Αυτοάνοσα νοσήματα και προωρότητα

Hashimoto's Butterfly Shaped Word Cloud

Τι σχέση έχει το αυτοάνοσο νόσημα της μαμάς με τον πρόωρο τοκετό του παιδιού; Μεγάλη, λένε οι ειδικοί, αν και δεν μπορούν ακόμη να εντοπίσουν τις επιμέρους παραμέτρους, ούτε τον βαθμό επικινδυνότητας. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: οι μητέρες με αυτοάνοσα πρέπει να αναφέρουν την πάθηση στον γυναικολόγο τους και μαζί να την ελέγχουν και να παίρνουν εξειδικευμένα μέτρα. Το άρθρο εστιάζει στη νόσο του Hashimoto, που γίνεται όλο και πιο συχνή στα μέρη μας, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά οποιοδήποτε αυτοάνοσο νόσημα.

 

H νόσος Hashimoto (χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα) είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες υπάρχουν υψηλά επίπεδα ιωδίου. Τα αντισώματα του οργανισμού επιτίθενται στα κύτταρα του θυρεοειδούς, προκαλώντας την καταστροφή του ιστού του αδένα και δημιουργώντας έτσι υποθυρεοειδισμό, ο οποίος μειώνει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Αν και πολλές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους εμφανίζουν λίγες ή καθόλου επιπλοκές, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές παραμέτρους για τη συσχέτιση της νόσου με τον πρόωρο τοκετό και την αντιμετώπισή του.

Ποιος είναι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού σε μια μητέρα με Hashimoto;

Είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος του πρόωρου τοκετού εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας της κάθε μητέρας. Κάποιες έρευνες αναφέρουν υψηλό βαθμό συσχέτισης της ασθένειας με τον πρόωρο τοκετό, ενώ άλλες δεν βρίσκουν καμία συσχέτιση. Ως εκ τούτου οι απόψεις διίστανται. Ωστόσο, όλες συμφωνούν ότι εάν δεν έχει αντιμετωπιστεί η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη έκβαση της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων του πρόωρου τοκετού και του χαμηλού βάρους γέννησης. Για τον λόγο αυτό, οι γυναίκες με υπόνοια υποθυρεοειδισμού θα πρέπει να εξετάζονται και να δέχονται σχετική θεραπεία το συντομότερο. Μία έρευνα αναφέρει ότι η κατάλληλη θεραπεία μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού, τόσο στις εκδηλωμένες όσο και στις υποκλινικές καταστάσεις, καταλήγοντας στην πλειονότητα σε τελειόμηνες γεννήσεις χωρίς επιπλοκές. 

Ποιες ενέργειες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο;

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει πολλές πιθανές συστάσεις, όπως ξεκούραση στο κρεβάτι, προγραμματισμένη καισαρική, κ.ά. Αλλά αυτό καθορίζεται πάντα από τον γιατρό σας με βάση τον ατομικό φάκελο και τις ιδιαίτερες συνθήκες της περίπτωσής σας. Το βασικότερο όμως είναι η σωστή και έγκαιρη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, μέσω της ορμονικής υποκατάστασης. Αν εξαλειφθεί ή μειωθεί σημαντικά ο παράγοντας του υποθυρεοειδισμού, αυξάνονται σίγουρα οι πιθανότητες για μια πιο θετική έκβαση της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, μέλλουσες μητέρες που ανησυχούν για το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού (ειδικά αν έχουν προηγούμενο ιστορικό), μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες, αναζητώντας πρώιμη προγεννητική φροντίδα, υγιεινή διατροφή, ρυθμίζοντας το βάρος τους σωστά και αποφεύγοντας ορισμένες επικίνδυνες ουσίες (αλκοόλ, κάπνισμα) και το άγχος. Επιπλέον, εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πρόωρου τοκετού, μπορεί να επιλέξει τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων για να επιμηκύνει τον χρόνο της κύησης (όπως διάφορες μορφές προγεστερόνης) ή για να επιταχύνει την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου (όπως στεροειδή, τα οποία χορηγούνται για την ωρίμανση των πνευμόνων του μωρού). Ο έλεγχος των χρόνιων παθήσεων που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί πάντα να βοηθήσει στην αποφυγή του πρόωρου τοκετού.

Τι να ρωτήσετε τον γιατρό σας:

• Πόσο τοις εκατό είναι οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό με βάση την κλινική και εργαστηριακή μου εικόνα;
• Ποια φάρμακα θα πρέπει να σταματήσω και ποια θα πρέπει να αρχίσω ή να συνεχίσω αν έχω υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
• Ποιοι παράγοντες θα σας οδηγήσουν αν αποφασίσετε μια γέννα με ραντεβού ή με καισαρική τομή;
• Έχετε κάποια στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού εξαιτίας του Hashimoto ή τη μέση διάρκεια της εγκυμοσύνης στην περίπτωση αυτή;
• Εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, τι άλλα μέτρα πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, θα μπορούσα να πάρω προκειμένου να διασφαλίσω την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης μου;

Πηγη http://www.autoimmunemom.com/hashimotos-thyroid/hashimotos-thyroiditis-and-pre-term-delivery.html
αποδοση: κωνσταντινα μαλτεζου

Σημείωση: Το άρθρο υπογράφει ο δρ. Γκάρι Ρόθμπαρντ, επαγγελματίας ιατρικός  συγγραφέας και σύμβουλος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το κείμενο περιέχει τις απόψεις του συγγραφέα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ιατρική πρακτική ούτε παρέχει ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s