Μικρό χταπόδι (η ιστορία)

Είναι μικρά, είναι απαλά, μα πάνω από όλα, είναι μια παρηγοριά για τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα. Τα πλεκτά χταποδάκια που τρυπώνουν στις θερμοκοιτίδες αρκετών μονάδων της Ευρώπης είναι μια ιδέα που έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή.

xtapodi1

Τον Ιανουάριο του 2013, μια Δανή έπλεξε ένα μικρό χταπόδι για ένα προωράκι. Το χταποδάκι τοποθετήθηκε μέσα στη θερμοκοιτίδα μαζί με το μωρό και είχε θετικό αποτέλεσμα: το μωρό ήταν πιο ήρεμο, αλλά κυρίως τραβούσε λιγότερο τα καλώδια που το περιέβαλαν. Σε άλλες περιπτώσεις, πρόωρα που είχαν δίπλα τους ένα τέτοιο χταπόδι, έδειξαν βελτίωση στην αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό και αυξήθηκε η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα.

xtapodi4

Η ιδέα, απλή και «μικρή», διαδόθηκε γρήγορα και κατέκτησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τη Δανία, το πρότζεκτ εφαρμόστηκε στη Σουηδία. Πολλές γυναίκες άρχισαν να πλέκουν μικρά χταπόδια. Και έτσι γεννήθηκε η δράση «Μικρό Χταπόδι». Έκτοτε πολλά νοσοκομεία στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία υποδέχτηκαν τα χταποδάκια αυτά.

xtapodi2

Όπως περιγράφουν εθελόντριες πλέκτριες χρειάζονται 4 – 5 ώρες πλεξίματος για κάθε χταπόδι. Τα πάντα γίνονται με αυστηρές προδιαγραφές: τα χταποδάκια έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, σφιχτή πλέξη και πλέκονται με ασφαλές για τα πρόωρα βαμβάκι που πλένεται στους 60°C.  Όπως οι ίδιες δηλώνουν, στόχος είναι να βοηθήσουν στη γρήγορη ανάρρωση των πρόωρων και όχι να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

xtapodi3

Αυτή λοιπόν η «μικρή», απλή ιδέα ενέπνευσε και εμάς εδώ στο 31εβδομάδες να φτιάξουμε και να χαρίσουμε και στα δικά μας προωράκια πλεκτά χταπόδια. Δίπλα μας στάθηκε από την αρχή του πρότζεκτ η Μαρία Ατραΐδου, μητέρα δύο παιδιών, δημιουργός του μπλογκ Μεγαλώνω Μεγαλώνεις Μεγαλώνει και δεινή πλέκτρια. Η Μαρία απευθύνθηκε στις ομάδες πλεκτριών που γνώριζε και τους είπε την ιδέα. Ενθουσιάστηκαν! Πλέκτριες αλλά και άντρες πλέκτες, περίπου 25 στον αριθμό, από τις ομάδες Plexi Plexi βελονάκι crochetholic και ΠΛΕΚΤΟΠΑΡΕΑΚΙ προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να πλέξουν για τα δικά μας πρόωρα τα αντίστοιχα χταπόδια. Τους στείλαμε τις αυστηρές προδιαγραφές από το εξωτερικό και εκείνοι ρίχτηκαν με τα μούτρα στη δουλειά από τον περασμένο Απρίλιο. Ζητήσαμε λίγα. Μας έφτιαξαν πολλά!

xtapodi5

Τα πολλά χταπόδια, μας έδωσαν πολλές ιδέες…

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

12 σκέψεις σχετικά με το “Μικρό χταπόδι (η ιστορία)

  1. Το να φτιάχνεις πράγματα με τα χέρια σου που ξέρεις πως ο αποδέκτης τους είναι ένα τόσο δα μωράκι, είναι κάτι που σε κάνει να ελπίζεις σε έναν καλύτερο κόσμο και να χαμογελάς. Το να ξέρεις ότι με αυτό που έφτιαξες θα κάνεις τους γονείς αυτού του μωρού να μην νιώθουν τόσο μόνοι στον αγώνα τους και ότι κάποιος τους σκέφτηκε, είναι επίσης ένας λόγος να χαμογελάς κόντρα στην μαυρίλα της εποχής. Εύχομαι όλα τα προωράκια να βγαίνουν πάντα νικητές σε όλες τις μάχες της ζωής τους

    • Το να έχεις δίπλα σου μια νεραϊδούλα που σκέφτεται έτσι αποτελεί την καλύτερη συμμαχία για να αλλάξεις κάτι από τη μαυρίλα της εποχής. Ευχαριστούμε για τις ευχές, για το έργο και για την προσφορά σου.

  2. Εκπληκτικό! Μπορείτε να μου δώσετε πληροφορίες για την προσέγγιση των υπευθύνων στη μονάδα; Γέννησα την Τετάρτη το δεύτερο μωράκι μου, πάλι πρόωρα, και θα ήθελα πολύ να έχει μια συντροφιά.

    • Να σας ζήσει! Και να μην χρειαστεί να μείνει στη μονάδα παρά μόνο για ελάχιστες ημέρες. Επικοινωνήστε μαζί μας στο ksokou@gmail.com για τις πληροφορίες που μας ζητήσατε ή στείλτε μας εδώ το μέιλ σας.

  3. […] πριν από 3,5 χρόνια στη Δανία (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ) και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά και στην Ελλάδα από […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s