Ιστορίες καρδιάς

Δεν είχαν περάσει δύο μήνες από τότε που χειρουργήθηκε για σύγκλιση βοτάλειου πόρου* και χρειάστηκε να πάω στο ταμείο μου να υποβάλλω τα σχετικά έγγραφα για να πάρω τα έξοδα. Η υπάλληλος που τα συγκέντρωσε – μητέρα και η ίδια – βούρκωσε. «Θες να μου πεις πως ένα μωρό 10 ημερών έκανε χειρουργείο καρδιάς;» με ρώτησε. Ναι, αυτό ήθελα να πω. Και παρότι η επέμβαση δεν είναι ασυνήθιστη για τα πρόωρα και παρότι το παρουσιάζω στην 5χρονη πλέον κόρη μου σαν το πιο συνηθισμένο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί, να έχεις μια τρυπίτσα στην καρδιά, ο γιατρός να στην κλείσει και να έχεις μια τομή, να όπως εγώ έχω της σκωληκοειδήτιδας… η φάση είναι ζόρικη.

Το θυμήθηκα τις προάλλες που το μωρό της Βασιλικής ήρθε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να χειρουργηθεί για τον ίδιο λόγο και μετά σειρά στη σκέψη μου πήραν άλλα πιο σοβαρά περιστατικά: το μωρό της Αναστασίας, της Μερσίνης, της Ελευθερίας που πέρασαν πολλές μέρες και νύχτες σε μια καρδιοχειρουργική ΜΕΘ. Θυμήθηκα και εκείνο το όμορφο, στρουμπουλό μωρό που κοιμόταν ακίνητο κοντά στο δικό μου, μέρες πριν και μέρες μετά τη δική μας νοσηλεία, τη μητέρα του που πηγαινοερχόταν αμίλητη και την αγωνία του άντρα μου για την εξέλιξή του. Πού να φανταστεί εκείνη ότι ο μπαμπάς του δικού μου παιδιού ρωτούσε τους γιατρούς για το δικό της και έκλαιγε στα κρυφά… Περίεργο πράγμα πως οι ιστορίες των ανθρώπων μπλέκονται μεταξύ τους. Περίεργο πράγμα οι ιστορίες καρδιάς. Ειδικά όταν αφορούν μικρά παιδιά.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί μαθαίνω ότι το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στη χώρα μας, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, υπολειτουργεί. Και φυσικά δεν ευθύνονται γι’ αυτό οι γιατροί που το στελεχώνουν και έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία δύσκολα περιστατικά. Ας εστιάσουμε όμως σε κάτι πιο υγιές. Στο ότι υπάρχει ένας σύλλογος γονέων και κηδεμόνων για παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες** «Η Αγία Σοφία», με σκοπό να στηρίζει τα παιδιά που πάσχουν από καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους, δίνοντας μεγάλους αγώνες για την προάσπιση και απρόσκοπτη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου. Ο σύλλογος αυτός διοργανώνει την Παρασκευή 10 Ιουνίου μια ενημερωτική ημερίδα με τη συμμετοχή παιδοκαρδιοχειρουργών, παιδοκαρδιολόγων, παιδιάτρων-νεογνολόγων και συγγενών ασθενών, με θέμα: «Παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια και δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο: σχέση ελπίδας με προοπτική». Στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), ώρα 3-9μμ. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν. Γιατί και πώς πρέπει να λειτουργεί μία τέτοια μονάδα υγείας. Η είσοδος είναι ελεύθερη και δωρεάν και είμαστε ευπρόσδεκτοι όλοι. Το γιατί και το πώς ορισμένοι γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους βρίσκονται εκεί και αγωνίζονται είναι κάτι που θαυμάζω προσωπικά. Αλλά είπαμε… ιστορίες καρδιάς.

Κελλυ Σωκου

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα παρακάτω (κλικάρετε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Prosklisi_Syggeni_Kardiopathia_gia_blogs (1)

* Όσο το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα, έχει ένα αιμοφόρο αγγείο που συνδέει την πνευμονική αρτηρία με την αορτή, τον λεγόμενο βοτάλειο πόρο. Ο βοτάλειος πόρος είναι ανοιχτός και λειτουργικός όσο η μητέρα κυοφορεί, όταν όμως το παιδί γεννιέται, κλείνει από μόνος του διότι δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες του μωρού. Στα πρόωρα μωρά ο βοτάλειος πόρος ενδέχεται να μην μπορεί να κλείσει από μόνος του παρά μόνο με τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου. Σε λίγες περιπτώσεις που ο πόρος δεν κλείνει ούτε με τη φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η τομή γίνεται στην πλάτη.

** Περίπου 1 στα 100 βρέφη γεννιέται με κάποιο είδος συγγενούς καρδιοπάθειας. Μπορεί η βλάβη να είναι ασήμαντη χωρίς συμπτωματολογία ή και πολύπλοκη και σοβαρή και να χρήζει ειδικής φροντίδας ή και χειρουργείου. Μία οπή στο τοίχωμα μεταξύ δύο κοιλιών της καρδιάς, αγγεία και αρτηρίες που βρίσκονται σε λάθος σημείο, ή ελλιπής ανάπτυξη της μίας πλευράς της καρδιάς είναι μερικά από αυτά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s