Το σωτήριο πρωτόγαλα

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας δείχνουν τη σημασία των πρώτων σταγόνων μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα 

Ένα μωρό που γεννήθηκε στις 28 εβδομάδες κύησης, ζυγίζει λιγότερο από 1 κιλό και βρίσκεται στη ΜΕΝΝ, πρέπει να παλέψει για να ζήσει. Όμως χάρη στην πρόοδο της επιστήμης ένα τέτοιο μωρό έχει πια αυξημένες πιθανότητες για να τα καταφέρει σε σχέση με το παρελθόν.

Οι έρευνες ωστόσο που διεξάγονται όλο και πιο συχνά πλέον σχετικά με την προωρότητα καταδεικνύουν και τη σημασία της μητρικής φροντίδας. Μία πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Σεούλ, για παράδειγμα, έδειξε ότι το πρωτόγαλα βοηθάει σημαντικά τα πρόωρα μωρά να αναπτύξουν αντισώματα. Πρωτόγαλα ονομάζεται το γάλα που παράγουν οι μητέρες την πρώτη εβδομάδα αμέσως μετά τον τοκετό.

Πώς έγινε η έρευνα;

Ομάδα επιστημών χρησιμοποίησε δείγμα του πρωτογάλακτος για να κάνει ένα τεστ ανάμεσα σε δύο ομάδες πρόωρων, όλα γεννημένα μέχρι τις 28 εβδομάδες. Η μία ομάδα έλαβε μια δόση επαλειμμένη στο στόμα –αφού τα μωρά ήταν πολύ μικρά για να ρουφήξουν ή να καταπιούν – και η άλλη ομάδα δέχτηκε αποστειρωμένο νερό. Σε μια εβδομάδα η ομάδα που λάμβανε πρωτόγαλα είχε 3 φορές δυνατότερο αμυντικό σύστημα από την άλλη που λάμβανε νερό.

«Τους αλείψαμε το πρωτόγαλα στο στόμα ώστε να απορροφήσουν γρηγορότερα μέσω του λεμφικού συστήματος τα αντισώματα που μπορούν να λάβουν από τη μητέρα», δήλωσαν οι επιστήμονες. Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι το πρωτόγαλα μειώνει στο μισό τις πιθανότητες των πρόωρων να αναπτύξουν λοιμώξεις και φλεγμονές. Οι γιατροί ελπίζουν να επεκτείνουν τις έρευνες τους ώστε να βοηθήσουν ακόμα περισσότερα πρόωρα να έχουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στη ζωή τους.

Απόδοση: Μένια Πέτση

Πηγή: http://www.arirang.co.kr/

Στην κατηγορία Θηλασμός του site διαβάστε και άλλα σχετικά άρθρα με τον θηλασμό και πώς να τον επιτύχετε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s