Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή Gastroesophageal reflux disease (GERD) ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία τα γαστρικά υγρά επιστρέφουν στον οισοφάγο. Η σύνδεση με την προωρότητα οφείλεται στο γεγονός ότι σε ένα πρόωρο βρέφος συνήθως δεν έχει ωριμάσει επαρκώς ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, δηλαδή η βαλβίδα που εμποδίζει τα γαστρικά υγρά να επιστρέψουν προς τον οισοφάγο, με συνέπεια τα υγρά να επιστρέφουν και λόγω της οξύτητάς τους να δημιουργούν προβλήματα.

Συμπτώματα

Σχεδόν όλα τα νεογνά έχουν ήπια παλινδρόμηση στο πρώτο τρίμηνο της ζωής, σε ποσοστό 70%, ενώ πάνω από τα μισά εμφανίζουν καθημερινά τουλάχιστον ένα επεισόδιο – με τα συχνότερα επεισόδια να εμφανίζονται στον 4ο μήνα. Συνήθως τα συμπτώματα της παλινδρόμησης υποχωρούν μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, καθώς ο σφιγκτήρας ωριμάζει προοδευτικά και η λειτουργία του στομαχιού και του οισοφάγου αποκαθίσταται.

Παρόλα αυτά και ειδικότερα στα πρόωρα βρέφη που η αύξηση του σωματικού βάρους είναι αναγκαία για τη γενικότερη βελτίωση της κλινικής εικόνας τους, όταν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσληψη της τροφής και άρα την αύξηση του σωματικού βάρους, χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Αναλυτικά, τα συμπτώματα που καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης σε ένα μωρό είναι τα εξής:

 • κάνει εμετό (ή μεγάλες γουλιές ή όπως λέμε τις γνωστές «ρουκέτες») πάνω από δύο φορές την ημέρα
 • έχει πολλή γκρίνια και έντονο κλάμα ειδικά πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό
 • αρνείται να φάει
 • τρώει πολύ λίγο
 • λαμβάνει μόνο μικρές ποσότητες φαγητού ή γάλακτος, ακόμα και αν έχει περάσει πολλή ώρα από το τελευταίο γεύμα
 • παρουσιάζει βραδυκαρδία
 • παθαίνει πνιγμούς ή άπνοιες κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό
 • το χρώμα του δέρματος μετατρέπεται σε ωχρό ή γκριζωπό κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό
  έχει πολύ μικρή αύξηση βάρους
 • παθαίνει συχνά λοιμώξεις του αναπνευστικού

Διάγνωση

Ο παιδίατρος, λαμβάνοντας το λεπτομερές ιστορικό του παιδιού και παρακολουθώντας τη γενική του πορεία, θα αξιολογήσει εάν πρόκειται για απλή ΓΟΠ ή εάν πρέπει το παιδί να υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο. Ο έλεγχος γίνεται με:

 • υπερηχογράφημα του ανώτερου πεπτικού πριν και μετά το φαγητό
 • Doppler το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση της επάρκειας ή όχι του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα
 • pHμετρία-εμπεδησιομετρία του οισοφάγου και
 • γαστροσκόπηση/ενδοσκόπηση και βιοψία για τον έλεγχο της σοβαρότητας της οισοφαγίτιδας ή και για τον βαθμό τυχόν στένωσης του οισοφάγου

Θεραπεία

Η θεραπεία στην περίπτωση της ΓΟΠ μπορεί να κυμαίνεται από την απλή χορήγηση ειδικής φόρμουλας γάλακτος με πιο παχιά σύσταση μέχρι και χειρουργείο. Παράλληλα με τη χορήγηση της φόρμουλας, πρακτικά συστήνεται να είναι το βρέφος σε επικλινή θέση για όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να έχει πίεση στο στομάχι (μετά το φαγητό να το κρατάτε αγκαλιά σε όρθια θέση), να το βοηθούν οι γονείς να ρεύεται συχνά, αλλά ακόμα και να παίρνει πιπίλα ανάμεσα στα γεύματα, ώστε να κινείται συνεχώς ο οισοφάγος και να σπρώχνει έτσι τα υγρά προς το στομάχι.

Περαιτέρω μπορεί να χορηγηθούν συγκεκριμένα φάρμακα από το γιατρό που μπλοκάρουν τα οξέα του στομάχου ή/και βοηθούν στη χώνεψη. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας είναι αρμόδιος να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Κωνσταντίνα Μαλτέζου
Πηγες: http://www.yperichos.gr, http://www.prematurity.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s