Ρύπανση: παράγοντας προωρότητας;

Αναζητώντας τους λόγους που οδηγούν στην προωρότητα, οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτήν και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

12787996_10154687837664465_908857835_n

Ενδεχομένως ναι είναι η απάντηση, καθώς σύμφωνα με μία αμερικανική έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προωρότητας.

Φυσικά πολλοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να γεννήσει μία γυναίκα πρόωρα, όπως για παράδειγμα η ηλικία της εγκύου, η πολλαπλή κύηση, τα προβλήματα στον τράχηλο και τον πλακούντα, η πρόωρη ρήξη υμένων, η ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης, κ.ά.

Σύμφωνα όμως με μία πρόσφατη αμερικάνικη έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου στο περιοδικό «Environmental Health», η μόλυνση του περιβάλλοντος μπορεί να είναι μία ακόμη αιτία.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν στοιχεία από 225.000 γεννήσεις από το 2007 ως το 2010 στο Οχάιο των ΗΠΑ, κατέληξαν ότι η έκθεση των εγκύων σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης)  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός πρόωρου τοκετού. Συνολικά, 19.000 μωρά γεννήθηκαν πρόωρα, δηλαδή το 8,5% του δείγματος. Οι ερευνητές λοιπόν εξέτασαν το περιβάλλον της νέων μητέρων κατά την εγκυμοσύνη τους και βρήκαν ότι εκείνες που κατά την εγκυμοσύνη τους εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (μικρά σωματίδια), είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα από ότι οι υπόλοιπες. Υπενθυμίζεται ότι όταν μιλούν για ατμοσφαιρική ρύπανση (μικρά σωματίδια), οι ερευνητές αναφέρονται κυρίως στα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τους ρύπους των εργοστασίων, που μπορεί να επηρεάσουν το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα.

 

Απόδοση: Τασούλα Μελισσοπούλου

Πηγή: LE JOURNAL DES FEMMES 

Εικαστικό: Χριστίνα Παντέλη

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s