Όνειρο τα νέα δωμάτια για γονείς και πρόωρα μωρά

Κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε. Ονειρευτείτε πως είστε μαζί με το πρόωρο μωρό σας στο ίδιο δωμάτιο για όσο διάστημα χρειάζεται να νοσηλευτεί. Εκείνο στη θερμοκοιτίδα του κι εσείς στο κρεβάτι σας. Με το δικό σας μπάνιο, το δικό σας θήλαστρο και το δικό σας ψυγείο. Μέσα στο δωμάτιο υπάρχει ακόμη και ένας καναπές που γίνεται κρεβάτι για να φιλοξενήσει τον μπαμπά ή τη γιαγιά που πιθανώς θέλουν να είναι μαζί σας. Μένετε εκεί όλοι μαζί και μπορείτε να παίρνετε αγκαλιά το μωρό, να το ακουμπάτε στο στήθος σας, να του αλλάζετε πάνα και να το ταΐζετε. Μπορείτε να είστε παρούσα στις ιατρικές εξετάσεις που γίνονται μέσα στο δωμάτιο και να του ψιθυρίζετε στο αφτί όποια λόγια και όποιο νανούρισμα θέλετε. Οι νοσοκόμες, σας βοηθούν, σας δείχνουν πώς να φροντίζετε εσείς το μωρό και δεν μπαινοβγαίνουν βιαστικά, αλλά… τρυφερά, κάτι που έχετε όλοι σας ανάγκη. Κρατήστε τα μάτια σας ερμητικά κλειστά και ευχηθείτε. Να γίνει αυτό πραγματικότητα για όλο και περισσότερες οικογένειες στον πλανήτη. Τα κακά νέα είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Τα καλά, ότι η αρχή έγινε!

Η καινούργια Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Beacon Children’s Hospital της πόλης South Bend στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, σχεδιάστηκε σε αυτή τη λογική. Εκεί, οι οικογένειες μπορούν να μείνουν μαζί για εβδομάδες ή μήνες στο δικό τους δωμάτιο που διευκολύνει την επαφή δέρμα με δέρμα – γνωστή ως φροντίδα Καγκουρό – ανάμεσα στο γονιό και το μωρό. Η αγκαλιά Καγκουρό μειώνει τη θνησιμότητα, τον αριθμό των λοιμώξεων και τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο για τα πρόωρα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ανάπτυξη του παιδιού και τον θηλασμό.

 

Η συγκεκριμένη μονάδα άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 2017 και είναι η πρώτη μονάδα στις ΗΠΑ που σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε οι μητέρες που μόλις γέννησαν να μπορούν να μείνουν μαζί με τα μωρά τους όσο κρίσιμη και αν είναι η κατάσταση του μωρού, σε ένα δωμάτιο διαμορφωμένο ειδικά για αυτό το σκοπό, δηλώνει ο Ρόμπερτ Γουάιτ, νεογνολόγος και δημιουργός της μαζί με την αρχιτέκτονα Σου Αν Μπάρτον. Η μόνη εξαίρεση αφορά τις μητέρες που μετά τον τοκετό είναι και οι ίδιες σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να νοσηλευτούν στην εντατική. Όταν όμως αναρρώσουν, μεταφέρονται μαζί με το μωρό σε δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο και για τους δύο, όπου πλέον μπορούν να νιώσουν… κανονικές μαμάδες.

Ο Ουίλιαμ Εντουαρντς, καθηγητής παιδιατρικής στο Ντάρτμουφ και διευθυντής στο Τμήμα Ειδικής Φροντίδας Βρεφών του Catholic Medical Center στο Μάντσεστερ, λέει πώς στο Beacon είναι πρωτοπόροι σε πρωτοβουλίες που προωθούν τη συναισθηματική και φυσική ανάπτυξη των πρόωρων: «Στις ΗΠΑ είμαστε στην αρχή μίας νέας τάσης στην καινοτόμο φροντίδα των πρόωρων που εστιάζει σε μία αλλαγή στα μοντέλα φροντίδας με στόχο να βελτιωθεί στο μάξιμουμ η ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών που γεννιούνται πρόωρα».

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, τι παρέχουν τα δωμάτια αυτά, κοιτάζοντας παράλληλα τη φωτογραφία:

1.Καρέκλα «καγκουρό»: Επιτρέπει στο γονιό να καθίσει κρατώντας με ασφάλεια το μωρό του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στόχος: Με τη μέθοδο Καγκουρό, οι μητέρες κρατούν τα γυμνά νεογέννητα μωρά τους σε κάθετη θέση στο στήθος τους. Η επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα μειώνει τα επίπεδα άγχους του μωρού και το βοηθάει να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα. Ενισχύει το θηλασμό, βελτιώνει την αύξηση βάρους, μειώνει τον αριθμό των λοιμώξεων και παίζει σημαντικό ρόλο στην αισθητηριακή ανάπτυξή του. Έρευνες έδειξαν ότι όταν εφαρμόζεται για 6 ώρες την εβδομάδα επί 6 εβδομάδες, επιταχύνεται η ωρίμανση του εγκεφάλου.

2.Έλεγχος ήχου: Το δωμάτιο σχεδιάστηκε ώστε να υπάρχει η μέγιστη ησυχία. Ηχομόνωση στο ταβάνι και τους τοίχους, διάδρομοι με μοκέτα και άλλα χαρακτηριστικά που κρατούν την ένταση του ήχου κάτω από τα 40 Ντεσιμπέλ. Οι συναγερμοί στο κρεβάτι είναι σιωπηλοί, στέλνοντας σήμα κατευθείαν στη συσκευή επικοινωνίας που έχουν οι νοσοκόμες και τα συστήματα υποστήριξης (αναπνευστήρας, κλιματισμός, συσκευή κορεσμού οξυγόνου) σχεδιάστηκαν για να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο.

Στόχος: Η μείωση ανεπιθύμητου θορύβου και η αύξηση κατάλληλων ήχων για το νεογέννητο μωρό, όπως είναι η φωνή της μητέρας και τα νανουρίσματα.

3. Ρυθμιζόμενες πηγές φωτός: Αντί να υπάρχει ένας μεγάλος κεντρικός φωτισμός, υπάρχει ρυθμιζόμενος φωτισμός και κανένα φως πάνω από το κρεβάτι του μωρού, ώστε να προστατεύονται τα μάτια του. Ένας τοίχος κάθε δωματίου έχει φωτισμό LED που μπορεί να ρυθμιστεί από την οικογένεια και να φωτίζει τον τοίχο με χρώμα της επιλογής τους. Ένα πιο δυνατό φως που διευκολύνει τις ιατρικές πράξεις είναι συνδεδεμένο σε ρυθμιζόμενο βραχίονα.

Στόχος: Δίνει τη δυνατότητα στους γονείς και το προσωπικό να χαμηλώνουν το φως και να ελέγχουν το περιβάλλον, ώστε το δωμάτιο να μοιάζει πιο οικείο. Κανένα φως δεν φωτίζει απευθείας το μωρό, επειδή τα πρόωρα έχουν πολύ λεπτά βλέφαρα.

4. Παράθυρα: Η διάταξη της ΜΕΝΝ είναι τέτοια ώστε τα περισσότερα δωμάτια να βρίσκονται σε εξωτερικό τοίχο και υπάρχει ένα μεγάλο κεντρικό αίθριο ώστε τα δωμάτια να φωτίζονται με όσο το δυνατόν φυσικό φωτισμό. Το συγκεκριμένο δωμάτιο βλέπει σε ένα καλυμμένο με τζάμι αίθριο στο οποίο υπάρχει ένα δεντρόσπιτο και διάφορα φυτά.

Στόχος: Η έκθεση στο φυσικό φως βοηθάει τα μωρά, τους γονείς και το προσωπικό να διατηρούν τον κιρκάδιο ρυθμό. Επιπλέον η θέα της φύσης μειώνει το άγχος και την πίεση.

5. Καναπές κρεβάτι: Τα περισσότερα δωμάτια έχουν καναπέ κρεβάτι με χώρο για να κοιμηθούν δύο μέλη της οικογένειας.

Στόχος: Να ενθαρρύνουν την οικογένεια να παραμένει στη μονάδα όσο το δυνατόν περισσότερο για να επωφελείται το μωρό από την ανθρώπινη επαφή. Ο διάκοσμος σχεδιάστηκε ώστε να θυμίζει σπίτι και οι οικογένειες ενθαρρύνονται να προσθέτουν την προσωπική τους πινελιά.

6. Ψυγείο φύλαξης μητρικού γάλακτος: Κάθε δωμάτιο διαθέτει θήλαστρο και ξεχωριστό ψυγείο για το μητρικό γάλα

Στόχος: Να διευκολυνθεί ο θηλασμός.

7. Μέγεθος δωματίου: Όλα τα δωμάτια είναι πάνω από 24 τ.μ.

Στόχος: Το μεγάλο δωμάτιο επιτρέπει τη φροντίδα των πολύ άρρωστων μωρών που μπορεί να απαιτεί μεγάλο εξοπλισμό για υποστήριξη και μεγάλη ιατρική ομάδα για εξειδικευμένη φροντίδα. Αν ένα μωρό χρειάζεται χειρουργείο αλλά η κατάστασή του δεν του επιτρέπει να μετακινηθεί, το μεγάλο μέγεθος του δωματίου επιτρέπει να πραγματοποιηθεί η επέμβαση εκεί.

8. Ρυθμιζόμενοι βραχίονες. Οι βραχίονες αυτοί στον κεντρικό τοίχο, συγκρατούν μεγάλο φως για να πραγματοποιούνται οι ιατρικές πράξεις αλλά και άλλο ιατρικό εξοπλισμό.

Στόχος: Στον κεντρικό τοίχο πίσω από το κρεβάτι υπάρχουν έξοδοι για οξυγόνο, ηλεκτρικό ρεύμα και βάσεις για ιατρικό εξοπλισμό. Στις κλασικές ΜΕΝΝ δεν υπάρχει μεγάλη ευελιξία στις κινήσεις του μωρού. Εδώ, οι ρυθμιζόμενοι βραχίονες επιτρέπουν να επανατοποθετούνται αυτές οι συσκευές εύκολα όταν το μωρό μεταφέρεται από τη θερμοκοιτίδα στην αγκαλιά των γονιών του.

τασουλα μελισσοπουλου

 

,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s