Θηλασμός: μια εναλλακτική προσέγγιση

Ποια είναι η μέθοδος «Επιδόρπιο στο στήθος» και πώς μπορεί να ωφελήσει ένα πρόωρο και τη μαμά του στο σπίτι; 

thilastro

Συζητούσα με μια φίλη, που συχνά με εμπνέει. Η συζήτησή μας αφορούσε τα πρόωρα μωρά, τα μωρά που νοσηλεύθηκαν ή νοσηλεύονται σε ΜΕΝΝ και τα λιποβαρή μωράκια, των οποίων οι μητέρες αντλούν αποκλειστικά, είτε καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του μωρού με μητρικό γάλα, είτε συμπληρώνοντας με φόρμουλα. Κάθε μητέρα ανησυχεί για την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού της. Οι μητέρες των μωρών αυτών, όμως, δικαιολογημένα έχουν μεγαλύτερο φόβο και άγχος. Πώς λοιπόν μπορούν να παρακάμψουν τις (λανθασμένες ή όχι, δεν θα το κρίνουμε εμείς) οδηγίες που τους δίνονται να μη βάλουν τα μωρά τους καθόλου στο στήθος πριν φτάσουν τα Χ κιλά ή τις Ψ εβδομάδες ζωής ή τις οδηγίες ότι τα μωρά τους πρέπει να πίνουν συγκεκριμένες ποσότητες γάλακτος ανά γεύμα με μπιμπερό, και να προσπαθήσουν να τα θηλάσουν παρά το άγχος και το φόβο τους;

Κάτι που πολλοί αγνοούν είναι ότι όταν τα μωρά στερούνται την επαφή με το στήθος και την εξάσκηση στο θηλασμό, είναι πιθανό η παραγωγή γάλακτος (και η αντοχή) της μητέρας να μειωθεί κάποια στιγμή, αν αυτή δεν έχει το κουράγιο, τη δύναμη και το χρόνο να συνεχίσει να αντλεί εντατικά και συστηματικά. Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν η μητέρα διατηρήσει την παραγωγή της, όταν τα μωρά θα φτάσουν τα Χ κιλά ή την προκαθορισμένη Ψ ηλικία, είναι πολύ πιθανό να μην ξέρουν/να μη μπορούν/να μη θέλουν πια να θηλάσουν, καθώς θα έχουν συνηθίσει την υφή και τη ροή της τεχνητής θηλής του μπιμπερό.
Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι ίσως τα μωράκια αυτά, που οι μητέρες τους φοβούνται να τα θηλάσουν (γιατί για παράδειγμα ίσως δεν θηλάζουν αποτελεσματικά λόγω προβλημάτων υγείας ή αποκοιμιούνται στο στήθος μετά από μερικές ρουφηξιές), μπορούν να τους δίνουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν το θηλασμό και την επαφή με το στήθος μετά τα γεύματά τους. Σαν επιδόρπιο δηλαδή. Ένα θρεπτικότατο bonus αγάπης. Έτσι και δεν θα αγχώνεται η μαμά για το αν το μωρό έχει φάει όσο πρέπει, και το μωρό δεν θα στερείται την τόσο ωφέλιμη επαφή του με το στήθος της μητέρας και τον θηλασμό, ακόμη κι αν αυτός σε πρώτη φάση είναι ο μη-θρεπτικός (το λεγόμενο πιπίλισμα).
Τελειώνοντας το γεύμα στο στήθος, όπως λέει και η Christina Smillie IBCLC στη μέθοδο «Finish at the breast», το μωρό είναι πιο ήρεμο και συνεργάσιμο και στην προκειμένη περίπτωση (των πρόωρων-λιποβαρών-νοσηλευόμενων νεογνών) είναι πιο ήρεμη και η μαμά, καθώς γνωρίζει ότι το μωρό έχει φάει. Έτσι έχοντας το μωρό της χορτάτο, ήρεμο, γαλήνιο ή/και κοιμισμένο στο στήθος της μπορεί η μητέρα αυτή να αντλήσει από το ελεύθερο στήθος (είτε έχει έρθει η ώρα της επόμενης άντλησης, είτε όχι), καθώς από το πιπίλισμα του μωρού στο στήθος θα ενεργοποιείται ευκολότερα το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτός της και η άντληση θα είναι ευκολότερη και πιθανότατα αποτελεσματικότερη. Αν τυχόν το μωρό δε μπορεί να διαχειριστεί τη ροή γάλακτος του στήθους της μητέρας και ή δυσφορεί, θα μπορούσε η μητέρα να το βάζει στο στήθος μετά την άντληση, ώστε η ροή να είναι μικρότερη ή να δοκιμάσει εναλλακτικές στάσεις θηλασμού (όπως περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο “Θηλασμός Πρόωρου-Λιποβαρούς-Νοσηλευόμενου Βρέφους https://www.facebook.com/notes/%CE%B8%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%82/829662887070979).

Αποκλειστικός θηλασμός, πότε;

Αν τυχόν το μωρό δείχνει δείγματα υπερσίτισης, τότε ίσως αυτό να είναι ένα σημάδι ότι θηλάζει αποτελεσματικά και -σε συνεννόηση πάντα με τους επαγγελματίες υγείας που το παρακολουθούν- ίσως χρειάζεται κάποια σταδιακή μείωση στις ποσότητες γάλακτος, που λαμβάνει με το μπιμπερό ή συχνότερα και μικρότερα γεύματα. Όταν ελεγχθεί και διαπιστωθεί από τους ειδικούς ότι όντως το μωρό θηλάζει αποτελεσματικά, τότε ακολουθώντας τη μέθοδο «Finish at the breast» (όπως περιγράφεται αναλυτικά εδώ http://www.lowmilksupply.org/finishatthebreast.shtml και προς το τέλος του αρχείου με το Υλικό για Επαναγαλακτισμό-Επαναθηλασμό https://www.facebook.com/notes/%CE%B8%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C/661856323851637), θα μπορούσε η μητέρα να θηλάσει αποκλειστικά, ελαττώνοντας σταδιακά τη χρήση μπιμπερό και τη χορήγηση συμπληρώματος.

Οφέλη

Με τη μέθοδο «Επιδόρπιο στο στήθος», τα πιθανά οφέλη είναι πολλά. Τα βασικότερα είναι ότι
1) Σταδιακά το μωρό θα εξασκηθεί στο θηλασμό (οπότε λογικά μεγαλώνοντας θα θηλάζει όλο και πιο αποτελεσματικά), καθώς σύμφωνα με το Dr. Jack Newman τα μωρά και οι μητέρες μαθαίνουν να θηλάζουν θηλάζοντας,
2) Θα διατηρηθεί η επαφή του μωρού με το στήθος της μητέρας και θα συνδυαστεί η επαφή αυτή με τη χαλάρωση, την ευχαρίστηση, την αίσθηση ευφορίας, τον ύπνο (οπότε ίσως ελαττώνονται κάπως οι πιθανότητες το μωρό να απορρίψει μελλοντικά το στήθος, λόγω της χρήσης μπιμπερό),
3) Είναι πιο εφικτός ο στόχος του αποκλειστικού θηλασμoύ και τέλος, κάτι πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να παραβλέπεται,
4) Η μητέρα περνά υπερπολύτιμο χρόνο με το μωρό της (τον οποίο συχνά στερείται λόγω αποκλειστικών αντλήσεων, πλυσιμάτων, αποστειρώσεων κ.ά.), συσφίγγεται η μεταξύ τους σχέση και ενισχύεται ο δεσμός μητέρας-μωρού, επιτυγχάνεται η επαφή δέρμα με δέρμα, αυξάνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας και πιθανότατα εξοικονομείται χρόνος και από τις αντλήσεις, ώστε να ξεκουραστεί λίγο η ηρωίδα αυτή.
Από τη μέθοδο “Επιδόρπιο στο Στήθος” ίσως να ωφεληθούν και οι μητέρες που δεν έχουν πρόωρα, λιποβαρή, νοσηλευόμενα μωρά, αλλά αντλούν αποκλειστικά και επιθυμούν να επαναφέρουν τα μωρά τους στο στήθος. Ακόμη κι αν φοβούνται να δοκιμάσουν να βάλουν το μωρό να θηλάσει όταν πεινάει, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν χαλαρά και ήρεμα, χωρίς πίεση και άγχος να αυξάνουν την επαφή του μωρού με το στήθος τους, μετά το γεύμα. Αν τελικά το μωρό δεχθεί έστω και να πιπιλήσει το στήθος, μπορούν σταδιακά να εφαρμόσουν τη μέθοδο “Finish at the Breast” της Christina Smilllie και να επιτύχουν τον επιθυμητό επαναθηλασμό. Αν όχι, απλά θα έχουν κερδίσει περισσότερο χρόνο επαφής με το μωρό τους. Την πιο γλυκιά επαφή, με το πιο γλυκό επιδόρπιο, χωρίς τύψεις και ενοχές!

Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Της Κωνσταντίνας Γιαννιώτη, Φαρμακοποιού
Συντονίστριας της Εθελοντικής Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου και Συνδιαχειρίστριας της Εθελοντικής Ομάδας Υποστήριξης “Θήλαστρο & Θηλασμός”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s