Για τα γενέθλια του 31ebdomades

Τι σημαίνει προωρότητα για μια μαμά τελειόμηνου.

Ξέρω δύο προωρομαμάδες. Προτού γνωρίσω την πρώτη, 9 χρόνια πριν, η εντύπωση που είχα για τα πρόωρα ήταν ότι μένουν κάποιο καιρό στη θερμοκοιτίδα (έτσι αυθαίρετα, τα σωληνάκια και οι αναπνευστήρες θεωρούσα ότι ήταν σπάνιες περιπτώσεις), καθυστερούν ελαφρώς να συμβαδίσουν με τα συνομήλικα τους σε σχέση με την ανάπτυξη τους (αλλά και αυτό γίνεται κάποια στιγμή μέχρι τις αρχές του δημοτικού) και σε κάποιες περιπτώσεις τους μένει κάποιο διαχειρίσιμο «κουσούρι» (πω, πω πόσο άσχημη λέξη – εννοώντας κάποιο μικρό θεματάκι ανάπτυξης συνήθως, που και αυτό ξεπερνιέται κάποια στιγμή).

Αφού λοιπόν γνώρισα την πρώτη φιλενάδα μου – προωρομαμά, τη Φιλιώ,  έμαθα κάποια πραγματάκια παραπάνω. Είδα φωτογραφία της κόρης της με σωληνάκια, προσπαθούσα να καταλάβω τη σχετική αγωνία της όταν τα παιδιά της έκαναν εξετάσεις αίματος, την είδα να κλείνει ραντεβού με ειδικούς, όπως λογοθεραπευτές, να κάνει η ίδια ασκήσεις αντίστοιχες στα παιδιά της με πρόγραμμα λες και είχαν διάβασμα για το σχολείο κ.λπ.

Παρόλο που η εγκυμοσύνη της ήταν μια μικρή περιπέτεια, η αίσθηση που είχα ήταν ότι για τον δικό της συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο η προωρότητα δεν ήταν κάτι οδυνηρό. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν πήρε τα παιδιά της αγκαλιά από την πρώτη στιγμή ή ότι δεν τα πήρε αμέσως σπίτι δεν ήταν κάτι που φαινόταν να την έχει στιγματίσει. Επίσης δεν χρησιμοποιούσε κανέναν επιστημονικό όρο για να σου περιγράψει τον λόγο της προωρότητας, απλά η κόρη της δεν αναπτυσσόταν όσο γρήγορα θα έπρεπε και προσπαθούσαν να κρατήσουν με τον γιατρό την κύηση όσο το δυνατόν περισσότερο για να πάρει τον χρόνο του ο δίδυμος αδελφός της…τόσο απλά.

Πριν από ενάμιση χρόνο γνώρισα τη δεύτερη φίλη μου – προωρομαμά, την Κέλλυ!

Εκεί τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Εκεί κατάλαβα τι σημαίνει προωρότητα the hard way…Εκεί έκανα ταχύρυθμα εντατικά μαθήματα.

Ιατρικοί όροι σχετικά με τα μωρά, με τις μαμάδες, με την κύηση, ποσοστά όπως «1 στα 10 μωρά γεννιούνται πρόωρα» και άλλα πολλά που προϋποθέτουν ώρες διαβάσματος. Ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των θεμάτων υγείας του παιδιού, με την Κέλλυ κατάλαβα ποιο είναι το συναισθηματικό φορτίο των προωρομαμάδων. (Είναι βέβαια σίγουρο ότι το βάθος της κατανόησης του πράγματος επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι τη δική της ιστορία την άκουγα όχι μόνο σαν φίλη αλλά και σαν μαμά). Και κατά τη γέννα αλλά και μετά. Με την Κέλλυ κατάλαβα ότι η φίλη μου η Φιλιώ τελικά είναι η εξαίρεση. Γιατί υπάρχει μια διαφορά στα βιώματα των δύο φιλενάδων μου.

Η πρώτη, η Φιλιώ, ήξερε ότι θα γεννήσει πρόωρα και είχε προετοιμαστεί ψυχολογικά για όλα. Για το ότι δεν θα μπορεί να πάρει αμέσως τα παιδιά της αγκαλιά, για το ότι θα μείνουν στη ΜΕΝΝ, για το ότι δεν θα έχει δύο στρουμπουλά μωρά σαν να βγήκαν από διαφήμιση, για το ότι θα γυρίσει σπίτι της χωρίς αυτά. Και έτσι η μέρα της γέννησης των παιδιών της ήταν μέρα χαράς (προφανώς και με κάποια αγωνία αλλά σίγουρα όχι μια μέρα στιγματισμένη…).

Η Κέλλυ σας τα έχει πει. Η μέρα γέννησης της Γιόννας είναι γλυκόπικρη. Η Κέλλυ είναι μια προωρομαμά της πλειοψηφίας τελικά, αυτό έμαθα. Οι προωρομαμάδες μαθαίνουν για την προωρότητα όταν αυτή συμβαίνει, δεν τους δίνεται η ευκαιρία να προετοιμαστούν και αυτό είναι δύσκολο πολύ και κάνει τεράστια διαφορά.

Για καλή τους τύχη, το ψυχολογικό της φορτίο η Κέλλυ αποφάσισε να το επενδύσει σε ενέργεια και να φτιάξει το 31ebdomades! Για όλες τις προωρομαμάδες αλλά και τους προωρομπαμπάδες…Και έδωσε και σε μένα την ευκαιρία να βοηθήσω (και ας είμαι μαμά τελειόμηνου). Και έτσι έμαθα ότι όχι μόνο τα προώρα μωρά αλλά και οι γονείς τους είναι μαχητές και ήρωες. Και χρειάζονται και αυτοί κάποιον να τους σταθεί, να τους εξηγήσει, να τους καταλάβει, να τους υποστηρίξει. Και αυτό κάνει το 31ebdomades 3 χρόνια τώρα!

Χρόνια πολλά 31ebdomades!

Κατερίνα Ιωαννίδου

ΥΓ: Κέλλυ σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να συμβάλω και εγώ σε αυτή σου την «επένδυση» ψυχής!

 

Η Κατερίνα Ιωαννίδου είναι δωρήτρια μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα μωρά και ερευνήτρια αγοράς. Μαζί ξεκινήσαμε την καμπάνια για τη δημιουργία Τραπεζών Δωρεάς Γάλακτος. Δική της ιδέα ήταν η παρουσία μας στον Δημόσιο Θηλασμό. Δική της ήταν και η έρευνα για την προωρότητα που διεξήχθη τον Γενάρη του 20015. Την ευχαριστούμε πολύ, εμείς.  

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s