5 λόγοι που τα πρόωρα μας εμπνέουν

Η προωρότητα επηρεάζει ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως και μπορεί να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Γιατροί και ερευνητές έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες να καταλάβουν τι την προκαλεί και πώς μπορεί να αποφευχθεί. Τα εύσημα ωστόσο ανήκουν κυρίως στα πρόωρα και στον αγώνα που κάνουν για να ζήσουν, ανεξάρτητα από τον μήνα που γεννήθηκαν. Ο Edward Mc Cabe, προϊστάμενος της ΜΚΟ March of Dimes λέει: «Σίγουρα τα αποτελέσματα των ερευνών μας και η τεχνολογία έχουν βελτιωθεί. Όμως τα πρόωρα είναι απίστευτα δυνατά και επίμονα».

Hispanic baby in intensive care unit

Οι 5 λόγοι που ακολουθούν είναι η επιβεβαίωση της φράσης του:

1) Μέχρι να φύγουν από το νοσοκομείο έχουν «χτίσει» όγκο

«Ένα μωρό 24 – 25 εβδομάδων ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια. Μέχρι να φύγουν από τη ΜΕΝΝ έχουν πάρει 6 φορές το βάρος τους, γεγονός που εντυπωσιάζει», δηλώνει η Dr. Stephanie Merhar. Όντως αυτό είναι ένα κατόρθωμα, σκεφτείτε μόνο πόσο δύσκολο είναι για ένα πρόωρο να αναπνέει, να ρουφάει και να καταπίνει. Πριν από 20 χρόνια δεν υπήρχε η δυνατότητα για ενδοφλέβια λήψη τροφής. Πλέον τα περισσότερα μωρά τρέφονται έτσι ή μέσω του ρινοκαθετήρα, μέχρι να είναι αρκετά δυνατά ώστε να θηλάσουν ή να πιουν από το μπιμπερό.

2) Ο εγκέφαλος τους αναπτύσσεται ταχύτατα εκτός μήτρας

Τα μωρά των 24 – 26 εβδομάδων γεννιούνται με πολύ μαλακό κρανίο, κάτι που φαίνεται στις ακτινογραφίες τους. Όταν όμως φεύγουν από τη ΜΕΝΝ ο εγκέφαλος τους έχει πάρει τη συνηθισμένη του μορφή με τους κανονικούς σχηματισμούς. Σε δημοσίευμα του BBC διαβάζουμε «Ο φλοιός και η επιφάνεια του εγκεφάλου μοιάζουν στην αρχή με κόκκο καφέ. Ενώ ακόμα το έμβρυο είναι στη μήτρα γίνεται σαν καρύδι». Ο εγκέφαλος ενός πρόωρου έχει όλη αυτή την εξέλιξη μακριά από την ασφάλεια της μήτρας. Γι’ αυτό και οι εγκεφαλικές κακώσεις είναι ένα από τα ρίσκα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόωρο. Όμως τα περισσότερα παιδιά εξελίσσονται σωστά.

3) Οι πνεύμονες τους μεταμορφώνονται

Η εξέλιξη των πνευμόνων των πρόωρων περνάει από διάφορα στάδια. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει ο μήνας γέννησής τους. Κάποια γεννιούνται χωρίς πνευμονικές κυψελίδες και κάποια άλλα χωρίς θύλακες αέρα. Άλλωστε κάποια πρόωρα γεννιούνται ακριβώς την περίοδο που σχηματίζονται οι πνεύμονές τους. Η θεραπεία υποκατάστασης με επιφανειοδραστικό παράγοντα που ξεκίνησε το 1990 έχει βοηθήσει αρκετά ώστε μωρα με τέτοια προβλήματα να έχουν θετικά αποτελέσματα. Η θεραπεία αφορά ένα μείγμα λίπους και πρωτεϊνών που δημιουργούνται στα πνευμόνια και βοηθά τους θύλακες αέρα να μην καταρρεύσουν. Σε άλλα μωρά χρησιμοποιούνται αναπνευστικοί σωλήνες ή μηχανήματα CPAP για να τα βοηθήσουν ενώ τα ίδια προσπαθούν να αναπτύξουν τα δικά τους πνευμόνια.

4) Αναγνωρίζουν τις φωνές των γονιών τους

Ήδη από τις 20 εβδομάδες τα έμβρυα αναγνωρίζουν τις φωνές των γονιών τους. Αυτό εξακολουθεί και μετά τη γέννησή τους στη θερμοκοιτίδα. Είναι αρκετά συνηθισμένο να βλέπουμε αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς ή να γυρίζουν το κεφάλι τους όταν οι γονείς τους μιλάνε. Αυτά είναι σημάδια αναγνώρισης. Άλλωστε στη ΜΕΝΝ οι γονείς ενθαρρύνονται να μιλάνε, ακόμα και να τραγουδάνε, στα μωρά τους. Αυτό τα ανακουφίζει αρκετά αλλά επιπλέον τα βοηθά στο να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους. Ειδικά η φωνή της μητέρας τους, η οποία τους είναι οικεία –το τραγούδι της ή ένα νανούρισμα για παράδειγμα -, βοηθά τα νεογέννητα να φάνε πιο γρήγορα και να κοιμούνται καλύτερα.

5) Συνεχίζουν τα άλματα ανάπτυξης και μετά τη ΜΕΝΝ

Οι γονείς των πρόωρων γνωρίζουν καλά τι θα πει διορθωμένη ηλικία. Μέσω αυτής υπολογίζουμε την ανάπτυξη του μωρού. Αρκετοί παιδίατροι και ειδικοί συνεχίζουν να την μετράνε ακόμα και στα νηπιακά χρόνια του παιδιού ή μέχρι να πάει δημοτικό. Η νεογνολόγος Kousiki Patra του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Σικάγο λέει: «Μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την τεχνολογία μας και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό όσο το μωρό είναι στη ΜΕΝΝ. Όμως την πιο σημαντική βοήθεια την προσφέρουν οι γονείς όταν το μωρό επιστρέψει σπίτι». Αυτό σημαίνει είτε να διαβάζουν και να τραγουδούν στο μωρό είτε να το ταΐζουν τις σωστές τροφές και να είναι σίγουροι πως γυμνάζονται αν αυτό συμβούλευσαν οι γιατροί. Τα πρόωρα μωρά συνεχίζουν για πολύ καιρό να κάνουν μεγάλη βήματα ανάπτυξης. «Πολλά από αυτά μεγαλώνουν συγκλονιστικά γρήγορα, κάποια ήδη από τον πρώτο χρόνο ζωής. Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι είναι πρόωρα» σημειώνει η ίδια.

 

Απόδοση: Μένια Πέτση

Πηγή: www.huffingtonpost.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s