Τι (άλλο) προκαλεί πρόωρο τοκετό;

Νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι μοριακοί μηχανισμοί που βρίσκονται στους πνεύμονες των εμβρύων προκαλούν τοκετό.

preemie

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο UT Southwestern στο Τέξας των ΗΠΑ ανακάλυψαν πρόσφατα δύο πρωτεΐνες στους πνεύμονες των εμβρύων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση τοκετού, δίνοντας έτσι επιπλέον στοιχεία για την πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων. Με άλλα λόγια η απάντηση στην ερώτηση «τι προκαλεί τοκετό;» είναι αρκετή για να οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα για το τι προκαλεί και πρόωρο τοκετό.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το ίδιο το έμβρυο δίνει σημάδια πως ξεκινάει ο τοκετός, αλλά οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί που τον προκαλούν παρέμεναν ασαφείς.

Οι κινητήριες πρωτεΐνες

Οι βιοχημικοί του Ιατρικού Κέντρου μελετώντας ποντίκια-πειραματόζωα ανακάλυψαν ότι δύο πρωτεΐνες, οι SRC-1 και SRC-2, ελέγχουν τα γονίδια των πνευμονικών επιφανειοδραστικών παραγόντων που οδηγούν στην έναρξη του τοκετού. Οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες είναι ουσίες που απελευθερώνονται από τους πνεύμονες των νεογνών λίγο πριν από τη γέννα και είναι σημαντικοί για την αναπνοή μέσα στη μήτρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι δύο αυτές πρωτεΐνες ενεργοποιούν γονίδια που βρίσκονται στους πνεύμονες των εμβρύων όταν πλησιάζει η προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιφανειοδραστικοί παράγοντες, η επιφανειοδραστική πρωτεΐνη Α (SP-A) και ο παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων(PAF). Όταν οι SP-A και ο PAF εκκρίνονται από τους πνεύμονες του εμβρύου στο αμνιακό υγρό, προκαλείται μια φλεγμονώδης αντίδραση στη μήτρα της μητέρας, η οποία καταλήγει στον τοκετό.

Κέρδος 4 εβδομάδων

Η παρούσα έρευνα αποδεικνύει ότι όταν οι πνεύμονες του εμβρύου έχουν έλλειψη σε SRC-1 και SRC-2 τότε υπάρχει και μείωση της παραγωγής σε SP-A and PAF. Επομένως υπάρχει καθυστέρηση του τοκετού 1-2 ημερών στα πειραματόζωα ποντίκια, χρονικό περιθώριο που αντιστοιχεί σε 3-4 εβδομάδες στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι εγχύοντας είτε SP-A είτε PAF στο αμνιακό υγρό, οι μητέρες – ποντίκια θα γεννήσουν στην ώρα τους.

«Η έρευνα μας αποδεικνύει ότι το έμβρυο ρυθμίζει την ώρα που θα γεννηθεί και αυτό συμβαίνει αφότου αυτές οι δύο ρυθμιστικές πρωτεΐνες των γονιδίων, οι SRC-1 και SRC-2, αυξάνουν την παραγωγή του επιφανειοδραστικού παράγοντα Α και του παράγοντα που ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια», δήλωσε η Καθηγήτρια Βιοχημείας, Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικού Κέντρου Κάρολ Μέντελσον. «Καταλαβαίνοντας τους  παράγοντες και τους τρόπους που προκαλούν τον τελειόμηνο τοκετό μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε τον πρόωρο τοκετό» σημείωσε.

Οι επόμενες μελέτες θα εστιάσουν στο πώς τα σήματα των εμβρύων μεταφέρονται στη μήτρα και αν συνδέονται τα αποτελέσματα με τα αίτια που προκαλούν πρόωρο τοκετό. Καλή επιτυχία!

Πηγή: http://www.sciencedaily.com
αποδοση: μενια πετση

 

Διαβάστε επίσης:

https://31ebdomades.gr/2016/01/27/ti-prokalei-prowro-toketo/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s