Μπορώ να αποφύγω τον RSV;

images

Η περίοδος του κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης κατέφθασε, πράγμα που σημαίνει ότι ακούτε διαρκώς γύρω σας ανθρώπους να βήχουν και να φτερνίζονται. Όταν είσαι γονιός που το παιδί σου έχει νοσηλευτεί σε ΜΕΝΝ όμως, οι ήχοι αυτοί μπορούν να σε οδηγήσουν στην παράνοια. Γιατί αυτό που σας ανησυχεί δεν είναι το να κολλήσετε απλά ένα κρύωμα ή μία γρίπη, αλλά οι μολύνσεις του αναπνευστικού και ειδικότερα ο ιός RSV.

Μπορείτε όμως εσείς και τα μωρά σας να παραμείνετε υγιείς ακολουθώντας 5 απλές συμβουλές.

1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων ενημερώνει ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τις ασθένειες αλλά και τη διασπορά μικροβίων. Τέτοιες δραστηριότητες είναι για παράδειγμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας, κ.ά. Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων επίσης συστήνει να πλένετε τα χέρια σας (σαπούνισμα και πολύ καλό τρίψιμο) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και εν συνεχεία να τα ξεπλένετε και να τα στεγνώνετε επιμελώς.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε και πώς να πλένετε τα χέρια σας, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.html

2. Εμβολιαστείτε

Προστατέψτε τα παιδιά σας και τα μωρά άνω των 6 μηνών από τη γρίπη. Εμβολιάστε τα και εμβολιαστείτε και οι ίδιοι (πάντοτε όμως με την καθοδήγηση/σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου).

3. Μπείτε σε καραντίνα

Κανείς δεν θέλει να ζει στην απομόνωση για μήνες, αλλά κατά τις περιόδους έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης, τα μωρά (κάτω του 1 έτους) με ανώριμο αναπνευστικό σύστημα βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Το να έρθετε σε επαφή με κάποιον άρρωστο θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε εφιάλτη, εφόσον το μωρό σας κολλήσει τον ιό RSV. Ο συγκεκριμένος ιός είναι ο βασικός λόγος εισαγωγής σε νοσοκομεία για παιδιά μικρότερα του έτους στις ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονία και η βρογχιολίτιδα  – ακόμη και σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Άρα είναι προτιμότερο να «μπείτε σε καραντίνα» τη συγκεκριμένη περίοδο, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, για να προστατεύσετε την υγεία της οικογένειάς σας.

4. Κρατήστε το σπίτι σας χωρίς μικρόβια

Είναι πολύ δύσκολο για συγγενείς και φίλους να καταλάβουν πόσο τρομακτικός είναι ο ιός RSV αλλά και η περίοδος της γρίπης για τους γονείς των πρόωρων. Εάν δέχεστε επισκέψεις, ζητήστε τους να τηρήσουν κάποιους κανόνες που θα κρατήσουν τα μικρόβια έξω από το σπίτι σας:

  • Να βγάζουν τα παπούτσια τους
  • Να πλένουν τα χέρια τους
  • Να χρησιμοποιήσουν απολυμαντικό
  • Να σας ενημερώσουν εάν κάποιος οικείος τους ήταν άρρωστος την προηγούμενη εβδομάδα (αν κάποιος επισκέπτης σας ή κάποιος οικείος του ήταν άρρωστος την προηγούμενη εβδομάδα, ζητήστε να αλλάξει η ημερομηνία της επίσκεψης. Αυτό που μοιάζει με αναστάτωση, μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα υγιές και ένα άρρωστο μωρό).

5. Ψάξτε αν το παιδί σας δικαιούται ενέσεις αντισωμάτων (Syunagis)

Αν και δεν υπάρχουν εμβόλια για τον RSV, ενέσεις αντισωμάτων όπως το Synagis και άλλες προληπτικές θεραπείες (palivizumab) μπορούν να προστατεύσουν ως ένα βαθμό τα πρόωρα από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Το Synagis είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που βοηθάει στο να αποτραπούν σοβαρές ασθένειες  των πνευμόνων από τον RSV.

 

αποδοση: τασουλα μελισσοπουλου
Σχετικά άρθρα: RSV: Γιατί είναι επικίνδυνος; 
Πάμε μια βόλτα; 
Αναπνοές τώρα 
πηγη http://www.preemiebabies101.com/2016/10/5-ways-to-prevent-respiratory-infections/

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μπορώ να αποφύγω τον RSV;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s