Εικονική αγκαλιά

baby

Μία ελπιδοφόρος είδηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της προωρότητας έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς έρευνες που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη φορά από τον Καναδά, όπου με στόχο τη διαχείριση του πόνου και του άγχους των πρόωρων βρεφών δημιουργήθηκε μία πρωτοποριακή συσκευή. Η συσκευή κατασκευάστηκε από τους ερευνητές του νοσοκομείου της επαρχίας British Columbia στον Καναδά και προσομοιώνει την επαφή σώμα με σώμα για τα βρέφη που είναι ακόμα πολύ ευαίσθητα για να τα κρατήσουν αγκαλιά οι μητέρες τους.

Τα οφέλη της μητρικής αγκαλιάς

Σύμφωνα με τη Γυναικολογική Kλινική του ιδρύματος, η επαφή σώμα με σώμα συμβάλει στη συντήρηση σταθερής θερμοκρασίας του βρέφους, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει το συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς. Επιπλέον, σταθεροποιεί την αναπνοή των βρεφών, τα βοηθά να κοιμούνται πιο βαθιά και ενισχύει την εγκεφαλική και νευρολογική ανάπτυξή τους, σύμφωνα με το επίσημο site της κλινικής. «Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι τα βρέφη μπορούν να κερδίσουν βάρος πιο γρήγορα και να πάνε στο σπίτι τους πιο γρήγορα», αναφέρει το site. H σωματική επαφή βοήθησε και στη μείωση του πόνου, σύμφωνα με τα όσα είπε η Δρ. Λίζα Χόλστι, πρόεδρος στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της British Columbia. Ωστόσο κάποια βρέφη που βρίσκονται στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών της κλινικής είναι πολύ πρόωρα για να τα κρατήσουν οι γονείς τους αγκαλιά με ασφάλεια. «Μερικά βρέφη είναι πολυ, πολύ ασθενή και ίσως να μην μπορέσουν να βγουν από τη θερμοκοιτίδα τους. Άλλα χρειάζονται 24 ώρες το 24ωρο φροντίδα και παρακολούθηση και οι γονείς τους δεν είναι πάντα εκεί για να τα πάρουν αγκαλιά» συμπλήρωσε.

Όταν η μαμά «λείπει»

Μαζί με μια ομάδα μηχανικών η Χόλστι βρήκε μία λύση που να ηρεμεί τα βρέφη τα οποία δεν μπορεί κανείς να πάρει αγκαλιά. Ο Ησυχαστής είναι μια ρομποτική πλατφόρμα μέσα στη θερμοκοιτίδα που ανεβαίνει και κατεβαίνει όπως το στέρνο της μητέρας. Ένα χειριστήριο μπορεί και ελέγχει τις κινήσεις από απόσταση, ενώ η πλατφόρμα έχει ακόμα μία επιφάνεια με υφή δέρματος καθώς και ένα χτύπο καρδιάς για να προσομοιώνει όσο το δυνατόν πληρέστερα την επαφή δέρμα με δέρμα. Ο ήχος από τον χτύπο της καρδιάς και η κίνηση της αναπνοής προγραμματίζονται για να ταιριάζουν με του γονιού, ο οποίος σε άλλη περίπτωση θα κρατούσε αγκαλιά το βρέφος. Σκοπός της συσκευής είναι να βοηθήσει τα βρέφη που χρειάζονται ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις πολλές από τις οποίες είναι επώδυνες και στρεσογόνες. Για την αντιμετώπιση του πόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ισχυρά φάρμακα, αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και έχουν και παρενέργειες, σύμφωνα με την Χόλστι. «H έρευνα από το κέντρο μας και από άλλα κέντρα δείχνει ότι ο πόνος που σχετίζεται με αυτές τις διαδικασίες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο που αναπτύσσεται» συμπληρώνει.

Στην αγκαλιά του Ησυχαστή

Η συσκευή είναι μοναδική στο είδος της και τα βρέφη που μέχρι στιγμής επωφελούνται από αυτή είναι όσα νοσηλεύουνται στην πανεπιστημιακή κλινική της British Columbia. «Διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που εκτέθηκαν στον Ησυχαστή ήταν πολύ πιο ήρεμα κατά τη διάρκεια αιμοληψίας και παρατηρήσαμε πως οι χτύποι της καρδιάς τους είχαν κι αυτοί αλλάξει  προς το καλύτερο», είπε η Χόλστι.

Στόχος είναι να γίνει ο Ησυχαστής διαθέσιμος για όλα τα πρόωρα βρέφη που τον χρειάζονται για να νιώθουν λιγότερο πόνο και λιγότερο στρες κατά τη διαμονή τους στη μονάδα. Αν εξακολουθήσουν να προκύπτουν θετικά αποτελέσματα, τότε η ομάδα θα διευρύνει τις μελέτες της και αλλού.

Πηγή: bc.ctvnews.ca
Αποδοση: Κωνσταντινα Χατζακη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s