Στενή παρακολούθηση

Μια νέα συσκευή εντοπίζει τις λοιμώξεις στα πρόωρα βάζοντας τέλος στις συνεχείς αιμοληψίες

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνονται για το 20% περίπου των θανάτων των πρόωρων μωρών. Για να μειωθεί το ποσοστό αυτό, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρεν, σε συνεργασία με άλλα πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής αλλά και τρία πανεπιστήμια από την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και την Πορτογαλία, εφαρμόζουν ένα νέο τρόπο επίβλεψης των νεογνών, μία νέα συσκευή που ονομάζεται «Digi-NewB».

clip_image002

Η συσκευή τοποθετημένη στη θερμοκοιτίδα αριστερά, συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή

Καλύτερη παρατήρηση των κινήσεων και των ήχων των νεογνών

Ενώ μέχρι σήμερα οι πληροφορίες για την πορεία της υγείας του μωρού στηρίζονταν στην παρακολούθηση των μηχανημάτων και την κλινική αξιολόγηση από την ιατρική ομάδα, η νέα αυτή συσκευή δίνει επιπλέον δυνατότητες. Παράλληλα με τα υπόλοιπα μηχανήματα που καταγράφουν τις καρδιοαναπνευστικές λειτουργίες, κάμερες (θερμικές και υπέρυθρες) και αισθητήρες ήχου «παρακολουθούν» μόνιμα το μωρό δίνοντας περισσότερα στοιχεία, όπως οι κινήσεις και οι ήχοι που βγάζει. Όλα αυτά τα στοιχεία συλλέγονται και εν συνεχεία αποθηκεύονται σε έναν σέρβερ ο οποίος κάνοντας υπολογισμούς στέλνει σε μόνιμη βάση πληροφορίες στο ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας του μωρού.

 

Πλεονέκτημα χρόνου

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν είναι παρεμβατική. Αποφεύγονται οι αιμοληψίες (άρα τα ατελείωτα σημάδια στο ευαίσθητο σώμα των μωρών) και οι αισθητήρες που μπορεί να ενοχλούν τα μωρά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να ανιχνευτούν σε πρώιμο στάδιο λοιμώξεις και να κερδηθεί έτσι πολύτιμος χρόνος. Αναφορικά με τις λοιμώξεις, είναι γνωστό ότι η επιβίωση του μωρού είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο ρολόι. Κάθε μισή ώρα που χάνεται επιδεινώνει την κατάσταση υγείας. Η νέα αυτή πειραματική συσκευή μπορεί να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό να κερδίσει μέχρι και 6 ώρες στην πρόβλεψη μιας λοίμωξης, κέρδος χρόνου τεράστιο σε σχέση με την τωρινή διαδικασία που ακολουθείται με τις αιμοληψίες.

 

Ένα πρότζεκτ χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μοναδικό στο είδος του και ελπιδοφόρο, το πρότζεκ επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020. Το πρότζεκτ, που ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2016, θα διαρκέσει 4 χρόνια και η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε 700 πρόωρα, που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρεν και της ευρύτερης περιοχής. Εν συνεχεία, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, με στόχο να εφαρμοστεί η μέθοδος σε ακόμη περισσότερες νεογνολογικές μονάδες.

Πηγές: reseau, 20minutes, ouest
αποδοση: τασουλα μελισσοπουλου

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s