Βρες τις διαφορές

spotdifference

Είναι αναπόφευκτο. Τα πρόωρα διαφέρουν. Διαφέρουν από τα λεγόμενα τελειόμηνα. Διαφέρουν στον τρόπο που γεννιούνται, που μεγαλώνουν, που αναπτύσσονται, από κάθε άποψη. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. Οι μαμάδες τους συχνά αναζητούν τις διαφορές σε σχέση με τα τελειόμηνα. Στις καμπύλες ανάπτυξης, στο πότε θα περπατήσουν, πότε θα μιλήσουν, το πόσο συχνά θα αρρωστήσουν… Γιατί όμως μετά από δύο πρόωρες γέννες νιώθω ότι τα μωρά που «ανυπομονούσαν να γνωρίσουν τους γονείς τους», όπως πολύ όμορφα το έθεσε μια αγαπημένη φίλη, είναι πιο τέλεια από κάθε άλλο μωρό που δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στην άφιξή του;

Για να μην κριθούν βιαστικά οι σκέψεις μου, δεν υποτιμά κανείς τα παιδιά που γεννιούνται χωρίς κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη ή/και τον τοκετό. Θα ευχόμασταν όλοι να είχαμε ήρεμους και φυσιολογικούς τοκετούς και να μην περνάγαμε λεπτό από τη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών. Δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζω μαμάδες που γνώρισαν την προωρότητα να «ζηλεύουν» τις μαμάδες και τα μωρά που ήταν από την αρχή με τους γονείς τους στο μαιευτήριο, που πήγαν στο σπίτι τους μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά, που δεν πέρασαν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να γνωρίσουν τους συγγενείς και τους φίλους τους.

Όμως διακρίνω μέσα από τις εκμυστηρεύσεις τους και μια περηφάνεια. Για τα μικρά τους που τους εκπλήσσουν συχνά με τις αντοχές τους, την ψυχραιμία, την επιμονή τους. Για τα μεγάλα θαύματα που γέννησαν και για τα άλματα που εκείνα έκαναν. Για τα μικρά αυτά πλάσματα που δεν περιμένουν να φτάσουν 18 για να μείνουν μόνα τους- γνωρίζουν την ανεξαρτησία και το τι σημαίνει να μένεις χωρίς τους γονείς σου ήδη από την πρώτη στιγμή της ζωής τους. Και τα καταφέρνουν. Ανεξάρτητα από το αν το ταξίδι τους στη ζωή είναι μεγάλο ή μικρό καταφέρνουν να εκπλήσσουν τους πάντες, να διδάσκουν πολλά τους γονείς τους αντιστρέφοντας τους ρόλους, να ξεχωρίζουν.

Ναι μπορεί να μην είναι έτσι. Αλλά αυτή η μαμά που τώρα γράφει θα είναι πάντα περήφανη για τα δυο της μωρά και για όλα εκείνα που γεννήθηκαν βιαστικά- γιατί διέψευσαν κάθε προγνωστικό, γιατί δεν «μάσησαν» σε αποκολλήσεις, προεκλαμψίες, αιμορραγίες, επιπωματικούς πλακούντες και συσπάσεις. Γιατί όπως και να το κάνουμε αυτή η μαμά θα νιώθει πάντα ότι τα παιδιά της έχουν μια ιστορία που διαφέρει από την προβλεπόμενη. Και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.

Κωνσταντίνα Χατζάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s