Τι είναι προωρότητα

Θέλω πολύ καιρό να γράψω κάτι για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η προωρότητα και το περνάνε έτσι στο ντούκου. Κάποτε δεν γνώριζα ούτε εγώ. Ειλικρινά αυτό το ποστ δεν έχει σκοπό να συλλέξει likes ή comments, ο μοναδικός στόχος του είναι η ενημέρωση. Σε περίπτωση που τύχει σε κάποιον κοντινό σας, καλό είναι να γνωρίζετε έστω και λίγα για το πώς περνάει και πώς νιώθει. Δεν θα αναφερθώ σε πολύ προσωπικά και έντονα συναισθήματα γιατί σκοπός μου δεν είναι ούτε να»κλάψουνε μανούλες».

Προωρότητα είναι…

Προωρότητα είναι να μην μπορείς να χαρείς μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, να μην γεννήσεις φυσιολογικά. Προωρότητα είναι την ώρα του τοκετού να κινδυνεύει και η δική σου ζωή και των παιδιών σου. Προωρότητα είναι την ώρα του τοκετού να μην είσαι η πρώτη που θα πάρεις αγκαλιά τα παιδιά σου, προωρότητα είναι να συνέρχεσαι από τη νάρκωση και να μην ξέρεις αν ζουν τα παιδιά σου, προωρότητα είναι να βλέπεις τα παιδιά σου διασωληνωμένα, δυο σταλίτσες να παλεύουν να πάρουν ανάσα. Προωρότητα είναι να απολυμαίνεσαι και να φοράς την πράσινη ποδιά για να δεις μόλις 30 λεπτά τα παιδιά σου, να στέκεσαι δυο φορές τη μέρα έξω από μια εντατική για μήνες για να δεις ούτε μισή ώρα τα παιδιά σου. Προωρότητα είναι να μην μπορείς να τα πάρεις αγκαλιά. Προωρότητα είναι οι ατελείωτες ώρες έξω από τα σκαλιά ενός νοσοκομείου, προωρότητα είναι να γυρίζεις σπίτι και να μην ξέρεις αν πρέπει να φτιάξεις το παιδικό δωμάτιο. Να χτυπάει το τηλέφωνό σου και η καρδιά σου να σταματάει για μερικά δευτερόλεπτα. Προωρότητα είναι όλοι να σου λένε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά να μην έχουν την παραμικρή ιδέα τι περνάς, προωρότητα είναι να παλεύεις καθημερινά με αυτό που λένε υπομονή, να θέλεις να ξεσπάσεις και να μην μπορείς. Προωρότητα δεν είναι να βλέπεις το παιδί σου μέσα σε μια θερμοκοιτίδα και απλά να περιμένεις, είναι τη μία μέρα όλα να πηγαίνουν καλά και την επομένη να κρίνονται όλα για όλα. Προωρότητα είναι να μπαίνεις στο νοσοκομείο με δύο παιδιά στην κοιλιά και μετά από μήνες να φεύγεις μόνο με το ένα. Προωρότητα είναι να αλλάξεις τα όνειρα που έκανες για δύο πιτσιρίκες να μπουσουλάνε στο σπίτι και τελικά να βλέπεις μόνο τη μία. Προωρότητα είναι τόσα πολλά που μπορώ να γράφω για ώρες…

Η προωρότητα όμως έχει και τα θετικά της

Προωρότητα είναι ότι βλέπεις τις φατσούλες των παιδιών σου πιο σύντομα, προωρότητα είναι ότι μόλις πάρεις για πρώτη φορά αγκαλιά τα παιδιά σου, καταλαβαίνεις πόσο άξιζε αυτή η υπομονή, προωρότητα είναι ότι πλέον μόνο εσύ και ο σύντροφός σου απολαμβάνετε τα χάδια του μωρού σας και κανένας άλλος γιατί δεν επιτρέπεται. Προωρότητα είναι να καταλαβαίνεις την αξία της ζωής, να βλέπεις μέρα με τη μέρα το μωρό σου να μεγαλώνει και από 700 γραμμάρια να γίνεται 7 κιλά και να πονάνε τα χέρια σου από το βάρος, προωρότητα είναι να ρουφάς κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο που όλοι οι άλλοι θεωρούν δεδομένο, ενώ εσύ ξέρεις πλέον πολύ καλά πως τίποτε δεν είναι δεδομένο. Προωρότητα είναι να καταλαβαίνεις για πρώτη φορά ποιοι σε αγαπούν και ποιοι όχι, προωρότητα είναι ότι πλέον δεν σε νοιάζει η γνώμη κανενός κακοπροαίρετου. Προωρότητα είναι ότι αλλάζεις, ότι βλέπεις τη ζωή με άλλο μάτι, προωρότητα είναι να γνωρίζεις έξω από μια πόρτα εντατικής και άλλους γονείς οι οποίοι τελικά θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σου για μια ζωή. Προωρότητα είναι τόσα πολλά που ειλικρινά σας εύχομαι να τα μάθετε μόνο διαβάζοντας ή ακούγοντας διηγήσεις άλλων και να μην τα ζήσετε ΠΟΤΕ!

Μαρία Παπαγεωργίου

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s