Μικρό χταπόδι στην Ελλάδα (επίλογος)

img_1120

Κάτι που δεν περίμενα να νιώσω ποτέ φεύγοντας από ένα νοσοκομείο για παιδιά είναι χαρά. Στις 17 Νοεμβρίου 2016 όμως, όταν τα μικρά πλεκτά χταπόδια κατάφεραν να προσγειωθούν στην Ελλάδα και να γίνουν η παρέα ορισμένων πρόωρων και άρρωστων μωρών, ένιωσα αυτό ακριβώς το συναίσθημα.

Ήταν μια ξεχωριστή 17η Νοέμβρη, μια ξεχωριστή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, που έδειξε ότι η αρχή για να αλλάξουν τα πράγματα μπορεί να γίνει από εμένα κι από εσένα, ανθρώπους που έζησαν κάτι και γι’ αυτό θέλουν να προσφέρουν, ανθρώπους που από το μηδέν συνασπίζονται, ανθρώπους που δεν είναι καχύποπτοι, που λένε «γιατί όχι;», που προσφέρουν τον χρόνο και τον κόπο τους, που ανοίγουν τις πόρτες τους.

Η άφιξη της δράσης Μικρό χταπόδι στην Ελλάδα ήταν δουλειά ομαδική. Κάποιος είχε την ιδέα, κάποιος συγκέντρωσε τις πληροφορίες, άλλος ανέλαβε να μιλήσει με τις ομάδες πλεκτριών δίνοντάς τους οδηγίες – κι εκείνες να πλέξουν φυσικά – άλλος δέχτηκε να φωτογραφίσει κι άλλος να φωτογραφηθεί, κάποιος να ντύσει εικαστικά την εκστρατεία, άλλος – ή μάλλον άλλες – να χτυπήσουν την πόρτα των ΜΕΝΝ με μια αγκαλιά χταπόδια και ορισμένοι επαγγελματίες υγείας να τις ανοίξουν χαμογελώντας.

Τα χταπόδια των ομάδων Plexi plexi βελονάκι crochetholic και ΠΛΕΚΤΟΠΑΡΕΑΚΙ στις οποίες «φτάσαμε» χάρη στην μπλόγκερ Μαρία Ατραΐδου προσγειώθηκαν στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού στην Αθήνα, ΕΣΥ του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη, Βενιζέλειου στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας. Οι φωτογραφίες δίνουν από μόνες τους το ρεπορτάζ.

ΜΕΝΝ Π&Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΑΘΗΝΑ

img_1110 img_1113

Η Ελισάβετ Καραβατάκη από την ομάδα υποστήριξης ΜΕΝΝ-Μόνο για γονείς στο facebook και η γράφουσα.

img_1117  img_1118

Η υποδοχή ήταν παραπάνω από θερμή τόσο από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και από τους ίδιους τους γονείς που δέχτηκαν για συντροφιά των μικρών τους τα πλεκτά χταπόδια μας.

img_1124 img_1125

Τώρα τα πιτσιρίκια έχουν όλη την ώρα δίπλα τους κάποιον να τα «προσέχει». Εκτός βέβαια από τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που είναι συνεχώς από πάνω τους κάνοντας συγκινητικά τη δουλειά τους. Τόσα χαμόγελα σε ιατρικό team δεν έχουμε ξαναδεί. Όχι τυχαία η συγκεκριμένη μονάδα έχει ανοικτό επισκεπτήριο στους γονείς και, όπως με μεγάλη μας χαρά μάθαμε, εφαρμόζει τη μέθοδο καγκουρό σε διασωληνωμένα μωρά!

img_1127

Το προσωπικό ξετρελάθηκε με τα πολύχρωμα χταποδάκια και διάβασε με προσοχή το ενημερωτικό έντυπο για τη χρησιμότητα και τη χρήση τους.

ΜΕΝΝ Ε.Σ.Υ. – ΓΕΝΙΚΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

salonica1

Αυτό το φινιστρίνι δεν είναι «θαλασσινό» αλλά αντέχει σε μεγάλες φουρτούνες.

salonica2

Θηλυκά και αρσενικά πλεκτά χταπόδια σκορπίστηκαν στη μονάδα για να δώσουν μια νότα χαράς στο προσωπικό και τους γονείς των νοσηλευόμενων μωρών.

salonica3

Η μαμά Αγγελική Σακαλή φρόντισε να ενημερώσει γιατρούς και νοσηλευτές και να τους χαρίσει μια πολύχρωμη, κεφάτη παρέα για να τους συντροφεύσει στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

ΜΕΝΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

kavala1  kavala3

Η Τασούλα Μελισσόπουλου από το 31ebdomades φρόντισε ώστε να απλωθούν τα πλοκάμια των πλεκτών χταποδιών σε μια μικρή μονάδα που φιλοξενεί λιγότερο σοβαρά περιστατικά, αλλά μας υποδέχτηκε με πλατιά χαμόγελα!

kavala2

ΜΕΝΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

kriti

Η μαμά Ελένη Βαϊραμίδου ταξίδεψε από τα Χανιά στο Ηράκλειο επειδή δεν ξέχασε πως κάποτε βρισκόταν καθημερινά εκεί για το δικό της μωρό. Τα σακουλάκια της κρύβουν έναν μικρό φίλο για τους μικρούς φίλους της μονάδας και ένα ενημερωτικό έντυπο.

Ευχαριστούμε θερμά όλες τις μονάδες που αγκάλιασαν τη δράση μας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ  

1 Τον Ιανουάριο του 2013, μία Δανή έπλεξε ένα μικρό χταπόδι για ένα πρόωρο μωρό. Το χταποδάκι τοποθετήθηκε μέσα στη θερμοκοιτίδα και είχε σαν αποτέλεσμα ένα πιο ήρεμο μωρό που τραβούσε λιγότερο τα καλώδια στο σώμα του. Η ιδέα διαδόθηκε γρήγορα και η δράση «Μικρό χταπόδι» κατέκτησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία.

2 Στην Ελλάδα τη δράση φέρνει το 31ebdomades.gr που απαρτίζεται από μητέρες πρόωρων οι οποίες συνεργάστηκαν με ομάδες πλεκτριών. Περίπου 25 εθελοντές ένωσαν αφιλοκερδώς τις βελόνες τους από τον Απρίλιο του 2016. Όπως περιγράφουν χρειάζονται 4 – 5 ώρες πλεξίματος για κάθε χταπόδι.

3 Τα χταποδάκια έχουν για λόγους ασφαλείας συγκεκριμένο μέγεθος, σφιχτή πλέξη και πλέκονται με ασφαλές για τα πρόωρα βαμβάκι που πλένεται στους 60ο C.  Ωστόσο σε μωρά ηλικίας κάτω των 3 ετών πρέπει να δίνονται πάντα με την επίβλεψη ενός ενήλικα ή να μοιράζονται σε περιβάλλον με αυστηρή επίβλεψη.

5 Αν είστε γονιός, μην αφήνετε το μωρό με το χταπόδι χωρίς επίβλεψη. Οι μονάδες παρακαλούνται να ελέγχουν και να αποστειρώνουν τα χταποδάκια προτού τα δώσουν στα βρέφη με την επίβλεψη πάντα του νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για χταπόδια που δεν ελέγχθηκαν.

6 Τα χταποδάκια προσφέρονται ως συμβολικό δώρο στους σημερινούς μικρούς ήρωες της θερμοκοιτίδας από τα δικά μας παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοεμβρίου.

7 Τα χταποδάκια ΔΕΝ πωλούνται. Πλέχτηκαν αφιλοκερδώς και προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ σε νοσηλευόμενα μόνο μωρά και τους γονείς τους.

8 Αν το παιδί σας νοσηλεύεται καλό είναι να επικοινωνήσετε πρώτα με τη μονάδα προκειμένου να σας επιτρέψουν να μπει ένα τέτοιο χταπόδι στη θερμοκοιτίδα. Η κάθε μονάδα έχει τους δικούς της κανόνες υγιεινής και οφείλουμε να τους σεβαστούμε.

9 Αν το παιδί σας δεν νοσηλεύεται, δεν μπορούμε να σας προμηθεύσουμε με χταπόδι. Μπορείτε όμως να φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας.

10 Επικοινωνήστε μαζί μας στα ksokou@gmail.com και a_melissopoulou@yahoo.gr για περισσότερες πληροφορίες, βάζοντας στον τίτλο του mail σας «Για το μικρό χταπόδι».

Δείτε εδώ τη φωτογράφιση της εκστρατείας.

Διαβάστε εδώ το πώς ξεκίνησε η δράση.

κελλυ σωκου

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μικρό χταπόδι στην Ελλάδα (επίλογος)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s