Βρεφικό μασάζ: Α-Ω

 

Κεφάλαιο βρεφικό μασάζ. Πολυτέλεια ενδεχομένως μέσα στον πανικό των πρώτων μηνών που ένα πρόωρο μωρό ζει επιτέλους στο σπίτι του; Διαβάζοντας πιο πολλά γι’ αυτό οδηγούμαστε ακριβώς στο αντίθετο συμπέρασμα.

8526-vrefiko_masaz_590_b

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ είναι πολλαπλά: Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου του μωρού. Απαλύνει από πονάκια όπως από αέρια και κολικούς. Ανακουφίζει τις μυϊκές εντάσεις και τους πόνους δοντιών. Τονώνει τη νευρολογική και μυοσκελετική ανάπτυξη του μωρού. Μειώνει τις ορμόνες του στρες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με το βρεφικό μασάζ ο γονιός μαθαίνει να χαλαρώνει μαζί με το μωρό του, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται ένας ισχυρός δεσμός αγάπης και εμπιστοσύνης. Αυτά μας είπε η Πένη Χατζηβαλσαμά, ψυχολόγος υγείας – ψυχοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ για πρόωρα και τελειόμηνα βρέφη. 

Αν μάλιστα μιλάμε για βρέφη που νοσηλεύονται έχει βρεθεί ότι το θετικό άγγιγμα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, ιδίως όταν αυτό προσφέρεται από το γονιό, κάνει τα πρόωρα μωρά να νιώθουν πιο ήρεμα και ασφαλή. Αυτό συμβάλει στην σταθεροποίηση της κατάστασης τους και στην αύξηση βάρους. Φαίνεται ότι τα παραπάνω συνδέονται με την τόνωση λειτουργίας του πνευμονογαστρικού νεύρου, που πραγματοποιείται με το άγγιγμα και το βρεφικό μασάζ.

Βρεφικό μασάζ στις μονάδες νοσηλείας 

Το μασάζ δεν εφαρμόζεται μέσα στις μονάδες νοσηλείας τουλάχιστον στην Ελλάδα. Σε μονάδες άλλων χωρών εντάσσεται στις παροχές κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει και στη χώρα μας αν υπήρχε χώρος για αυτό μέσα στις μονάδες και φυσικά κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού. Μελέτες στις ΜΕΝΝ άλλων χωρών έχουν δείξει ότι τα πρόωρα νεογνά ωφελούνται από το βρεφικό μασάζ και ότι τα οφέλη είναι ακόμη πιο σημαντικά όταν το μασάζ προσφέρεται από τους γονείς. Στόχος λοιπόν είναι να συμμετέχουν οι γονείς όσο πιο ενεργά γίνεται στη φροντίδα του μωρού τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Αλλά αφού αυτή η πολυτέλεια δεν προβλέπεται άμεσα στον τόπο μας, θελήσαμε να μάθουμε πώς γίνεται το μασάζ αργότερα, στο σπίτι. Η Πένη δείχνει, μέσα από έναν σύντομο κύκλο μαθημάτων, στους νέους γονείς πώς να εφαρμόσουν τις τεχνικές του μασάζ στο μωρό τους και απαντάει στις απορίες μας.

Μασάζ στο σπίτι

Ολοκληρώνοντας η οικογένεια τον κύκλο των 5 μαθημάτων να μπορεί να προσφέρει το μασάζ στο μωρό της, στο σπίτι μία ή και περισσότερες φορές την ημέρα. Εξάλλου ένα ολοκληρωμένο μασάζ που αποτελείται από μαλάξεις σε όλο το σώμα (πόδια, κοιλιά, στήθος, χέρια, πρόσωπο, πλάτη) διαρκεί 10-15 λεπτά. Υπάρχουν και μαλάξεις για ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι κολικοί και η δυσκοιλιότητα.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κάνουμε σε ένα μωρό μασάζ; 

Δεν υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις. Οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από τη γέννηση του μωρού έως ότου κλείσει τον πρώτο χρόνο, αλλά συνεχίζουν να το απολαμβάνουν και μετά. Στο τελευταίο μάθημα του κύκλου μαθαίνουμε προσαρμογές για μετά το 1ο έτος. Δεν υπάρχει ούτε μίνιμουμ ηλικία ούτε μίνιμουμ βάρος. Μπορεί να γίνει και σε πρόωρα μωρά ακόμη και στη διάρκεια της νοσηλείας. Μόνο που τότε μιλάμε για θετικό άγγιγμα (positive touch) και όχι για μαλάξεις. Το θετικό άγγιγμα αναφέρεται σε διάφορα είδη αλληλεπίδρασης και αγγίγματος του νεογνού. Μπορεί να είναι και ήπια μάλαξη αλλά κατά βάση σημαίνει σταθερά αγγίγματα, όπως π.χ. είναι το containment, όπου τα χέρια μας προσομοιάζουν τη μήτρα, άρα περικλείουν το μωρό. Στο θετικό άγγιγμα ανήκει και η Αγκαλιά Καγκουρό.

Πού και πώς γίνεται; 

To μασάζ γίνεται σε ένα ήσυχο περιβάλλον που προκαθορίζουμε με τους ίδιους τους γονείς, ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν, τόσο μωρό όσο και εκείνοι. Ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς καταιγισμό ερεθισμάτων αποτελεί κατάλληλη συνθήκη. Είναι σημαντικό για τους γονείς να ξέρουν ότι ο θεραπευτής δεν αγγίζει καθόλου το μωρό τους, αλλά δείχνει τις μαλάξεις σε μια ειδική κούκλα. Αυτό γίνεται γιατί πρέπει να ενισχυθεί ο δεσμός βρέφους-γονιού. Το άγγιγμα του εκπαιδευτή είναι άγνωστο στο μωρό, άρα μπορεί και να το στρεσάρει.

Η θερμοκρασία του δωματίου χρειάζεται να είναι κατάλληλη (ενδεικτικά 23 °C). Ωραίο είναι η διαδικασία να συνδυάζεται με μουσική που αρέσει στο μωρό. Σημαντικό είναι το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί να είναι φυσικό φυτικό λάδι, ψυχρής έκθλιψης. Έτσι όταν κατά τη διάρκεια του μασάζ το μωρό βάλει το χέρι του στο στόμα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ότι μια μη βρώσιμη ουσία «περνάει» στο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα του μωρού.

Ποια τα οφέλη του μασάζ για τον γονιό; 

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γονιός ότι το μασάζ δεν είναι κάτι που κάνει στο μωρό σου, αλλά κάτι που κάνει με το μωρό του! Το μασάζ δρα ευεργετικά τόσο στο μωρό όσο και στο γονιό. Συγκεκριμένα τα επίπεδα των θετικών ορμονών, όπως είναι η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη, αυξάνονται τόσο στο σώμα του μωρού σου όσο και στο δικό σου. Το μυϊκό σύστημα χαλαρώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται. Και τέλος συμβάλλει σημαντικά στην αυτοπεποίθηση, τόσο του γονιού στο νέο του ρόλο όσο και του παιδιού που συνδέει το άγγιγμα με την αγάπη!

 

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί συνέντευξη της Πένης Χατζηβαλσαμά στην Κέλλυ Σώκου. Δουλειά της Πένης, καθώς και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο www.ladybug.gr
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο σχετικό με το βρεφικό μασάζ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s