Γιατί (συνεχίζουμε να) πλέκουμε χταπόδια

Μια μικρούλα με το χταποδάκι της στο Αττικόν.

Τον Ιανουάριο του 2013 μία μαμά στη Δανία ζήτησε να βάλουν στη θερμοκοιτίδα όπου νοσηλευόταν το πρόωρα γεννημένο μωρό της ένα μικρό πλεκτό χταποδάκι που είχε φτιάξει η ίδια. Ο σκοπός της ήταν να έχει το μωρό της παρέα όταν εκείνη δεν ήταν εκεί, κάτι από την ίδια για το ίδιο της το παιδί. Το αποτέλεσμα όμως ήταν τελικά πολύ καλύτερο. Το μωρό ήταν πολύ πιο ήρεμο και η υγεία του άρχισε να βελτιώνεται γρήγορα. Οι γιατροί παρατήρησαν πως τα μικρά πλοκάμια απέτρεπαν το πιτσιρίκι από το να τραβάει τα καλώδιά του, κρατούσε εκείνα, όπως έκανε και με τον ομφάλιο λώρο στην κοιλιά της μαμάς. Τότε της ζητήθηκε να πλέξει και μερικά ακόμη χταποδάκια, για τα υπόλοιπα μωρά της ΜΕΝΝ.

Σιγά σιγά, τα πλεκτά χταποδάκια άρχισαν να «απλώνουν τα πλοκάμια» τους και σε άλλες χώρες. Ακολούθησαν η Σουηδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Αυστραλία. Η δράση «Μικρό Χταπόδι» εξαπλώθηκε γρήγορα βρίσκοντας παντού πλέκτες και πλέκτριες πρόθυμους να βοηθήσουν τα πρόωρα μωρά, τηρώντας πάντα τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας.

Μικρό χταπόδι στην Ελλάδα

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και η δική μας. Η ομάδα του 31ebdomades, η ομάδα του site μας, ανακάλυψε τη δράση, επικοινώνησε με ομάδες πλεκτικής, οι οποίες έπλεξαν αφιλοκερδώς αυτά τα θεραπευτικά κουκλάκια και, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοεμβρίου, τα δώρισε σε ορισμένες μονάδες της Ελλάδας ως συμβολικό δώρο, θέλοντας να υπογραμμίσει πως τα πρόωρα μωρά αλλά και οι γονείς τους δεν πρέπει να είναι μόνοι τους στο τρικυμιώδες ταξίδι της προωρότητας.

Δείτε εδώ εικόνες και πληροφορίες από την περσινή μας δράση.

Δείτε εδώ την υπέροχη φωτογράφιση της εκστρατείας ενημέρωσης για τη δράση μας με πρωταγωνιστές πρόωρα παιδιά.

Τα σύνεργά μας!

Πρόσφατες εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Πρόσφατα, η δράση υιοθετήθηκε και από τη ΜΕΝΝ του Poole Hospital στην πόλη Dorset στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο προϊστάμενος της ΜΕΝΝ, Ντάνιελ Λόκγιερ, δήλωσε πως εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι ένα μικρό χταπόδι μπορεί να βοηθήσει τα μωρά και πως αποφάσισαν να «χρησιμοποιήσουν» τα χταποδάκια προς όφελος των μικρών ασθενών, αφού πρώτα πραγματοποίησαν την απαραίτητη έρευνα.

Τα πρόωρα που νοσηλεύονται σε θερμοκοιτίδες, έπρεπε κανονικά να βρίσκονται ακόμη μέσα στη μήτρα και να παίζουν με τον ομφάλιο λώρο. Τα πλοκάμια του μικρού χταποδιού μοιάζουν ακριβώς με τον ομφάλιο λώρο και αυτό είναι κάτι που ανακουφίζει τα μωρά και τα βοηθά να νιώθουν ασφαλή και ήρεμα, απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της υγείας τους.

Πρόσφατα και ένα ακόμη ελληνικό νοσοκομείο δέχτηκε τα μικρά χταποδάκια μας. Πρόκειται για το Αττικόν, μια μονάδα ιδιαίτερα φιλική προς τα βρέφη, αλλά και τους γονείς τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Στόχος της ομάδας μας, που πλέον μπορείτε να βρείτε οργανωμένη στο facebook εδώ, είναι να φτιάξει όσα περισσότερα χταποδάκια μπορεί και κυρίως να πείσει τις ελληνικές μονάδες να τα δεχτούν μέσα στις θερμοκοιτίδες, αφού οι κανόνες υγιεινής τους είναι αυστηροί και δικαιολογημένα. Η ομάδα μας λοιπόν οργανώθηκε, απέκτησε όνομα (λέγεται Octopus for a Preemie, Greece, Μικρό Χταπόδι by 31ebdomades) και είναι πλέον πιστοποιημένο μέλος της διεθνούς δράσης Octopus for a Preemie! Τη συγκροτούν ανεξάρτητοι πλέκτες και πλέκτριες, μέλη άλλων πλεκτικών ομάδων, αλλά και γονείς πρόωρων που θέλουν να συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν στη διάδοση αυτής της δράσης που ο στόχος της είναι θεραπευτικός. Να λοιπόν γιατί συνεχίζουμε και φέτος να πλέκουμε χταπόδια. Να λοιπόν γιατί εξακολουθούμε να χτυπάμε τις πόρτες των ΜΕΝΝ.

Χταποδάκια και μέδουσες.

Προτού κλείσουμε αυτή την ανάρτηση, θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως η δράση πραγματοποιείται αφιλοκερδώς, πως χταπόδια δεν πλέκονται και δεν χαρίζονται για προσωπική χρήση, δεν πρόκειται δηλαδή για αναμνηστικά δωράκια, αλλά για θεραπευτικά αντικείμενα που έχουν παραχθεί με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και δωρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε νοσηλευόμενα μωρά. Ό,τι πλέκουμε, το ελέγχουμε, ώστε να μην μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για την υγεία των μωρών. Ό,τι πλέκουμε το πλένουμε στους 60 βαθμούς και ζητάμε από τις μονάδες να το ελέγξουν κι εκείνες. Και αν κάποιες είναι διστακτικές, τους προτείνουμε τη νέα εκδοχή των μικρών μεδουσών που θεωρούνται πιο ασφαλείς και έχουν υιοθετηθεί από πολλές μονάδες του εξωτερικού.

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Συνεχίζουμε…

Η ομάδα του 31ebdomades

 

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί (συνεχίζουμε να) πλέκουμε χταπόδια

  1. Είναι υπέροχα αυτά τα χταποδακια , πρόσφατα είχε και η κόρη μου ένα!! Ένα μεγάλο Μπράβο στους δημιουργούς των χταποδιων!! Είναι ένας πραγματικός φίλος για τα πρόωρα μωράκια!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s