Τι είναι υποτονία και πώς μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί;

images

Ακούμε πολύ συχνά τον όρο χαλαρός μυϊκός τόνος και δεν κατανοούμε τι σημαίνει ή το συγχέουμε με τους αδύναμους ή αγύμναστους μυς. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα ένα ένα.

Ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας όλοι οι μυς του σώματός μας έχουν έναν μυϊκό τόνο: πρόκειται με απλά λόγια για την ετοιμότητά τους να αντιδρούν σε ένα εξωτερικό ερέθισμα όπως για παράδειγμα μια απότομη κίνηση.

Ο μυϊκός τόνος είναι ακούσιος και συνδέεται άμεσα με το νευρικό σύστημα του παιδιού, το οποίο αντιλαμβάνεται την εκάστοτε θέση των μυών. Όταν ο μυϊκός τόνος είναι κανονικός, το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στις τυχόν απότομες κινήσεις των μελών του, διατηρώντας την ισορροπία του, και να μην πέσει. Ο φυσιολογικός μυϊκός τόνος είναι αρκετά δυνατός, ώστε να στηρίζει το σώμα απέναντι στη βαρύτητα αλλά και αρκετά χαλαρός ώστε να επιτρέπει την κίνηση. Επίσης επιτρέπει στους μυς του παιδιού να χαλαρώσουν γρήγορα όταν η οποιαδήποτε αλλαγή στην κίνηση έχει παρέλθει.

Υποτονία: τι σημαίνει

Οι μυς ενός παιδιού με υποτονία καθυστερούν να εκτελέσουν μια σύσπαση απέναντι σε μια εξωτερική δύναμη και αδυνατούν να διατηρήσουν μια οποιαδήποτε μυϊκή σύσπαση για αρκετή ώρα. Με απλά λόγια, οι μυς χαλαρώνουν γρηγορότερα, παρά την πιθανή παρουσία μιας εξωτερικής δύναμης. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η μυϊκή δύναμη είναι κάτι διαφορετικό από τον μυϊκό τόνο. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας σκεφτούμε πως η μυϊκή δύναμη μπορεί να αυξηθεί με την επαναλαμβανόμενη άσκηση, ενώ ο μυϊκός τόνος όχι. Ο μυϊκός τόνος βελτιώνεται μόνο με εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία επικεντρώνεται στις τυχόν αισθητηριακές ανεπάρκειες. Αυτές οι αισθητηριακές ελλείψεις ουσιαστικά δεν ενημερώνουν τον εγκέφαλο για τις τυχόν αλλαγές στη στάση του σώματος. Ας δούμε λοιπόν ποιους τομείς μπορεί να επηρεάζουν οι εν λόγω ελλείψεις:

 

Πού υστερεί ένα παιδί με υποτονία;

  • Στο αιθουσαίο σύστημα που αφορά την αντίδραση ενός παιδιού στην κίνηση. Το αιθουσαίο σύστημα παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διέγερση, τον μυϊκό τόνο, τον προσανατολισμό, την ισορροπία, τις κινήσεις των ματιών και την προσοχή.
  • Στην ικανότητα του σώματος να γνωρίζει πού βρίσκεται σε σχέση με το ίδιο και το περιβάλλον του. Υποδοχείς στις αρθρώσεις και τους μυς δίνουν αυτές τις πληροφορίες στον εγκέφαλο και το κινητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να του επιτρέπουν να κινείται περισσότερο αποτελεσματικά.
  • Στη δεκτικότητά του στο άγγιγμα. Με άλλα λόγια στο αν αποζητά ή αποφεύγει το άγγιγμα.

 

Πιθανά προβλήματα

Ένα παιδί με χαλαρό μυϊκό τόνο ενδέχεται να παρουσιάσει ήπιες και ασήμαντες αναπτυξιακές διαταραχές. Θα μπορούσε να ήταν δυσκολίες στην ισορροπία, τον συντονισμό των κινήσεων, ορθοπεδικά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες και καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη.

Ένα παιδί με χαλαρό μυϊκό τόνο μπορεί να χάνει τον έλεγχο του κεφαλιού του πού και πού και να έχει προτεταμένη την κοιλιά του όταν στέκεται όρθιο. Όταν κάθεται μπορεί να γέρνει λίγο μπροστά, να κουράζεται εύκολα, να παραπονιέται για έλλειψη ενέργειας και να δυσκολεύεται να κάτσει όρθιο, ακίνητο ή για πολλή ώρα στο πάτωμα. Η υποτονία μπορεί να γίνει δύσκολα αντιληπτή, εφόσον μπορεί να υπάρχει και σε ένα παιδί που δείχνει αθλητικός τύπος. Υπάρχουν πολλά παιδιά που μπορούν να παίξουν μπάλα, αλλά η σπονδυλική τους στήλη είναι αδύναμη να τα σηκώσει από την ύπτια στην καθιστή θέση.

 

Ένα μωρό δίνει την αίσθηση ότι γλιστράει από την αγκαλιά, ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει το σώμα του, το οποίο χύνεται όπως αν θα κοιμόταν. Μπορεί να καθυστερήσει ή να δυσκολευτεί να κάνει βαρελάκια, να καθίσει στον πωπό του, να μπουσουλήσει και να περπατήσει. Στην καθιστή θέση έχει συχνά τα πόδια και τα χέρια προτεταμένα προς τα έξω.

 

Αντιμετώπιση

Η υποτονία βελτιώνεται με ειδική θεραπεία που εστιάζει στον έλεγχο των κινήσεων και τα ζητήματα της κατεύθυνσης κατευθείαν από το νευρικό σύστημα. Οι ασκήσεις έχουν σκοπό να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να κατανοήσει πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο του. Η φυσιοθεραπεία και η εργοθεραπεία βοηθούν αρκετά στη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων, στην επίγνωση της θέσης του σώματος και στον προγραμματισμό των κινήσεων. Η φυσιοθεραπεία επιπλέον, τονώνει και το μυϊκό σύστημα παράλληλα, ώστε να αυξήσει τη στήριξη των αρθρώσεων.

κελλυ σωκου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s