Νέο τεστ για την προεκλαμψία αποτρέπει τον πρόωρο τοκετό

Έγκυες που παρουσιάζουν προεκλαμψία θα μπορούσαν να γλυτώσουν την πρόωρη γέννηση του μωρού τους, χάρη σε ένα νέο τεστ που αναπτύσσουν Βρετανοί γιατροί.

Προεκλαμψία και κίνδυνοι

Η προεκλαμψία είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές τόσο για την έγκυο όσο και για το μωρό που κυοφορεί. Αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θνησιγένειας και τη δεύτερη αιτία μητρικού θανάτου στη Βρετανία. Αφορά 38.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 6% των εγκύων και προκαλείται λόγω δυσλειτουργίας του πλακούντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιας μορφής, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις – περίπου 1% των εγκύων – η ζωή τόσο της μητέρας όσο και του μωρού τίθεται σε κίνδυνο. Σαν αποτέλεσμα, περίπου 1000 νεογέννητα χάνονται κάθε χρόνο.

Σε σοβαρές μορφές προεκλαμψίας ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι η άμεση γέννηση του μωρού για να σωθεί η μητέρα. Εάν η επιπλοκή αυτή εμφανιστεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά επειδή μπορεί να εμφανιστεί από την 20η ακόμη εβδομάδα, εάν το μωρό γεννηθεί πολύ πρόωρα, η ζωή του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, Βρετανοί γιατροί προσπαθούν να αναπτύξουν μία σειρά από τεστ, που όταν θα αναλύονται από ένα πρόγραμμα υπολογιστή, θα μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια 84% αν η μητέρα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Κάτι τέτοιο θα έδινε στους γιατρούς τη δυνατότητα να αποφασίσουν πιο εμπεριστατωμένα αν θα προχωρήσουν σε πρόωρο τοκετό ή αν η μητέρα μπορεί να συνεχίσει με ασφάλεια την εγκυμοσύνη της μόνο με παρακολούθηση. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το ερευνητικό τμήμα της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας και έχει δοκιμαστεί σε 50 νοσοκομεία της χώρας, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ευρέως ως εφαρμογή σε smartphone. 

Πότε μπορεί να καθυστερήσει ο τοκετός μιας εγκύου με προεκλαμψία; 

Η καθηγήτρια Shakila Thangaratinam, σύμβουλος μητρικής υγείας στο νοσοκομείο Queen Mary του Λονδίνου, δηλώνει ότι κανείς δεν επιθυμεί να παρατείνει μία κύηση όταν η γυναίκα κινδυνεύει. Αλλά το να γεννηθεί ένα μωρό εξαιρετικά πρόωρα – την 24η ή την 26η εβδομάδα – είναι μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, επειδή οι επιπτώσεις για το μωρό μπορεί να είναι πολύ άσχημες. Το νέο αυτό τεστ θα δώσει στους γιατρούς τη σιγουριά να καθυστερήσουν τον τοκετό, σώζοντας ενδεχομένως τη ζωή και την υγεία του μωρού.

Το τεστ βασίζεται σε 12 διαφορετικές πληροφορίες, που συλλέγονται από αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις ούρων αλλά και το ιατρικό ιστορικό της εγκύου (όπως για παράδειγμα, πίεση, ηπατική και νεφρική λειτουργία, κορεσμός οξυγόνου, επίπεδο τοξίνων, αριθμός αιμοπεταλίων). Όταν συνδυαστούν οι πληροφορίες αυτές, δείχνουν στους γιατρούς την πιθανότητα να εμφανίσει η ασθενής σοβαρό πρόβλημα υγείας μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Αν η πιθανότητα είναι μεγάλη, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε τοκετό. Διαφορετικά, θα συνεχιστεί η κύηση με παρακολούθηση.

Σιγουριά 84%

Το πρόγραμμα δοκιμάστηκε σε 946 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, 634 στον Καναδά και 216 στην Ολλανδία προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δουλεύει εξίσου σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 29 Μαρτίου στο ιατρικό περιοδικό «BMC», έδειξαν ότι το τεστ μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 84% αν η γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο καθηγητής Basky Thilaganathan εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υπογραμμίζει την ανάγκη να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα οι γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα προεκλαμψίας (έντονο πονοκέφαλο, προβλήματα όρασης, ξαφνικό πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια), καθώς το νέο μοντέλο πρόβλεψης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να φροντίσουν την έγκυο στα πρώτα στάδια εμφάνισης της προεκλαμψίας.

ΠΗΓΗ: dailymail
αποδοση: τασουλα μελισσοπουλου

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s