Τι είναι η ΜΕΝΝ;

menn_n

Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ή αλλιώς ΜΕΝΝ όπως συνήθως λέγεται) είναι το μέρος που πηγαίνουν τα άρρωστα νεογέννητα ή τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας απλός ορισμός, που μπορεί να καλύψει την εύλογη απορία όσων (ευτυχώς) δεν ξέρουν.

Όταν όμως είσαι γονιός που το νεογέννητο μωρό σου νοσηλεύεται, ο ορισμός αυτός περιπλέκεται, «εμπλουτίζεται» και μόνο έτσι μπορεί να αποδώσει τι ακριβώς είναι αυτό το μέρος που φιλοξενεί μωρά, τα οποία χαρακτηρίζονται από υγιή με μικρά θέματα υγείας, μέχρι βαριά άρρωστα ή εξαιρετικά πρόωρα.

ΜΕΝΝ λοιπόν, είναι το μέρος όπου έχουν ακουστεί περισσότερες προσευχές, περισσότερα «Πάτερ ημών», περισσότερα «ευχαριστώ Θεέ μου» από οποιαδήποτε εκκλησία στον κόσμο.

ΜΕΝΝ είναι το μέρος όπου η ψυχή του γονιού βγαίνει από το σώμα του και παίρνει τη θέση της δίπλα σε μία θερμοκοιτίδα. Είναι το μέρος που οι γονείς δεν σταματούν να ψιθυρίζουν στα μωρά τους πόσο πολύ τα αγαπούν και πόσο ανυπομονούν να τα πάρουν αγκαλιά. Είναι το μέρος όπου ένας γονιός δεν σταματάει να μιλάει στο παιδί του για τα όνειρα που έχει κάνει για αυτό.

ΜΕΝΝ είναι το μέρος όπου οι γονείς μιλούν με άλλους άγνωστους γονείς, με γιατρούς και νοσοκόμες, ακόμη και με τον εαυτό τους. Γιατί, μέσα στη ΜΕΝΝ, το να μιλάς στον αυτό σου προσπαθώντας να τον καθησυχάσεις, να τον εμψυχώσεις είναι απόλυτα φυσιολογικό.

ΜΕΝΝ είναι το μέρος όπου ένας γονιός μπορεί να μάθει τα πιο τρομακτικά νέα και εκείνη τη στιγμή να μπορείς να ακούσεις ακόμη και μία καρφίτσα να πέφτει. Είναι το μέρος όπου ακούς τους λυγμούς γονιών, που έχοντας εξαντλήσει κάθε επιλογή για το μωρό τους, τώρα καλούνται να πάρουν αποφάσεις που κανένας γονιός δεν θα έπρεπε να παίρνει για το παιδί του.

ΜΕΝΝ είναι ένα μέρος όπου κυριαρχεί ο φόβος του τι πρόκειται να συμβεί, ενώ την ίδια στιγμή η μοναδική επιλογή που υπάρχει για το μωρό είναι να συνεχίσει να παλεύει.

ΜΕΝΝ είναι ένα μέρος που γεμίζει χαμόγελα όταν η υγεία ενός μωρού βελτιώνεται. Είναι το μέρος που ξεχειλίζει χαρά όταν ένα μωρό φεύγει από εκεί στην αγκαλιά των γεμάτων περηφάνια γονιών του.

ΜΕΝΝ είναι το μέρος που σημαδεύεται για πάντα από κάθε μωρό που νοσηλεύεται εκεί, είτε αυτό ζήσει είτε πεθάνει. Ένα κομμάτι των μωρών μένει για πάντα εκεί.

ΜΕΝΝ είναι ένα μέρος του οποίου οι τοίχοι έχουν δει και έχουν ακούσει πολλά. Και αν οι τοίχοι αυτοί μπορούσαν να μιλήσουν ξέρετε τι θα έλεγαν;

Αν οι τοίχοι της ΜΕΝΝ είχαν φωνή

«Μαμά, που το μωρό σου είναι τόσο εύθραυστο, που ακόμη δεν ξέρεις αν θα ζήσει ή αν θα πεθάνει, να ξέρεις δεν είσαι η πρώτη, και δυστυχώς ούτε η τελευταία, που ανεβαίνει αυτό το Γολγοθά. Δεν είσαι μόνη».

«Μπαμπά, που προσπαθείς να στηρίξεις τη σύντροφό σου, δεν πειράζει να δείχνεις τα συναισθήματά σου, δεν πειράζει να κλάψεις. Κανείς εδώ δεν θα σε παρεξηγήσει».

«Ακούμε τις προσευχές σας, ακούμε τα όνειρα που κάνετε για το παιδί σας και μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Να είστε παρόντες, απλά να είστε εδώ κάθε στιγμή. Γιατί η εμπειρία αυτή θα σας αλλάξει ως γονείς. Όποια και αν είναι η έκβαση της υγείας του παιδιού σας, η ΜΕΝΝ θα σας αλλάξει για πάντα».

πηγή, αποδοση: τασουλα μελισσοπουλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s