Πώς οι τοξίνες προκαλούν προωρότητα

takingonthetoxins

Στο πλαίσιο της αναζήτησης για το τι προκαλεί πρόωρο τοκετό, μία νέα έρευνα ήρθε στη δημοσιότητα την 1η Σεπτεμβρίου 2016, στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS Pathogens». Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία της Αναπαραγωγής της Βομβάης, έδειξε ότι οι πρόωροι τοκετοί μπορεί να συνδέονται με την εξάπλωση βακτηριδίων στον κόλπο της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη.

Το ένοχο βακτήριο

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Βομβάης ανακάλυψαν ότι το βακτήριο που αποκαλείται Στρεπτόκοκκος τύπου Β (GBS) παράγει μικροσκοπικές δομές, που θυμίζουν μπαλόνια και αποκαλούνται μικροκυστίδια, τα οποία μεταφέρονται από τον κόλπο της εγκυμονούσας προς την μήτρα, προκαλώντας ρήγμα στη μήτρα και οδηγώντας έτσι σε πρόωρο τοκετό.

«Τα βακτήρια GBS συνήθως ανιχνεύονται στον κόλπο της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, στο 40% των γυναικών, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και με κάποιον τρόπο οδηγούν σε πρόωρο τοκετό», είπε ο Δρ Ντίπακ Μόντι, συντάκτης της έρευνας, προσθέτοντας: «αναρωτηθήκαμε με ποιον τρόπο τα βακτήρια που υπάρχουν στον κόλπο μπορούσαν να επηρεάσουν τη μήτρα της μητέρας. Ανακαλύψαμε ότι απελευθερώνουν μικροκυστίδια που οδηγούνταν προς μήτρα και της προκαλούσαν συσπάσεις».

Ο ρόλος των τοξινών

«Υπάρχουν τοξίνες στα μικρυκυστίδια, τα οποία οδηγούν στην απώλεια της ελαστικότητας της μήτρας», πρόσθεσαν οι ερευνητές. Η Δρ Νιλίμα Κσιρσαγκάρ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κλινικής Φαρμακολογίας, δήλωσε ότι αυτή η νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αλλάξουν την κλινική πρακτική και να ερευνήσουν φάρμακα που μπορούν να χρησιμεύσουν ως θεραπεία. Προς το παρόν, οι γιατροί παρέχουν μόνο αντιβιοτικά για να αποφύγουν τους πρόωρους τοκετούς. Ωστόσο, αυτό δεν βοηθά σε πολλές περιπτώσεις.

Μελλοντικές θεραπείες

Παρότι η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε σε θηλυκά ποντίκια, οι ερευνητές σκοπεύουν να την επεκτείνουν και σε ανθρώπους. Τα ευρήματά της ανοίγουν δρόμο στους επιστήμονες για την αναζήτηση νέων προληπτικών θεραπειών κατά της προωρότητας, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Ινδία κατέχει το 35% των πρόωρων τοκετών, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

πηγη, αποδοση: κωνσταντινα χατζακη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s