Η Ελλάδα στα επείγοντα

Η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες αποτελεί κύριο θέμα στον βελγικό τύπο. Μιλούν για ένα νέο Grexit. Όχι όμως για αυτό που όλοι ήδη γνωρίζουμε και έχουμε ακούσει να συζητείται ξανά και ξανά. Μιλούν για ένα ιατρικό Grexit.

images

Σύμφωνα με τα βελγικά δημοσιεύματα, άμεση συνέπεια της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008 στην Ελλάδα ήταν και η κατάρρευση του συστήματος υγείας. Με άλλα λόγια, μείωση του προϋπολογισμού της δημόσιας Υγείας κατά 50% και αύξηση τις παιδικής θνησιμότητας κατά 51% από το 2008 (η νεογνική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 32%). Επίσης ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν πλέον τα ελληνικά νοσοκομεία, τόσο σε υλικά όσο και σε φάρμακα.

Ξεκίνησε λοιπόν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του βελγικού λαού, αλλά και των τοπικών και ευρωπαϊκών αρχών με τίτλο «Η Ελλάδα στα Επείγοντα» (Urgences Grèce). Στόχος της εκστρατείας, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης και επιμόρφωσης των Ελλήνων γιατρών, που βρίσκονται με τα χέρια δεμένα ή καλύτερα «άδεια» λόγω των περικοπών που γίνονται τα τελευταία χρόνια και η εξασφάλιση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων projects στην Ελλάδα με στόχο την άμεση ανακούφιση του ελληνικού πληθυσμού.

Θα αναρωτιέστε βέβαια τι σχέση έχουν όλα αυτά με μία σελίδα αφιερωμένη στα πρόωρα και τους γονείς τους; Οι λόγοι είναι δύο: Ο πρώτος είναι ότι οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας πλήττουν και τις ΜΕΝΝ (τουλάχιστον τις δημόσιες) με όποιους κινδύνους μπορεί να συνεπάγονται οι ελλείψεις αυτές. Ο δεύτερος, ότι ένα από τα τρία προγράμματα που θέλουν να υλοποιήσουν οι Βέλγοι, αξιοποιώντας τις δωρεές που δέχονται, αφορά και τα δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο, που επωμίζονται σε μεγάλο βαθμό τη νοσηλεία πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών όλης της βόρειας Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αγορά νέων θερμοκοιτίδων και τον καλύτερο εξοπλισμό των θερμοκοιτίδων που ήδη υπάρχουν, καθώς και την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού για τα αντιδραστήρια των εργαστηρίων του παιδιατρικού τμήματος.

Στο 31 εβδομάδες έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, τόσο στα προβλήματα των επαρχιακών νοσοκομείων, όσο και στα προβλήματα των παραμεθόριων περιοχών, αλλά και στα αναφαίρετα δικαιώματα των πρόωρων μωρών. Να θυμίσουμε λοιπόν πως οι ανισότητες στα ποσοστά επιβίωσης των πρόωρων νεογνών σε όλον τον κόσμο είναι έντονες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα μισά από τα βρέφη που γεννιούνται στις 32 βδομάδες πεθαίνουν λόγω έλλειψης αποδοτικής φροντίδας. Στον αναπτυγμένο κόσμο, σχεδόν όλα αυτά τα βρέφη επιζούν. Σε ποιον κόσμο θέλουμε να ανήκουμε; Η δια βίου εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας βελτιώνει άμεσα την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τόσο στην πρόληψη των πρόωρων τοκετών όσο και στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών. Σε ποιον κόσμο θέλουμε να γεννηθούν τα παιδιά μας; Οι ΜΕΝΝ χρειάζονται υποστήριξη ώστε να κρατήσουν υψηλό το επίπεδο της νοσηλείας. Παράλληλα, χρειαζόμαστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα όλων των πρόωρων μωρών σε Ιατρεία Μακροχρόνιας Παρακολούθησης του συστήματος υγείας. Υπάρχουν οικογένειες στην περιφέρεια που δεν έχουν τα  χρήματα για να μετακινηθούν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν τέτοια ιατρεία. Σε ποιον κόσμο θέλουμε να ζούμε;

Για να ενισχύσουμε την προσπάθεια των Βέλγων για εμάς (οξύμωρο έτσι;), ψηφίζουμε όλοι εδώ.

Τους ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε.

Τασούλα Μελισσοπούλου, Κέλλυ Σώκου

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s