Τα οφέλη της αγκαλιάς καγκουρό

Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα πλεονεκτήματά της για τα πρόωρα μωρά.

Όλοι οι μέλλοντες γονείς περιμένουν τη στιγμή που θα κρατήσουν στην αγκαλιά τους το νεογέννητο μωρό τους. Είναι κάτι τόσο προφανές που θεωρείται δεδομένο. Όμως, αν το μωρό ανήκει στο 10% των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να περιμένουν για πολλές μέρες – ίσως και μήνες -, μέχρι να αποσυνδεθεί από τα σωληνάκια και τα μόνιτορ της θερμοκοιτίδας του.

Κι όμως, μια νέα μελέτη, ίσως η πιο εμπεριστατωμένη μέχρι σήμερα, προσφέρει επιπλέον στοιχεία ότι εάν ένα πρόωρο μωρό είναι ιατρικώς σταθερό, η πανάρχαια πρακτική της αγκαλιάς δέρμα με δέρμα θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά. Αναλύοντας περισσότερες από 100 προηγούμενες έρευνες, η μελέτη κατέληξε ότι η “μέθοδος καγκουρό”, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστή, μπορεί να μειώσει κατά 36% τον κίνδυνο θανάτου και κατά 47% τον κίνδυνο λοίμωξης ή σήψης σε ένα πρόωρο μωρό με βάρος γέννησης λιγότερο από 2 κιλά.

Όπως σημειώνει η βασική συγγραφέας της μελέτης, δρ Γκρέις Τσαν του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας Τσαν του Χάρβαρντ, “χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τον μηχανισμό πίσω από τα οφέλη της φροντίδας καγκουρό, φαίνεται ότι βοηθά τα μωρά να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Επίσης, είναι πιθανότερο οι μητέρες να θηλάσουν, οπότε τα μωρά τους καταπολεμούν καλύτερα τις λοιμώξεις, και γενικά οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν την αναπνοή και τη συνολική ευημερία του μωρού τους καλύτερα.”

Πρέπει οι “φροντιστές καγκουρό” να είναι υποχρεωτικά μαμάδες; Όπως αναφέρει η δρ Τσαν, οι έρευνες έχουν μέχρι σήμερα επικεντρωθεί στις μητέρες, “ωστόσο μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο μπαμπάς ή κάποιο άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να αναπτύξει το ίδιο δέσιμο και σχέση με το μωρό. Και αναφορικά με τη ζεστασιά και την προσοχή που παρέχουν, πιθανότατα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα από άποψη φυσιολογίας.”

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για την εφαρμογή της μεθόδου καγκουρό στις ΗΠΑ, αλλά ούτε οποιαδήποτε ενιαία πολιτική σε διεθνές επίπεδο. Αν η ιατρική ομάδα μιας ΜΕΝΝ θεωρεί ότι η ασφάλεια της θερμοκοιτίδας είναι πιο ευεργετική για το μωρό, τότε εκεί προφανώς θα παραμείνει.

Η απουσία ενιαίου προτύπου φροντίδας οφείλεται ως ένα βαθμό, κατά τη δρ Τσαν, στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός δεδομένων. “Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν έχει υπάρξει μια κλινική μελέτη που να συγκρίνει τη φροντίδα ενός μωρού υψηλού κινδύνου σε θερμοκοιτίδα -με αερισμό ή μη-επεμβατικό μηχανικό αερισμό- σε σχέση με τη φροντίδα καγκουρό. Οι περισσότερες από τις έρευνες που εξετάσαμε είναι από μονάδες με περιορισμένους πόρους, ίσως μόνο με θερμοκοιτίδες ή κούνιες.»

Η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί ωστόσο να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στη δημιουργία συγκεκριμένης πολιτικής για τη μέθοδο καγκουρό, Ήδη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεριλάβει τη μέθοδο καγκουρό στις κατευθυντήριες γραμμές του για όλα τα πρόωρα μωρά κάτω των 2 κιλών. Και η πρακτική συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, καθώς δεν υπάρχουν πολλές άλλες αποτελεσματικές παρεμβάσεις για πρόωρα μωρά. Στο Μαλάουι και στην Αιθιοπία πάλι, όπου οι πόροι είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένοι, η φροντίδα καγκουρό περιλαμβάνεται ήδη στις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές!

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μελέτη δίνει ώθηση στους γονείς να επιμένουν να παίρνουν αγκαλιά το μωρό τους μόλις αυτό είναι ιατρικώς σταθερό. “Οι ιατρικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες σε πολλές περιπτώσεις”, σημειώνει η δρ Τσαν. “Όμως, για μωρά χαμηλού βάρους γέννησης που είναι ιατρικώς σταθερά, η αγκαλιά καγκουρό είναι ό,τι καλύτερο.” Τα ποσοστά περιορισμού των λοιμώξεων και βρεφικού θανάτου, κατά 47% και 36% αντίστοιχα, είναι πολύ υψηλά για να αγνοηθούν από το ιατρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνουν στους γονείς την πίστη τους ότι μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του πρόωρου μωρού τους, κρατώντας το απλά στην αγκαλιά τους.

Απόδοση, σχολιασμός: Χριστίνα Αποστολίδη 

Πηγή: Commonhealth 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τα οφέλη της αγκαλιάς καγκουρό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s