Group therapy Αθήνας, λήξις!

Πριν από επτά μήνες ξεκινήσαμε να συναντιόμαστε μια ομάδα 9 ανθρώπων με κοινό βίωμα την προωρότητα και στόχο να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Η Εύη Νεοφώτιστου, μητέρα ενός πρόωρου παιδιού και ψυχολόγος, προσφέρθηκε να καθοδηγήσει αυτό το γκρουπ θέραπι αφιλοκερδώς. Το ραντεβού μας, η τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα στο γραφείο της. Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να συμμετέχω κι εγώ, αφού ταυτόχρονα ήμουν και η διοργανώτρια. Ήξερα όμως ότι το ήθελα πολύ. Για την εμπειρία αυτή ωστόσο θα αφήσω τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να μιλήσουν. Θα πω μόνο ότι ο πόνος, ο φόβος και η αποφυγή θέλουν μοίρασμα, τόλμη και ευελιξία. Ότι μέσα σε μια ομάδα τα προβλήματα φαίνονται αλλιώς και ο δικός σου τρόπος απέναντί τους είναι πιο εύκολο να αλλάξει. Θα πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Εύη, αλλά και σε όλη την ομάδα που μαζί υλοποιήσαμε αυτό που κάποτε ονειρεύτηκα. Γονείς-τραυματίες από την ίδια αιτία, που λέει και η Νατάσα, είδα τον εαυτό μου μέσα από τα μάτια σας, που λέει και η Άννα, και -ξέρετε κάτι;- ποτέ δεν είχα φανταστεί πως η προωρότητα θα γινόταν αφορμή να ζήσω κάτι τόσο όμορφο, που λέει η άλλη Άννα. Μεταξύ μας δεν θα χαθούμε. Οι συνάδελφοι της Εύης που θέλουν να συνεχίσουν το έργο της ή προσφέρονται για κάτι παρόμοιο, μας βρίσκουν στο ksokou@gmail.com και στο a_melissopoulou@yahoo.gr. 

Ο λόγος σε εσάς

Ό,τι καλύτερο έχω κάνει για τον εαυτό μου

Ό,τι καλύτερο έχω κάνει για τον εαυτό μου, το παιδί μου, την οικογένειά μου. Το ευχαριστώ είναι λίγο: για την Εύη Νεοφώτιστου (σ.σ. η ψυχολόγος της ομάδας) που η εξαιρετική δουλειά της και η προσωπική προσπάθειά της μας έδειξε μια άλλη πτυχή του εαυτού μας, για την Κέλλυ Σώκου (σ.σ. η ιδρύτρια του 31εβδομάδες) που είχε μια τόσο σημαντική ιδέα και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να την υλοποιήσει, για όλες τις μανούλες που συμμετείχαν και ήταν τόσο καλές ακροάτριες, τόσο πολύτιμες σύμβουλοι…. Νιώθω τόση ευγνωμοσύνη που τις γνώρισα, που μοιραστήκαμε όμορφες αλλά κυρίως άσχημες στιγμές της ζωής μας, που δουλέψαμε μαζί. Ποτέ μου δεν είχα φανταστεί πως η προωρότητα θα γινόταν αφορμή να ζήσω κάτι τόσο όμορφο!.

Αννα Γκάφα

omada1

Έμαθα να χαίρομαι το παιδί μου

Από το πρώτο κιόλας διάστημα που πήραμε το μωρό στο σπίτι, κατάλαβα πως έπρεπε να κοιτάξω το τραύμα μου γιατί δεν χαιρόμουν το κοριτσάκι μου. Είχα άγχος για όλα: να μην αρρωστήσει και χρειαστεί να την πάμε πίσω στο νοσοκομείο, αν μεγαλώνει σωστά…  Στην ομάδα έμαθα να λειτουργώ σωστά τις σκέψεις μου, να αντιμετωπίζω τον φόβο μου, να χαίρομαι το παιδί μου χωρίς να το κρατάω πίσω από ερεθίσματα, ενώ ταυτόχρονα έφευγα πιο ήρεμη και ανάλαφρη μετά από κάθε συνάντηση. Ομάδα με γονείς-τραυματίες από την ίδια αιτία, γεμάτοι σεβασμό και κατανόηση για όσα νιώθαμε, άνθρωποι αγαπημένοι πλέον που με καταλαβαίνουν.

Νατάσα Αντώναρου

omada2

Βρίσκω ξανά τον εαυτό μου

Η ψυχολόγος της ομάδας υπήρξε το λαμπερό αστέρι που μας έδειχνε τον δρόμο ακόμα κι όταν το καράβι της ζωής μας έπλεε σε σκοτεινά και δύσκολα νερά. Συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι που έμελλε να γίνει το πρώτο μας, αλλά ελπίζω και εύχομαι όχι το τελευταίο μας, άνθρωποι δικοί μου πλέον… Με την τρυφερή τους καρδιά, τη θετική τους ενέργεια και τη στήριξή τους νιώθω πια ότι βρίσκω τον εαυτό μου. Είμαι πολύ ευγνώμων για το ταξίδι αυτό, νιώθω πολύ τυχερή που τους γνώρισα.

Νόρα Χατζηνικολάου

Είδαμε τι πραγματικά μας πονά

 Η εμπειρία από την ομάδα μόνο καλά αποτελέσματα μπορώ να πω ότι απέφερε. Ήταν τόσες οι στιγμές που είδαμε πώς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τα υπόλοιπα ζευγάρια στην ανάπτυξη και στα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν με τα παιδιά. Επίσης μας βοήθησε να γνωρίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας, να βγάλουμε στην επιφάνεια τα συναισθήματά μας και να δούμε πραγματικά τι μας πονά. Ακόμη κι αν με τη σύζυγό μου δεν μπορέσαμε να βοηθηθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη μεταξύ μας σχέση, οι συναντήσεις μόνο καλό μας έκαναν.
 Απόστολος Μαυρίδης
omada3

Είδα τον εαυτό μου μέσα από τα μάτια των άλλων

Πώς να είσαι λειτουργική: η μαγική φράση που μου αποτυπώθηκε στο μυαλό μετά την ομάδα. Είχαμε όλοι ένα κοινό στοιχείο, είμαστε όλοι γονείς πρόωρων μωρών, αυτό ήταν αρκετό για να μας δέσει, να μας κάνει να αισθανθούμε ίσοι προς ίσους, να δούμε τα δικά μας καθημερινά προβλήματα να διαδραματίζονται σε άλλες οικογένειες και να μπορούμε να έχουμε μια πιο αντικειμενική άποψη. Πέρα όμως από τον τεράστιο πόνο της ΜΕΝΝ δεν παύουμε να είμαστε γονείς και για να είναι καλά οι μικροί μας ήρωες πρέπει να είμαστε καλά και οι ίδιοι! Προσωπικά, η ομάδα με βοήθησε να αναγνωρίσω συναισθήματα που δεν πίστευα ότι είχα και να τα αποδεχθώ. Είδα τον εαυτό μου μέσα από τα μάτια των φίλων μου μέσα στην ομάδα και μπόρεσα να γίνω κριτής του εαυτού μου. Έκλαψα, πόνεσα, γέλασα, αγάπησα και πέρναγαν οι μέρες αδημονώντας για την επόμενη συνεδρία.

Αννα Μιχαηλίδου

Έγινα ένα σκαλάκι καλύτερη

 Κάποια θαύματα έρχονται λίγο νωρίτερα από όσο θα έπρεπε. Έρχονται απότομα και τρομακτικά, όχι για εκείνα μόνο αλλά και για εμάς, όλους εμάς που γυρνάμε σπίτι με άδεια αγκαλιά. Ο πόνος και ο φόβος είναι ίδιος, ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια. Οι άνθρωποι διαφέρουν. Άλλος το δείχνει πιο πολύ και κάποιος σχεδόν καθόλου. Έτσι κι εγώ ίσως να μην έδειχνα τα πάντα, μόλις πήρα τον γιο μου σπίτι έκλεισα το παράθυρο… Η ομάδα με έκανε να το ανοίξω, να διώξω τα πάντα. Μέσα από αυτά που έζησαν και είπαν οι άλλοι γονείς, άκουσα και έγινα ένα σκαλάκι καλύτερη, όχι προς τον γιο μου, αλλά προς εμένα. Μακάρι όλοι οι πρόωρα γονείς να έχουν αυτό το στήριγμα που είχα εγώ, παρ’ όλο που δεν έδειχνα πόση ανάγκη το είχα.
Χριστίνα Ράμμου

 

Υ.Γ.1 Οι φωτογραφίες είναι από την τελευταία συνεδρία που κατέληξε σε… πάρτι!

Υ.Γ. 2 Πληροφορίες για τη δουλειά της Εύης Νεοφώτιστου και τη μέθοδο που χρησιμοποιεί μπορείτε να δείτε εδώ.

Y.Γ. 3 Πληροφορίες για τις συναντήσεις μας στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s