Καγκουρό για καλύτερη ζωή

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει τα μακροπρόθεσμα οφέλη της αγκαλιάς Καγκουρό και ζητάει την καθολική εφαρμογή της. Το ίδιο και εμείς. 

kangaroo-care

Τα οφέλη της αγκαλιάς Καγκουρό πλέον είναι γνωστά και αποδεκτά από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, ακόμη κι αν στην Ελλάδα η φροντίδα αυτή δεν εφαρμόζεται σε όλες τις μονάδες νοσηλείας νεογνών: Βελτίωση της αναπνευστικής και της καρδιακής λειτουργίας, ταχύτερη έναρξη θηλασμού, συμβολή στο δέσιμο και στην ψυχολογία γονέα-παιδιού. Εκείνο όμως που ίσως δεν μπορούμε να φανταστούμε είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της, πράγμα που απέδειξε μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το Ίδρυμα Καγκουρό στην Πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό »Pediatric Research».

Η έρευνα έδειξε…

Αντικείμενο της έρευνας υπήρξαν 700 παιδιά τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα την περίοδο 1993-1996 και είχαν μελετηθεί τότε ως προς τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της μεθόδου. Η νέα έρευνα,, που διενεργήθηκε τη διετία 2012-2014, κατάφερε να εντοπίσει 441 (το 62% των συμμετεχόντων της αρχικής έρευνας) ενήλικες πια γύρω στην ηλικία των 20 ετών. Τελικά αναλύθηκαν τα αποτελέσματα για τους 264 συμμετέχοντες που ζύγιζαν λιγότερο από 1800 γρ. κατά τη γέννησή τους. Σκοπός της έρευνας ήταν να αποδείξει τα μακροπρόθεσμα οφέλη της μεθόδου Καγκουρό 20 χρόνια μετά την εφαρμογή της όσον αφορά τη γενικότερη πορεία των παιδιών αυτών σε όλα τα επίπεδα. Η έρευνα διεξήχθη με τη χρήση αλλεπάλληλων τεστ και αναλυτικών ελέγχων, βιολογικών, βιομετρικών και ψυχολογικών, όπου μελετήθηκαν η γενική κατάσταση της υγείας των ατόμων, η νευρολογική κατάσταση, τα επίπεδα γνωστικών και νευρολογικών λειτουργιών, η κοινωνική κατάσταση και συμπεριφορά και πλήθος άλλων παραμέτρων.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς αποδείχτηκε ότι τα παιδιά στα οποία είχε εφαρμοστεί η μέθοδος Καγκουρό:

  • είχαν υψηλότερο δείκτη IQ σε σχέση με τα άλλα παιδιά και γενικότερα έγιναν πιο έξυπνα και πιο πετυχημένα.
  • Έδειξαν μείωση των ποσοστών πρόωρου θανάτου το οποίο κυμαίνεται σε 3,5% σε αντίθεση με το ποσοστό θανάτων κατά 7,7% στην αντίστοιχη ομάδα που δεν έλαβε τη φροντίδα Καγκουρό.
  • είχαν λιγότερες απουσίες στο σχολείο, μικρότερη επιθετικότητα και ανέπτυξαν καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά.
  • είχαν καλύτερη ανάπτυξη της φαιάς ουσίας και του εγκεφαλικού φλοιού όπως έδειξαν οι εξετάσεις με μαγνητικούς τομογράφους που σημαίνει ότι ανέπτυξαν καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και γενικά ήταν πιο υγιείς.

 

Ζητάμε Καγκουρό για όλα τα πρόωρα παιδιά!

Εν κατακλείδι, η επίδραση της μεθόδου Καγκουρό στην ηλικία του 1 έτους διατηρείται και μετά από 20 χρόνια ακόμα και στα πιο ευαίσθητα άτομα. Παράλληλα και οι ίδιοι οι γονείς ωφελούνται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υγιέστερη ψυχολογική σύνδεση των μελών της οικογένειας. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν πως εφόσον τα ποσοστά βιωσιμότητας στα πρόωρα βρέφη έχουν αυξηθεί σημαντικά θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τη μετέπειτα εξέλιξη των μικρών αυτών μαχητών. Kαταλήγουν ότι η αγκαλιά Καγκουρό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των ψυχολογικών και σωματικών διαταραχών που προκαλεί η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης και θα πρέπει να επεκταθεί και στα 18 εκατομμύρια βρέφη που γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο ή με χαμηλό βάρος.

Ελλάδα, ακούει κανείς;

 

πηγη: pediatrics.aappublications.org
αποδοση: κωνσταντινα μαλτεζου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s