Επέζησε με βάρος γέννησης 368 γρ.

Ήταν το μικρότερο μωρό που γεννήθηκε ποτέ στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Σικάγο. Η Eirianna Martins γεννήθηκε μόλις 23 εβδομάδων. Οι γιατροί είχαν πει στους γονείς ότι το μωρό τους ήταν στο «όριο της βιωσιμότητας», με μόλις 17% πιθανότητες να βγάλει τη νύχτα.

Τέσσερις μήνες όμως μετά την τόσο πρόωρη γέννησή της, η μητέρα της κατάφερε να την κρατήσει αγκαλιά, να την ταΐσει και να την πάρει σπίτι τους.

Συνέβη μερικές μέρες μετά τη δημοσίευση μίας αναφοράς που αποκάλυπτε ότι ολοένα και περισσότερα πρόωρα καταφέρνουν να επιβιώσουν ενάντια στα προγνωστικά – κυρίως χάρη στη θεραπεία με στεροειδή που γίνεται σε γυναίκες με υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες.

Ενάντια στα προγνωστικά

Μία τυπική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες και το μωρό ζυγίζει περίπου 3,5 κιλά. Η Eirianna γεννήθηκε στις 23 εβδομάδες και ζύγιζε μόλις 368,5 γραμμάρια.

Η Entitan, από το Ιλινόις στο Σικάγο, γνώριζε ότι θα γεννήσει πρόωρα. Εμφάνισε προεκλαμψία, μία επιπλοκή που χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και σημάδια βλάβης και σε άλλα όργανα, συχνότερα στα νεφρά. Για αυτό και οι γιατροί την είχαν ενημερώσει ότι θα γεννούσε πρόωρα, μετά την 30η εβδομάδα περίπου, δηλαδή 10 εβδομάδες νωρίτερα.

Όμως ο γιατρός της εμφανίστηκε μία μέρα και της ανακοίνωσε ότι έπρεπε να γεννήσει άμεσα. Η πιθανή ημερομηνία γέννησης της Eirianna ήταν τον Ιανουάριο του 2017. Γεννήθηκε όμως τον Οκτώβριο του 2016, με επείγουσα καισαρική με βάρος γέννησης μόλις 368,5 γραμμάρια. Οι γεμάτοι άγχος γονείς της δεν μπορούσαν ούτε να την ακουμπήσουν από φόβο μήπως και την πληγώσουν.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Mount Sinai στο Σικάγο, όπου και γεννήθηκε η Eirianna, δήλωσαν ότι ήταν το μικρότερο μωρό που γεννήθηκε και κατάφερε να επιβιώσει στη μονάδα τους.

Μία μέση διάρκεια παραμονής στη ΜΕΝΝ του Mount Sinai είναι 21 μέρες. Όταν η Eirianna έφυγε από εκεί είχε συμπληρώσει 140 μέρες.

Πλέον μπορεί να σιτιστεί με μπιμπερό και δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα υγιές νεογέννητο.

Καθώς η Entitan ετοιμάζεται να πάρει την κόρη της σπίτι, θεωρεί την επιβίωσή της «δώρο». Θεωρεί ότι έζησε το θαύμα, ότι είναι ευλογημένη και δηλώνει ευγνώμων που κατάφεραν να ζήσουν και οι δυο τους.

Νέα στοιχεία 

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ολοένα και λιγότερα πρόωρα πεθαίνουν στις ΗΠΑ. Μία έρευνα σε 4.000 μωρά, που πραγματοποιήθηκε το 2000-2011, έδειξε μία μικρή αλλά σημαντική πτώση της θνησιμότητας των νεογνών που γεννιούνται από την 23η μέχρι και την 27η εβδομάδα κύησης.

Επίσης υπάρχει μείωση του αριθμού των γεννημένα πρόωρα παιδιών που εμφανίζουν αργότερα νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Οι ερευνητές θεωρούν πως σημαντικό ρόλο για όλα αυτά έχει παίξει η χορήγηση στεροειδών σε γυναίκες, με υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες, για βοηθήσουν τους πνεύμονες του μωρού, ώστε να αντέξουν στην ατμόσφαιρα.

Εντυπωσιακή βελτίωση οι γιατροί βλέπουν στα μωρά που γεννιούνται την 23η και την 24η εβδομάδα. Το ποσοστό επιβίωσης χωρίς επιπλοκές στη μετέπειτα ζωή έχει ανέβει από 7% σε 13% για τα μωρά που γεννιούνται την 23η εβδομάδα και από 28% σε 32% για όσα γεννιούνται την 24η.

Εμείς ευχόμαστε η επιστήμη να προχωρήσει κι άλλο, ώστε τα μωρά αυτά να έχουν μια υγιή ζωή χωρίς μόνιμα προβλήματα υγείας και αναπηρίες.

αποδοση: τασουλα μελισσοπουλου
πηγη: dailymail

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s