Μετατραυτματικό «σύνδρομο» αγκαλιάς

images-1

Η Στεφανί, μια μαμά που πέρασε 111 μέρες στη ΜΕΝΝ με τον πρόωρο γιο της, αναρωτιέται εάν συμβαίνει σε όλους να στοιχειώνονται από τις αναμνήσεις της ΜΕΝΝ, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Είναι γνωστό πλέον ότι οι γονείς των πρόωρων μωρών παθαίνουν σύνδρομο μετατραυματικού στρες, στη διεθνή ορολογία PTSD (post-traumatic syndrome). Πολύ εύστοχα η Στεφανί περιγράφει και ονοματίζει το μετατραυματικό στρες των γονιών που έχουν περάσει από τις ΜΕΝΝ ως «σύνδρομο μετατραυματικού στρες Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών» (διαβάστε την ιστορία της εδώ: https://themighty.com/2016/10/experiencing-ptsd-after-having-a-child-in-the-nicu/).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν σε όλους τους γονείς που έχουν ζήσει την εμπειρία των ΜΕΝΝ, αγωνιώντας για την πορεία των νεογέννητων πρόωρων μωρών τους, συμβαίνουν τα εξής:

Ανακαλούν αναμνήσεις από την επαφή τους με τη ΜΕΝΝ σε τυχαίες στιγμές και κολλάει το μυαλό τους σε αυτές.  Παγώνουν και ιδρώνουν ταυτόχρονα. Οι στιγμές που προκαλούν την ακούσια ανάκληση αυτών των εικόνων και συναισθημάτων ποικίλλουν. Κάποιοι όταν πλένουν τα χέρια τους με αντισηπτικό, βλέπουν μπροστά τους τον βαθύ μεταλλικό νιπτήρα της ΜΕΝΝ και ξαναζούν κάθε στιγμή της προετοιμασίας εισόδου για αυτά τα λίγα λεπτά επαφής με το μωρό τους.  Άλλοι, όταν βλέπουν το πράσινο της νοσοκομειακής φόρμας, ανακαλούν αδιάφορα πρόσωπα που, τη μια στιγμή χαμογελούν και την άλλη προβληματισμένα σου δίνουν μία και σε στέλνουν… στα τάρταρα.

Τι είναι το σύνδρομο της αγκαλιάς;

Προσπαθώντας να κατανοήσω και να αναλύσω τη δική μου συμπεριφορά στη μετά-ΜΕΝΝ εποχή, συνειδητοποίησα ότι είμαι πολύ τυχερή και δεν υποφέρω από αυτό το σύνδρομο. Δεν κολλάει το μυαλό μου σε αναμνήσεις δυσάρεστες, δεν μου λένε τίποτα οι νιπτήρες και οι πράσινες φόρμες. Δεν φρικάρω εύκολα γενικά. Δηλώνω ευθαρσώς στον ψυχίατρό μου ότι δεν έχω μετατραυματικό σύνδρομο ΜΕΝΝ (ίσως θα έπρεπε να έχω ψυχίατρο!).

Επειδή όμως όποιος ψάχνει, βρίσκει, έχω ανακαλύψει το δικό μου «σύνδρομο», που ονομάζω «σύνδρομο μετατραυματικής αγκαλιάς ΜΕΝΝ».

Τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη μου να έχω τα παιδιά μου συνέχεια αγκαλιά (και η δική τους θα έλεγα) που με το πρώτο κάλεσμά τους, ό,τι και να κάνω, αδειάζω τα χέρια μου, κάθομαι κάτω και μένουμε αγκαλιά για 30’’ κατ’ ελάχιστον.  Αφήνω τα ψώνια στη μέση του δρόμου και σκύβω να τα πάρω αγκαλιά. Σηκώνω 30 κιλά ταυτόχρονα (15 έκαστο!) αγκαλιά ακόμα και τώρα που έκλεισαν τα 4. Παίρνω τα παιδιά μου αγκαλιά, όταν θέλουν να δουν τις κρυμμένες σοκολάτες πάνω στον πάγκο και για να τεντωθούν να πιάσουν το πάνω κουμπί του ανελκυστήρα. Τα παίρνω αγκαλιά όταν κάθονται στο καναπέ, όταν πέφτουν στο κρεβάτι να κοιμηθούν και φυσικά όταν ξυπνούν. Τα αγκαλιάζω κάθε στιγμή που μου το ζητάνε και κάθε στιγμή που βρίσκω ευκαιρία. Ως αποτέλεσμα, πόνοι στα χέρια και άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία όμως αγνοώ επιδεικτικά.

Αν δεν είναι αυτό σύνδρομο, τότε τι είναι; Συμπεριφορά που αψηφά τη λογική και τον φυσικό πόνο λόγω της στέρησης της πρώτης αγκαλιάς της μάνας στο νεογέννητο και του νεογέννητου στη μάνα, η οποία δημιούργησε τύψεις και επιθυμίες για συνεχή αγκαλιά.

Από την άλλη μεριά, εύχομαι όλοι οι γονείς του κόσμου να συνειδητοποιήσουν πόσο τυχεροί θα ήταν αν είχαν ένα τέτοιο σύνδρομο. Πόσο ανάγκη έχουν την αγκαλιά τα παιδιά μας αλλά και εμείς οι ίδιοι. Πόση θεραπευτική δύναμη έχει η αγκαλιά. Και δεν μιλάω μόνο για τη μέθοδο Καγκουρό, της οποίας η αξία έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Μιλάω για τις αγκαλιές που χρειαζόμαστε καθημερινά να λαμβάνουμε και να δίνουμε ως θεραπεία όλων των «συνδρόμων» της ψυχής μας. Γιατί όπως λέει και ο Αυστροεβραίος φιλόσοφος Martin Buber «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο, μπορούμε όμως να τον αγκαλιάσουμε, αγκαλιάζοντας ένα από τα πλάσματά του».

Καλές γιορτές και αγκαλιές σε όλους!

Κωνσταντινα Μαλτεζου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s