο1 αιτία νεογνικής απώλειας, σήμερα θα σας διηγηθώ μια ιστορία που ουδεμία σχέση με την προωρότητα έχει. Μια ιστορία με κακό τέλος που – για να είμαστε και ακριβοδίκαιοι – πιθανότατα μια προωρότητα να είχε προλάβει.

Η ιστορία είναι αληθινή και αφορά ένα τελειόμηνο μωρό που γεννήθηκε κάπου στις αρχές της σεζόν – κι όταν λέω σεζόν εννοώ την έναρξη των σχολείων και των ιώσεων μαζί. Η ιστορία, επίσης, αφορά τη χρονιά που διανύουμε και κάτι μου λέει πως δεν είναι μοναδική, αν και για λόγους δεοντολογίας θα διατηρήσουμε την ανωνυμία της.

Πριν από λίγες μέρες ένα τελειόμηνο μωρό γεννήθηκε. Σε ένα σπίτι δίπλα στα δικά μας. Οι γονείς του δεν γνώριζαν τα μέτρα προφύλαξης που έπρεπε να πάρουν τον πρώτο καιρό. Και οι γιατροί όμως που το έφεραν στη ζωή δεν τους μίλησαν για τον RSV, τον συγκυτιακό ιό, που στα μεγάλα παιδιά εκδηλώνεται ως ένα απλό κρυολόγημα, στα νεογνά όμως μπορεί να πάρει άσχημη τροπή. Το μωρό ήταν μόλις λίγων ημερών, δεν είχε προλάβει ούτε τα πρώτα εμβόλια να κάνει. Είχε προλάβει όμως να κάνει τις βόλτες του σε καφετέριες και να κουρνιάσει σε δεκάδες αγκαλιές φίλων, συγγενών ακόμη και γειτόνων, εκ των οποίων κάποιος θα είχε σίγουρα ένα-μωρέ-κρυωματάκι-κάπου-με-φύσηξε-εκεί-που-σφουγγάριζα-και-το-ένιωσα. Και κάπως έτσι το μωρό αρρώστησε. Από τον ιό ενός απλού κρυολογήματος που κολλάει πάντοτε και δεν δημιουργείται από κανένα ρεύμα ψυχρού αέρα. Μόνο που στην ατυχή περίπτωση του βρέφους ο ιός αυτός ήταν ο συγκυτιακός, που προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό, παρόλο που στην αρχή τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά ενός απλού συναχιού. Που προκαλεί βρογχιολίτιδα, ακόμη και πνευμονία, και που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εντατική ένα βρέφος το οποίο δεν έχει προλάβει να αναπτύξει επαρκώς το ανοσοποιητικό του και δεν έχει τελειοποιήσει τη λειτουργία των πνευμόνων του. Στην περίπτωση του μωρού της ιστορίας μας η επιδείνωση του κρυολογήματος ήταν ραγδαία. Και ήταν βράδι κι εκείνο πάλευε να αναπνεύσει και οι γονείς του δεν πρόλαβαν να το πάνε στο νοσοκομείο. Γιατί το κρυολόγημά του πήρε τη χειρότερη τροπή που θα μπορούσε να πάρει.

Αυτόν τον μήνα της νεογνικής, κατά τραγική σύμπτωση, απώλειας ένα μωρό που είχε γεννηθεί με όλες τις ευοίωνες προοπτικές πέθανε στο σπίτι του, ενώ πάλευε να αναπνεύσει. Αν ήταν πρόωρο, πιθανότατα οι γονείς του θα είχαν μάθει όλα τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Ίσως και να είχαν γίνει αντικοινωνικοί, παράξενοι, προβληματικοί, υστερικοί, αλλά σίγουρα δεν θα άφηναν κανέναν να το πλησιάσει. Ίσως ακόμη και να φορούσαν μάσκα μίας χρήσης οι ίδιοι στο σπίτι από τον φόβο τους. Μικρό το κακό μπροστά στο μεγάλο. Εκείνο που δεν χωράει ο νους. Ότι πριν από λίγες μέρες ένα τελειόμηνο μωρό πέθανε. Σε ένα σπίτι δίπλα στα δικά μας. Από ένα όχι τόσο απλό κρυολόγημα.

Ενημερωθείτε για τον RSV εδώ και εδώ.

Μην αφήνετε κανέναν να επισκεφτεί το νεογέννητο μωρό σας, πόσο μάλλον να το πάρει αγκαλιά, τις πρώτες μέρες της ζωής του την περίοδο από Σεπτέμβριο έως και Μάιο.

Διαδώστε τη γνώση. Το κρυολόγημα είναι μεταδοτικό. Πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

κελλυ σωκου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s