Το τραύμα της προωρότητας στις σχέσεις

Γιατί τα ζευγάρια απομακρύνονται μετά την εμπειρία της ΜΕΝΝ και πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη σχέση σας; 

parents2

«Αποφεύγει να επισκεφτεί το νοσοκομείο», «έχει κλειστεί συναισθηματικά», «μοιάζει τόσο εύθραυστη, δεν θέλω να την φορτώσω με επιπλέον άγχος», «έχει γίνει σχεδόν παρανοϊκή με το παιδί, δεν με αφήνει να το πηγαίνω στους δικούς μου, ακόμη κι αν τώρα είναι εντελώς ασφαλές», «μοιάζει να με αγνοεί από τότε που το μωρό ήρθε στο σπίτι», «δεν μιλάμε πια για όσα συνηθίζαμε, η σχέση μας έχει αλλάξει εντελώς». Οι κουβέντες αυτές έχουν ακουστεί από γονείς (τόσο από μαμάδες όσο και από μπαμπάδες) που είδαν τα μωρά τους στη ΜΕΝΝ. Τις έχουν εξομολογηθεί σε ψυχοθεραπευτές, όταν χρειάστηκε να σώσουν τη σχέση τους αφότου «σώθηκαν» από την προωρότητα.

Προωρότητα και διαζύγιο

Ναι, τα διαζύγια σε ζευγάρια που βίωσαν την προωρότητα είναι περισσότερα και ο αριθμός τους αυξάνει όταν αποκτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ναι, το στρες της εντατικής και η κατάθλιψη που ακολουθεί είναι εξίσου συχνά σε άνδρες και γυναίκες, με μικρές μόνο διαφορές ως προς την εκδήλωσή τους. Συνήθως οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια παραμονής στη ΜΕΝΝ, ενώ οι μπαμπάδες πιο μετά όταν πάρουν το μωρό στο σπίτι.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Εκατοντάδες ζευγάρια που πέρασαν από τη ΜΕΝΝ βιώνουν την ίδια πραγματικότητα στη σχέση τους. Ανοιχτείτε τους, ακούστε τις συμβουλές τους ή απλώς μοιραστείτε τα συναισθήματά σας όταν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν σας ακούει.
  • Μιλήστε μεταξύ σας για τα συναισθήματά σας. Είναι δύσκολο, ναι, αλλά το τραύμα της εντατικής τις περισσότερες φορές αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, άρα κι εμάς τους ίδιους. Η κουβέντα με το έτερον ήμισυ θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποιος είναι ο νέος του εαυτός. Πώς να αρχίσετε; Ρωτήστε τον/την πώς νιώθει με κάθε ευκαιρία.
  • Πολλές φορές οι γονείς ακριβώς επειδή αισθάνονται ανίκανοι να σώσουν ή να βοηθήσουν το παιδί τους στη μονάδα, αποτραβιούνται από τη φροντίδα του, θεωρώντας ότι θα είναι πιο χρήσιμοι κάνοντας κάτι άλλο. Για παράδειγμα οι μπαμπάδες μπορεί να το ρίξουν στη δουλειά για να αισθανθούν καλύτερα, αφού μετά την εντατική είναι η μητέρα που επιφορτίζεται με τη φροντίδα του μωρού. Φυσικά μπορεί να τύχει και στις μαμάδες κάτι αντίστοιχο. Ενθαρρύνετε τον/τη σύντροφό σας να συμμετέχει, μην γίνεστε επικριτικοί στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το παιδί. Σταθείτε δίπλα του/της στις δύσκολες αποφάσεις.
  • Αν, τέλος, αισθάνεστε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο, μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο ή σύμβουλο γάμου.

 

Πηγή

http://www.nicuhealing.com/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s