Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα (ΝΕΚ)

Τι είναι η Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα;

images

Η Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα (ΝΕΚ) είναι ασθένεια του εντέρου. «Εντεροκολίτιδα» σημαίνει φλεγμονή στο λεπτό έντερο και το κόλον. «Νεκρωτική» σημαίνει ότι προκαλεί μόλυνση και νέκρωση των ιστών.

Στα πρόωρα μωρά η ΝΕΚ συνήθως επηρεάζει το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου (ειλεό) ή το παχύ έντερο (κόλον). Η ΝΕΚ μπορεί να επηρεάσει ένα τμήμα μόνο του εντέρου ή και περισσότερα. Στις χειρότερες περιπτώσεις, μολύνει ολόκληρο το έντερο.

Αιτίες

Η αιτία για την ΝΕΚ δεν είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο επιβαρυντικό ρόλο μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε από τους παρακάτω παράγοντες:

 • Το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού μπορεί να μην είναι αρκετά ώριμο ώστε να μπορεί η τροφή να «μετακινείται» σωστά μέσα σε αυτό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο έντερο και πρήξιμο (μόλυνση).
 • Τα βακτήρια στο έντερο του μωρού αναπαράγονται και το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα βακτήρια αυτά.
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών αντιδρά υπερβολικά στη μόλυνση και έτσι το έντερο ερεθίζεται ακόμη περισσότερο. Φουσκάλες/εκδόρια μπορεί να σχηματιστούν στο εσωτερικό του έντερου.
 • Η ροή αίματος προς το έντερο του μωρού είναι μικρή εξαιτίας των βακτηρίων. Χωρίς σωστή ροή αίματος, ο ιστός καταστρέφεται και πεθαίνει. Ο νεκρός ιστός με τη σειρά του, μπορεί να ανοίξει τρύπες και τα κόπρανα μαζί με τα βακτήρια φεύγουν προς την κοιλιά και προκαλούν μόλυνση και εκεί (περιτονίτιδα).

 

Συμπτώματα:

 • εμετός
 • διάρροια ή αιματηρές κενώσεις
 • πρησμένη κοιλιά
 • κόκκινου ή μπλε χρώματος κοιλιά
 • αναπνευστικά προβλήματα
 • χαμηλός καρδιακός παλμός
 • προβλήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος
 • αίσθημα κούρασης, νωθρότητα, λήθαργος

 

Διάγνωση

Ο θεράπων ιατρός παίρνει ένα λεπτομερέστατο ιστορικό και υποβάλλει το παιδί σε ορισμένες εξετάσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο αιματολογικός έλεγχος και η ακτινογραφία στην κοιλιακή χώρα και το θώρακα. Επίσης γίνεται έλεγχος για παρουσία αίματος στις κενώσεις.

Η ΝΕΚ κυμαίνεται από ήπιας μορφής (εάν δεν νεκρώσει ή τρυπηθεί το έντερο) μέχρι σε επικίνδυνη για τη ζωή του μωρού. Σε πιο απλές περιπτώσεις, το έντερο θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το μωρό ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο κατεστραμμένο τμήμα του εντέρου.

 

Θεραπεία χωρίς εγχείρηση

Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έντερο έχει νεκρώσει ή ότι έχουν δημιουργηθεί τρύπες (διάτρηση), το μωρό ίσως δεν χρειαστεί εγχείρηση. Θα χρειαστεί όμως ρινογαστρικό καθετήρα που θα αφαιρεί τον αέρα από το στομάχι και το έντερο, μέχρι να θεραπευτεί πλήρως το έντερο και να καταστεί δυνατή η έναρξη της σίτισης.

Το μωρό χρειάζεται επίσης ενδοφλέβια χορήγηση υγρών προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Απαραίτητη επίσης είναι και η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών για να καταπολεμηθεί η μόλυνση για 10 – 14 μέρες. Παράλληλα διακόπτεται και η σίτιση με σκοπό την «ανάπαυση» και την ανάκαμψη του εντέρου.

Σε αρκετές περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η αναπνευστική υποστήριξη του μωρού αλλά και η υποστήριξη του κυκλοφορικού συστήματος για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει σωστή κυκλοφορία του αίματος στο έντερο.

 

Χειρουργική επέμβαση για ΝΕΚ

Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο τμήμα του εντέρου του μωρού έχει νεκρώσει ή έχει υποστεί διάτρηση, τότε το μωρό χρειάζεται οπωσδήποτε επέμβαση για να αφαιρεθεί το τμήμα αυτό. Στόχος του χειρουργείου είναι να αφαιρεθεί μόνο το τμήμα που έχει νεκρώσει ή έχει διατρηθεί και να σωθεί το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του εντέρου. Ακόμη και αν ένα τμήμα του εντέρου είναι μολυσμένο, μπορεί να θεραπευτεί. Όσο μεγαλύτερο τμήμα του εντέρου σωθεί, τόσο πιο καλά θα μεγαλώσει το μωρό.

Πριν από την επέμβαση, ο χειρουργός μαζί με τον νεογνολόγο θα προσπαθήσουν πρώτα να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του μωρού (με χρήση ρινογαστρικού καθετήρα, διακοπή σίτισης, χορήγηση αντιβιοτικών, χορήγηση υγρών, κ.λπ.). Κατά την επέμβαση, θα γίνει γενική αναισθησία και ο χειρουργός θα κάνει μία τομή, συνήθως πάνω  από τον αφαλό. Εν συνεχεία, θα αφαιρέσει το νεκρό τμήμα του εντέρου και θα ενώσει τα δύο άκρα του εντέρου (αναστόμωση).

Η αναστόμωση είναι εφικτή μόνο αν αφαιρεθεί ένα μικρό τμήμα του εντέρου. Εάν αφαιρεθεί μεγάλο τμήμα ή/και το υπόλοιπο έντερο δεν δείχνει σε καλή κατάσταση, ο χειρουργός ίσως δεν ενώσει τις δύο άκρες. Αντίθετα θα δημιουργήσει δύο μικρά ανοίγματα (στομίες) στην κοιλιά του μωρού και θα ράψει στα σημεία αυτά τις 2 άκρες του εντέρου και θα τοποθετηθεί εξωτερικά ειδικό σακουλάκι.

Εφόσον το μωρό χρειαστεί στομίες, θα σας δοθούν και οι απαραίτητες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε τα ανοίγματα. Αργότερα, αφού η κατάσταση του μωρού βελτιωθεί, ο χειρουργός θα ενώσει τις δύο άκρες του εντέρου και θα κλείσει τις τρύπες στην κοιλιά του μωρού (τουλάχιστον δύο μήνες μετά την αρχική επέμβαση).

Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, μπορεί να δημιουργηθούν στενώσεις στο έντερο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο χειρουργός ενώσει τις δύο άκρες του εντέρου. Μπορεί επίσης να συμβεί σε εκείνα τα σημεία του εντέρου που αν και μολύνθηκαν, δεν χρειάστηκαν επέμβαση. Συνήθως, αν  δημιουργηθεί στένωση, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί.

Η επανέναρξη της σίτισης του νεογνού, μετά από τη χειρουργική επέμβαση, γίνεται με στοιχειακή δίαιτα. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφεύγεται, αρχικά τουλάχιστον, η χορήγηση λακτόζης σε νεογνά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης από ΝΕΚ

 

Μητρικό γάλα και ΝΕΚ

Η χορήγηση μητρικού γάλακτος στα μωρά είναι η πιο ελπιδοφόρα λύση για την πρόληψη της ΝΕΚ.  Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μητρικό γάλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των πρόωρων, περιορίζει τη φλεγμονή στο έντερο, προστατεύει τον εντερικό βλεννογόνο και είναι καλύτερα ανεκτό από τα μωρά. Ωστόσο, το μητρικό γάλα από μόνο του δεν μπορεί ούτε να προλάβει αλλά ούτε και να θεραπεύσει τη ΝΕΚ.

 

Συνοπτικά

Αν και η Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα είναι μία  πολύ σοβαρή ασθένεια, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα περισσότερα μωρά αναρρώνουν πλήρως.

 

Ερευνα: Τ. Μελισσοπούλου
Βιβλιογραφία 
http://www.seattlechildrens.org/medical-conditions/digestive-gastrointestinal-conditions/necrotizing-enterocolitis-treatment/
Νεκρωτική εντεροκολίτιδα και πρόωρα νεογνά, ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2012, 29(3):290-310, Α. Μπιλάλη, Χ. Μπαρτσόκας, Ε. Βελονάκης

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s